top of page

JPMorgan voorspelt grote verliezen voor deze bedrijven

In het kort:

  • JPMorgan heeft verschillende bedrijven aangewezen als short-kandidaten vanwege structurele uitdagingen en hoge waarderingen.

  • Deze bedrijven worden geconfronteerd met toenemende concurrentie, beperkte groeimogelijkheden, of problemen met winstgevendheid.

  • JPMorgan verwacht dat de aandelenkoersen van deze bedrijven zullen dalen door druk op marges en marktrisico's in hun sectoren.

In het vierde kwartaal van 2024 heeft JPMorgan een aantal aandelen aangewezen die beleggers in de gaten moeten houden, maar niet om te kopen. De bank verwacht dat deze bedrijven onder druk zullen komen te staan en adviseert ze te shorten – een strategie waarbij beleggers profiteren van dalende koersen. Ondanks dat de meeste beurzen nog steeds rond recordhoogtes zweven, ziet JPMorgan donkere wolken boven specifieke bedrijven hangen. In dit artikel duiken we dieper in op enkele van deze aandelen en leggen we uit waarom JPMorgan denkt dat ze een flinke terugval kunnen verwachten.

Aandeel 1: Stanley Black & Decker

Stanley Black & Decker is een groot bedrijf dat zich richt op het produceren van gereedschap, industriële apparatuur en beveiliging. Het produceert een breed scala aan gereedschap, waaronder machines, die veel gebruikt worden in de bouwsector en door doe-het-zelvers. Ondanks het sterke merk en de goede prestaties van het bedrijf in het verleden, ziet JPMorgan enkele structurele problemen voor de toekomst.


Volgens JPMorgan is de waardering van het aandeel momenteel te hoog. Het aandeel is in 2024 met ongeveer 9% gestegen, maar de bank ziet dit als een tijdelijke piek die niet in lijn is met de fundamentele ontwikkelingen in de sector. De concurrentie in de gereedschapsmarkt is de afgelopen jaren fors toegenomen, vooral door de opkomst van goedkopere alternatieven en innovaties van andere fabrikanten. Deze druk zorgt ervoor dat Stanley Black & Decker moeite heeft om de winstmarges op hetzelfde niveau te houden als in eerdere jaren. Analisten bij JPMorgan denken dat de winstgevendheid van het bedrijf structureel lager zal zijn in toekomstige cycli, wat beleggers zorgen zou moeten baren.

De meeste analisten hebben op dit moment een hold-rating op het aandeel, wat betekent dat zij verwachten dat het aandeel niet significant zal stijgen of dalen. JPMorgan, daarentegen, adviseert een short-positie voor Stanley Black & Decker. Ze voorspellen dat het aandeel zeker het komende jaar het nog erg moeilijk zal krijgen.


Aandeel 2: Beyond Meat

Beyond Meat was lange tijd de pionier in de plant-based vleesindustrie, met een revolutionaire visie op hoe consumenten naar vleesalternatieven kijken. Het bedrijf produceert plantaardige vleesvervangers zoals burgers, worsten en kipproducten die qua smaak en textuur vergelijkbaar zijn met echt vlees. Gedurende een paar jaar beleefde Beyond Meat een explosieve groei, en het aandeel werd beschouwd als een van de grote winnaars in de duurzame voedingsindustrie. Maar in 2024 zijn de zaken drastisch veranderd.


JPMorgan wijst op een flinke daling van 27% in de waarde van Beyond Meat in het lopende jaar. Volgens analist Kenneth Goldman is de hype rond plantaardig vlees aan het afnemen, omdat consumenten het product minder als noodzakelijk zien. De aanvankelijke opwinding rond plantaardig vlees lijkt zijn piek te hebben bereikt, en de vraag stabiliseert of daalt zelfs op bepaalde markten. Bovendien heeft Beyond Meat te maken met hoge productiekosten, wat een negatief effect heeft op de marges. Het bedrijf worstelt ook met het succesvol betreden van nieuwe markten, terwijl de concurrentie in de sector toeneemt door opkomende merken en gevestigde voedingsbedrijven die hun eigen plantaardige opties lanceren. Hierdoor loopt het bedrijf jaar in, jaar uit tegen enorme verliezen aan.

De meeste analisten zijn het erover eens dat Beyond Meat zich in een moeilijke positie bevindt, en JPMorgan voorspelt dat de aandelen verder zullen dalen. De analisten verwachten een neerwaarts potentieel van bijna 14%, wat erop wijst dat short-selling een lucratieve strategie kan zijn voor beleggers die willen profiteren van dalende aandelenkoersen.


Aandeel 3: Rockwell Automation

Rockwell Automation is een van de grootste spelers op het gebied van industriële automatisering, gespecialiseerd in tech die de productie in fabrieken en andere industriële omgevingen efficiënter maken. Hun systemen en software helpen bedrijven met het automatiseren van hun processen, wat de productiviteit verhoogt en kosten verlaagt. Ondanks de technologische vooruitgang in deze sector heeft het bedrijf in 2024 moeite gehad om zijn groei op peil te houden. Het aandeel is dit jaar met ongeveer 15% gedaald, en JPMorgan voorziet dat er meer negatieve ontwikkelingen op komst zijn.


Volgens JPMorgan-analist Stephen Tusa zal Rockwell Automation in de nabije toekomst zijn kapitaalinvesteringen moeten terugschroeven. Het bedrijf heeft aanzienlijke bedragen geïnvesteerd in innovatie en ontwikkeling, maar de analisten vrezen dat deze investeringen niet de gewenste groei zullen opleveren. Ze verwachten zelfs dat het bedrijf zijn budgetten zal moeten verkleinen, wat kan leiden tot verdere negatieve winstherzieningen. Dit zou beleggers afschrikken en de aandelenkoers verder onder druk zetten.


Veel analisten hebben een hold-rating op Rockwell Automation. JPMorgan echter is pessimistischer en verwacht dat het bedrijf beperkt zal groeien in de komende jaren. De zorgen over onderinvestering in belangrijke markten, zoals industriële automatisering, maken Rockwell Automation volgens hen tot een goede short-kandidaat. Bovendien lijkt het erop dat de waardering van het bedrijf te hoog is in verhouding met de groei voor de komende jaren.

Aandeel 4: Travelers

Travelers is een van de grootste verzekeraars in de Verenigde Staten, met een breed scala aan producten zoals auto, aansprakelijkheids en vastgoedverzekeringen. Het bedrijf heeft een sterke positie in de markt, maar staat volgens JPMorgan voor enkele uitdagingen die de winstgevendheid kunnen beïnvloeden. Analisten bij JPMorgan voorspellen dat de winstverwachtingen van Travelers naar beneden zullen worden bijgesteld in het vierde kwartaal van 2024, wat kan leiden tot een daling van de aandelenkoers.


De verzekeringssector wordt namelijk steeds competitiever, wat de marges van bedrijven als Travelers onder druk zet. In deze sector spelen zowel opkomende technologieën als toenemende concurrentie van andere verzekeraars een grote rol in het verkleinen van de marges. Daarnaast is er druk op de winstgevendheid door stijgende kosten, bijvoorbeeld door inflatie en hogere claimbedragen. Ook externe factoren, zoals natuurrampen en klimaatverandering, hebben een impact op de verzekeringsmarkt en verhogen het risico voor verzekeraars als Travelers.


Als gevolg van deze ontwikkelingen voorspelt JPMorgan dat Travelers moeite zal hebben om zijn huidige winstprognoses te handhaven, en dat beleggers zich zorgen zullen maken over de toekomstige groeiperspectieven van het bedrijf. Dit maakt Travelers volgens JPMorgan een aantrekkelijke kandidaat voor short-selling, aangezien een neerwaartse correctie van de aandelenkoers wordt verwacht.


Aandeel 5: FuelCell Energy

FuelCell Energy is een bedrijf dat technologie ontwikkelt voor de productie van schone energie. Ze zijn gespecialiseerd in het maken van brandstofcellen, die elektriciteit opwekken door middel van elektrochemische reacties zonder schadelijke uitstoot van CO2. Hoewel de energiemarkt verschuift naar duurzame oplossingen, heeft FuelCell Energy moeite om financieel stabiel te worden. Dit is een van de redenen waarom JPMorgan het aandeel als een interessante short-kans ziet.


De afgelopen jaren heeft FuelCell Energy aanzienlijke verliezen geleden. Ondanks de groeiende vraag naar schone energie en de wereldwijde trend richting groene technologieën, worstelt het bedrijf om winstgevend te worden. Het belangrijkste probleem is dat het bedrijf voortdurend geld verbrandt (gross margin -52%) en onvoldoende omzet genereert om zijn operationele kosten te dekken. Hoewel brandstofcellen een veelbelovende technologie zijn, is de markt nog in ontwikkeling, en de kosten van de technologie zijn vaak hoger dan andere duurzame energiebronnen, zoals zonne- en windenergie.

Een ander probleem voor FuelCell Energy is het gebrek aan groeikatalysatoren. JPMorgan wijst erop dat het bedrijf momenteel geen duidelijke strategie heeft om zijn positie te versterken of te profiteren van nieuwe markten. Het ontbreekt aan duidelijke investeringsplannen of partnerschappen die een snelle groei kunnen stimuleren. Dit gebrek aan groeimogelijkheden maakt het onwaarschijnlijk dat FuelCell Energy op korte termijn zijn financiële situatie zal verbeteren. Daarom voorspelt JPMorgan dat de aandelenkoers van FuelCell Energy zal blijven dalen.


JPMorgan’s lijst van short-kandidaten voor het vierde kwartaal van 2024 bevatten dus enkele bedrijven die elk hun eigen specifieke uitdagingen hebben. Stanley Black & Decker kampt met een dure waardering en toenemende concurrentie. Beyond Meat ziet de interesse van consumenten in plantaardige vlees afnemen, wat de groei belemmert. Rockwell Automation staat voor beperkte groeimogelijkheden. Travelers wordt geconfronteerd met toenemende concurrentie en druk op de winstmarges, terwijl FuelCell Energy blijft worstelen om financieel stabiel te worden in een veelbelovende maar veeleisende schone energie-industrie.

Comments


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page