Je kan je aandelen straks 24/7 verhandelen, maar is dat wat we willen?
In het kort:
24-uurs handel wordt een nieuwe norm met de goedkeuring van de SEC voor de eerste overnight trading-beurs, 24 Exchange.
Voordelen van 24/7 handelen zijn meer toegankelijkheid en transparantie, maar nadelen zoals lage liquiditeit en brede spreads blijven belangrijke risico's.
Grote vraag: brengt de wereldwijde openstelling van de markt daadwerkelijk voordelen voor de gemiddelde belegger of zijn de risico’s groter?
De traditionele openings- en sluitingsbel op de New York Stock Exchange (NYSE) en Nasdaq is een icoon van de beurswereld. Maar met de introductie van 24-uurs aandelenhandel, dreigt deze ceremonie zijn symbolische waarde te verliezen. Wall Street maakt zich op voor een revolutie in de handelstijden, maar de vraag blijft: is dit perse een goede vernieuwing voor ons als beleggers? In dit artikel zet ik even de voor- en nadelen voor je op een rijtje!
24 Exchange: de pionier in 24-uurs handel
Eind november bereikte 24 Exchange, een in Bermuda gevestigde beursoperator, een mijlpaal: goedkeuring van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) voor overnight trading. Dit is een belangrijke stap richting een volledig 24/7 handelssysteem. Het bedrijf, dat $50 miljoen aan financiering zoekt, zal in 2025 starten met sessies van 23 uur per dag, beginnend op zondagavond en eindigend op vrijdagavond.
Dit sluit aan bij een trend waarin ook grote spelers zoals Robinhood en de NYSE stappen zetten richting langere handelstijden. Robinhood biedt al 24-uurs handel aan particuliere beleggers en de NYSE heeft plannen aangekondigd voor 22-uurs handel op doordeweekse dagen.
Waarom 24/7 handel aantrekkelijk zou kunnen zijn
Voor beleggers die handelen in populaire aandelen zoals Tesla, Nvidia en Apple, lijkt 24/7 handel logisch. Deze aandelen kennen vaak flinke koersbewegingen buiten reguliere handelsuren, bijvoorbeeld door kwartaalcijfers of onverwacht nieuws.
Cryptocurrencies en forex worden al 24/7 verhandeld, dus de vraag is nu geworden, waarom niet aandelen? Wereldwijde en digitale markten dwingen de beurssector om zich aan te passen.
De risico's van 24-uurs handel
Ondanks de voordelen zijn er aanzienlijke risico's. Handel buiten reguliere uren, zoals premarket en after-hours sessies, kent lagere handelsvolumes. Dit leidt tot:
Minder liquiditeit: Minder kopers en verkopers betekent dat prijzen snel kunnen schommelen.
Grotere spreads: Het verschil tussen de koop- en verkoopprijs wordt groter, wat transacties duurder maakt. Zoals Richard Torrenzano, voormalig NYSE-lid, opmerkt: "Beleggers betalen effectief commissies via de spread."
De visie van de SEC
De SEC, onder leiding van de vertrekkende voorzitter Gary Gensler, ondersteunt de overgang naar 24/7 handel vanwege het potentieel voor meer transparantie. Momenteel gebruiken institutionele beleggers vaak alternatieve systemen zoals "dark pools" om grote transacties buiten de publieke markten te doen. Door handel naar een publieke, gereguleerde omgeving te verplaatsen, zoals 24 Exchange, kunnen deze transacties toegankelijker en eerlijker worden.
Critici betwijfelen echter wel of 24/7 handel echt wereldwijd impact zal hebben. Richard Torrenzano benadrukt dat veel grote Amerikaanse bedrijven al buiten de reguliere handelstijden worden verhandeld via dual listings in Londen, Tokio en andere markten. Dit roept de vraag op of een nieuwe 24-uurs beurs voldoende aantrekkingskracht heeft om niet-Amerikaanse beleggers aan te trekken.
Voor Amerikaanse retailbeleggers lijkt de impact groter. Door bredere toegang en langere handelstijden kunnen je namelijk veel sneller reageren op internationaal nieuws en koersbewegingen. Toch blijft het cruciaal om bewust te handelen: lage liquiditeit en hoge volatiliteit kunnen grote verliezen veroorzaken. Ook kan het juist meer stress met zich meebrengen als je straks ook in de late avonduren en in de nacht nog je favoriete aandelen kan verhandelen..
24/7 aandelenhandel brengt de markt dus zeker dichter bij de moderne tijd en kan voordelen bieden zoals meer toegankelijkheid en transparantie. Toch blijven er aanzienlijke risico’s, vooral voor onervaren beleggers. De vraag blijft of de voordelen opwegen tegen de uitdagingen, en of deze verandering werkelijk bijdraagt aan een en efficiëntere markt, wel denk ik dat de markt er in de basis eerlijker op wordt, als iedereen de kans krijgt na sluiting van de reguliere markt aandelen te verhandelen.
Commenti