top of page

JPMorgan waarschuwt: Lagere rendementen voor de komende jaren

In het kort:

  • JPMorgan voorspelt dat het jaarlijkse rendement van de S&P 500 de komende tien jaar zal dalen tot 5,7%.

  • De hoge waarderingen, vergrijzing en geopolitieke risico's worden gezien als factoren die de groei van de aandelenmarkt kunnen beperken.

  • Ondanks sombere vooruitzichten voor de brede markt, blijven investeringen in goed gepositioneerde bedrijven op lange termijn altijd aantrekkelijk.


De toekomst voor aandelen op lange termijn ziet er somber uit volgens JPMorgan. In hun recente rapport voorspellen analisten dat de verwachte jaarlijkse rendementen van de S&P 500 in de komende tien jaar slechts 5,7% zullen bedragen. Dit is aanzienlijk lager dan het historische gemiddelde van 9% sinds de Tweede Wereldoorlog. Het rapport, geschreven door Jan Loeys, benadrukt dat de aandelenmarkt momenteel te duur is in vergelijking met historische normen. De huidige PE-ratio van de S&P 500 is ongeveer 27, wat ongeveer 35% hoger ligt dan het gemiddelde van de afgelopen 35 jaar. Deze hoge waarderingen voorspellen volgens JPMorgan niet veel goeds voor toekomstige rendementen.


Een van de belangrijkste redenen waarom de rendementen in de toekomst mogelijk lager zullen uitvallen, is dat de groei van de winsten van bedrijven de afgelopen decennia sneller ging dan die van de totale economie. Hierdoor zijn de aandelenkoersen gestegen tot de hoge niveaus die we vandaag de dag zien. Maar volgens JPMorgan kan dit niet eeuwig doorgaan. Ze waarschuwen dat de Great Moderation – een periode van stabiele economische groei en lage inflatie van de jaren 80 tot 2007 – zeer waarschijnlijk op zijn einde loopt.

Analist Jan Loeys legt verder uit dat de huidige economische instabiliteit, mede veroorzaakt door actiever overheidsbeleid en minder aandacht voor inflatiebeheersing, ervoor kan zorgen dat de risicopremies omhoog gaan. Dit betekent dat aandelen mogelijk minder hoog gewaardeerd worden. Daarnaast heeft de Great Moderation niet de duurzame economische stabiliteit en investeringen gebracht die men had gehoopt, maar juist geleid tot meer ongelijkheid en minder kapitaalinvesteringen. Als deze trend doorzet, kunnen we volgens JPMorgan in de toekomst minder groei en lagere rendementen voor beleggers verwachten.

Naast de hoge waarderingen ziet JPMorgan nog andere factoren die de aandelenmarkten de komende jaren kunnen drukken. Een belangrijke reden is de vergrijzing van de babyboom-generatie. Nu steeds meer babyboomers met pensioen gaan, zullen ze hun beleggingen in aandelen waarschijnlijk afbouwen en kiezen voor veiligere opties zoals obligaties. Dit kan de vraag naar aandelen doen afnemen en de rendementen verder onder druk zetten.


Daarnaast spelen deglobalisering en de-dollarisatie een grote rol. Globalisering heeft bedrijven in staat gesteld om te profiteren van lagere productiekosten en nieuwe markten, wat bijdroeg aan de stijging van hun winsten. Maar geopolitieke spanningen en de wens van landen om minder afhankelijk te worden van de Verenigde Staten, kunnen leiden tot een terugtrekking uit deze verbondenheid. Dit zou de economische groei afremmen en de winstgevendheid van wereldwijde bedrijven beperken.


Een ander risico dat JPMorgan benadrukt, is de toenemende twijfel aan de stabiliteit van de Amerikaanse democratie. De afgelopen jaren heeft de VS meerdere afwaarderingen gekregen van kredietbeoordelaars, wat wijst op een verslechtering van de kwaliteit van het bestuur. Dit politieke klimaat kan de economische stabiliteit verder ondermijnen, wat uiteindelijk ook de bedrijfswinsten en aandelenmarkten zou kunnen schaden.


En wat betekent dit allemaal voor beleggers? JPMorgan's boodschap is duidelijk: verwacht de komende jaren geen torenhoge rendementen van de aandelenmarkt, vooral niet als je belegt in indexen zoals de S&P 500. Het voorspelde jaarlijkse rendement van 5,7% is nog steeds positief, maar ligt ver onder het gemiddelde van 12%-15% waar beleggers de afgelopen decennia aan gewend zijn geraakt.

Hoewel de verwachtingen voor de bredere markt misschien laag zijn, blijft beleggen in aandelen op lange termijn volgens JPMorgan wel een aantrekkelijke optie. Dit geldt vooral voor bedrijven die goed gepositioneerd zijn om te profiteren van belangrijke trends zoals de verschuiving naar een meer digitale economie, waaronder natuurlijk AI. Simpelweg zal beleggen in bedrijven die het goed gaan doen altijd rendabel blijven.


Hoewel JPMorgan waarschuwt voor lagere rendementen op de lange termijn, is het ook nog belangrijk om te benadrukken dat dit natuurlijk deels speculatie is. De voorspellingen van lagere rendementen zijn gebaseerd op macro-economische aannames, die in de toekomst kunnen veranderen. Het is in feite een vorm van macro-economisch gokken. Zoals Warren Buffett regelmatig zegt: Never bet against America!


Al met al blijft de toekomst zoals altijd onzeker. Hoewel JPMorgan waarschuwt voor lagere rendementen op de lange termijn, zijn deze voorspellingen gebaseerd op macro-economische trends die, zoals de geschiedenis ons heeft geleerd, altijd kunnen veranderen. Beleggers die de juiste bedrijven kunnen kiezen, kunnen nog steeds aanzienlijke winsten behalen. Het blijft belangrijk om niet alleen naar voorspellingen te kijken, maar ook naar de fundamenten van sterke bedrijven. Zoals altijd geldt: de markt zal zijn eigen weg vinden, en slimme beleggers zullen manieren blijven vinden om te profiteren van de kansen die zich voordoen.

Commentaires


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page