top of page

Just Eat Takeaway breidt uit naar je slaapkamer

In het kort:

  • Just Eat Takeaway gaat naast pizza's nu ook seksspeeltjes en glijmiddelen bezorgen in een poging weer te groeien en winstgevend te worden.

  • Met vibrators in de oranje box probeert het bedrijf de verliezen na de pandemie te compenseren – want wie wil er nu geen speeltje naast zijn sushi?

  • Of het bezorgen van glijmiddel naast je avondeten de oplossing is voor groei en winst blijft de vraag, maar het geeft je in ieder geval iets om over na te denken tijdens het wachten op je bestelling.


Just Eat Takeaway, het moederbedrijf van Thuisbezorgd, is weer aan het innoveren in de bezorgbranche. Maar deze keer gaat het niet om pizza’s of sushi. Nee, de bekende oranje bezorgboxen krijgen binnenkort een nieuwe inhoud: seksspeeltjes en glijmiddelen. Jawel, de vertrouwde maaltijdbezorger betreedt de wereld van het erotische speelgoed. In een samenwerking met de Britse fabrikant Lovehoney begint Just Eat Takeaway in drie landen met deze service: het Verenigd Koninkrijk, Oostenrijk en Denemarken. En hoewel we in Nederland nog even geduld moeten hebben, wordt er al gekeken naar de mogelijkheid om ook hier binnenkort vibrators en andere speeltjes aan huis te bezorgen.


De marketingafdeling van Just Eat Takeaway noemt het een uitbreiding van het aanbod, maar het is duidelijk dat het bedrijf een manier zoekt om de toenemende concurrentie en de verliezen van de afgelopen jaren te compenseren. Na de pieken tijdens de pandemie is het bedrijf hard geraakt door de teruglopende vraag, met een koers die dramatisch is gekelderd. En nu willen ze met seksspeeltjes die verliezen goedmaken? Natuurlijk, het aanbod wordt discreet bezorgd en er wordt op leeftijd gecontroleerd, maar de vraag is of dit echt de oplossing is voor een bedrijf dat de laatste tijd niet bepaald floreert.


En Thuisbezorgd is zelfs niet eens de eerste partij die deze markt betreedt. Onlangs sloot EasyToys een deal met Kruidvat, waardoor seksspeeltjes nu ook gewoon naast de shampoo en tandpasta te vinden zijn. En dat lijkt slechts het begin, want bedrijven zien steeds meer potentie in deze industrie. Want laten we eerlijk zijn: ook in de wereld van erotiek willen mensen gemak en discretie. En waar kan dat beter dan via een anonieme bezorgdienst?


Je kunt de vraag stellen: is dit een slimme beslissing of juist een wanhopige poging om het tij te keren? Just Eat Takeaway heeft de afgelopen jaren moeite gehad om zijn dominante positie in de bezorgmarkt vast te houden. De concurrentie is moordend, en met de terugtrekking van veel flitsbezorgers zou je denken dat Thuisbezorgd een betere marktpositie zou krijgen. Toch lijkt het bedrijf vooral de gaten te vullen met nieuwe nichemarkten. Het bezorgen van huishoudelijke producten en kleine items zoals batterijen via Blokker en Spar heeft de problemen niet opgelost. En of seksspeeltjes en glijmiddelen dat wel gaan doen, valt nog te bezien.


Het zal Thuisbezorgd niet ontgaan zijn dat de flitsbezorgers zoals Gorillas en Getir hun ambities hebben teruggeschroefd of zelfs zijn vertrokken uit verschillende steden. Dit biedt Just Eat Takeaway mogelijk een kans om marktaandeel terug te winnen, maar de grote vraag blijft of de consument hierop zit te wachten. In de afgelopen jaren heeft de bezorgdienst steeds meer moeite gehad om te groeien in een markt waar marges dun zijn en concurrenten blijven opduiken. Het bezorgmodel waarbij men samenwerkt met bestaande winkels zoals Spar en Blokker lijkt op papier goed, maar in de praktijk blijken de extra inkomsten marginaal.

Maar eerlijk is eerlijk: dit is wellicht wel een interessante industrie. Wat ooit een taboe was, is nu een bloeiende markt die steeds meer terrein wint. Het leveren van seksspeeltjes past ook naadloos in de bredere trend van welzijn en gemak. Waar je vroeger wellicht nog aarzelde om een winkel binnen te stappen, kun je nu eenvoudig online je speeltje kiezen en binnen een uur bij je thuis laten bezorgen – discreet verpakt natuurlijk, want de privacy blijft belangrijk.


De vraag is dus of seksspeeltjes en glijmiddelen de redding zullen zijn. Hoewel de discretie in bezorging handig klinkt, zal het waarschijnlijk voor velen toch een aparte ervaring blijven om de vibrators in dezelfde oranje box te ontvangen als hun favoriete pizza. En hoewel Thuisbezorgd misschien probeert te innoveren, kan de consument (en belegger) zich afvragen: is dit echt de oplossing voor verdere groei en winstgevendheid?

Comments


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page