top of page

JPMorgan: Dit zijn risico aandelen als de rente hoog blijft in 2024

In het kort:

  • JPMorgan's Equity Strategy rapport wijst op risico's voor bepaalde aandelen als de Federal Reserve besluit om rentetarieven langer hoog te houden. Dit kan leiden tot een ommekeer in de prestaties van bepaalde aandelen die de laatste maanden goed hebben gepresteerd.

  • Het rapport identificeert specifieke bedrijven binnen de Russell 1000 ex-defensieve sector die het risico lopen op korte termijn momentum te verliezen. Voorbeelden hiervan zijn Victoria’s Secret, Harley-Davidson, Bath & Body Works, en Crocs, die allemaal significante stijgingen hebben gezien na eerdere dalingen.

  • De analyse benadrukt ook de kwetsbaarheid van bedrijven met een hoge bèta, lage liquiditeit, zwakke balans, onrendabele bedrijfsmodellen en kleine marktkapitalisaties, die gevoelig kunnen zijn voor een 'hogere voor langere' renteomgeving.


In een recent rapport van JPMorgan's Equity Strategy wordt de aandacht gevestigd op de potentiële risico's voor bepaalde aandelen indien de Federal Reserve besluit de rentetarieven langer hoog te houden. Dit scenario zou een aanzienlijke invloed kunnen hebben op de aandelenmarkt.


Inhoud van het rapport

Het rapport benadrukt dat bedrijven binnen de Russell 1000 ex-defensieve sector, zoals Victoria’s Secret (VSCO), Harley-Davidson (HOG), Bath & Body Works (BBWI) en Crocs (CROX), bijzonder kwetsbaar kunnen zijn. Deze bedrijven hebben aanzienlijke prijsstijgingen ervaren na eerdere dalingen, wat wijst op een mogelijke omkering van hun korte termijn momentum in een klimaat van hogere rentes voor langere tijd.



De analyse van JPMorgan geeft aan dat bedrijven met een hoge bèta, lage liquiditeit, zwakke balans, onrendabele bedrijfsmodellen, en kleine marktkapitalisaties bijzonder gevoelig kunnen zijn voor veranderingen in de rentevoet. In een omgeving waarin de rente langer hoog blijft, zouden deze aandelen een scherpe rotatie in leiderschap kunnen ervaren, wat volgens JPMorgan negatief uit kan pakken voor de winstgevendheid en bestaanszekerheid van deze bedrijven


Conclusie

Deze ontwikkelingen benadrukken de noodzaak voor beleggers om voorzichtig te zijn en rekening te houden met de mogelijke impact van monetaire beleidsbeslissingen op hun portefeuilles. Het nauwlettend volgen van de bewegingen en strategieën van de Federal Reserve blijft essentieel voor het navigeren door de complexe en steeds veranderende aandelenmarkt.


Het is een kwestie van zoeken naar bedrijven met een solide business model, welke minder kwetsbaar zullen zijn van rentebesluiten en het verdere economische klimaat. Dat er veel kan gaan veranderen met nieuwe verkiezingen en de huidige wereldwijde onrust is echter een ding dat zeker is.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Comments


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page