top of page

JPMorgan voorspelt 48% daling voor Tesla aandelen

In het kort:

  • JPMorgan heeft het koersdoel voor Tesla verhoogd naar $130, maar verwacht nog steeds een daling van 48% in het komende jaar.

  • Tesla's aandelenkoers daalde met 7% na de bekendmaking van de cijfers over het derde kwartaal, waarin voertuigleveringen tegenvielen.

  • JPMorgan-analisten denken dat Tesla voor het eerst in zijn geschiedenis mogelijk niet in staat zal zijn om zijn jaarlijkse voertuigleveringen te laten groeien.


JPMorgan heeft zijn koersdoel voor Tesla verhoogd van $115 naar $130, maar verwacht nog steeds een aanzienlijke daling van 48% in de komende maanden. Deze pessimistische verwachting volgt op teleurstellende cijfers over het derde kwartaal, waarin de voertuigleveringen tegenvielen.


Tesla leverde dit jaar tot nu toe 1,29 miljoen voertuigen, maar om het totaal van 1,81 miljoen voertuigen in 2023 te overtreffen, zou het bedrijf meer dan 520.000 voertuigen moeten leveren in het vierde kwartaal. Analisten van Wall Street, zoals Dan Ives van Wedbush, schatten echter dat Tesla waarschijnlijk ongeveer 500.000 voertuigen zal leveren, wat betekent dat het bedrijf zijn jaarlijkse doel mogelijk niet zal halen.


Tesla auto leveringen:

Bron:CnEVpost

Dit is een belangrijke ontwikkeling, aangezien Tesla nog nooit eerder een jaar zonder groei in voertuigleveringen heeft meegemaakt. Dit zou ertoe kunnen leiden dat investeerders hun visie op Tesla's status als groeiaandeel anders zullen gaan bekijken, aldus JPMorgan-analist Ryan Brinkman.



Ondanks de terugval in groei, blijft Tesla volgens sommige investeerders aantrekkelijk vanwege zijn innovaties op het gebied van technologie en elektrische voertuigen. Echter, JPMorgan is dus duidelijk van mening dat Tesla's huidige waardering een te groot verschil vertoont met de onderliggende bedrijfsfundamenten. Het nieuwe koersdoel van $130 weerspiegelt nog steeds een marktwaardering van $400 miljard, aanzienlijk meer dan bijvoorbeeld Toyota met een marktwaarde van $290 miljard, ondanks het feit dat Tesla minder winst en cashflow genereert.


De FWD P/E ratio van Tesla:

Bron: Finbox

Er is een duidelijke kloof tussen de verwachtingen van verschillende analisten over Tesla. Terwijl JPMorgan voorspelt dat het aandeel fors zal dalen, blijven andere analisten zoals Adam Jonas van Morgan Stanley optimistisch. Jonas heeft bijvoorbeeld een koersdoel van $310 voor Tesla en ziet mogelijkheden voor het bedrijf om te groeien via innovaties zoals robotaxi's en zelfs potentiële stappen in de luchtvaart. Dit verschil in opvattingen, of Tesla vooral een autobedrijf of een technologiebedrijf is, verklaart de uiteenlopende koersdoelen onder analisten.



Hoewel Tesla nog steeds een voorloper is op het gebied van elektrische voertuigen en technologie, geeft de verwachte groeivertraging in voertuigleveringen analisten zoals die van JPMorgan reden om een veel lagere waardering aan te houden. De komende maanden zullen cruciaal zijn voor Tesla, vooral gezien de hoge verwachtingen voor het vierde kwartaal. Investeerders moeten rekening houden met de aanzienlijke risico's van de huidige waardering, vooral als Tesla niet aan zijn groeidoelen kan voldoen. Voor nu staat het Robotaxi event op 10 okotber in de spotlight.

Комментарии


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page