top of page

Japanse Nikkei op hoogste punt in 34 jaar, de kansen en reden achter deze rally

In het kort:

  • De Nikkei 225-index van Japan bereikte voor het eerst in bijna 34 jaar de 35.000-puntengrens, met positieve vooruitzichten voor de Japanse markten ondanks een mogelijke korte adempauze.

  • De stijging wordt ondersteund door een ultra-accommoderend monetair beleid van de Bank of Japan en initiatieven op het gebied van corporate governance door de Tokyo Stock Exchange, waaronder richtlijnen voor bedrijven met lage price-to-book ratio's.

  • De zwakke yen heeft bijgedragen aan een toename van buitenlandse investeringen in Japan, met een netto-instroom van 320 miljard yen in Japanse aandelenfondsen in december, een stijging van 70 miljard yen in de voorgaande maand.



Japan's Nikkei 225-index heeft een opmerkelijke mijlpaal bereikt door voor het eerst in bijna 34 jaar de 35.000-puntengrens te overschrijden. Dit fenomeen weerspiegelt een hernieuwde kracht in de Japanse aandelenmarkt, die sinds begin januari 2024 een opwaartse trend vertoont. De vraag rijst of de Nikkei zijn historische hoogtepunt van 38.195 punten, bereikt in december 1989, zal overstijgen.



Drijfveren achter de Rally: Monetair Beleid en Corporate Governance

Deze stijging wordt gesteund door Japan's ultra-accommoderend monetair beleid, dat samen met initiatieven op het gebied van corporate governance door de Tokyo Stock Exchange, de aantrekkelijkheid van de aandelenmarkt heeft verhoogd. Een belangrijk onderdeel van deze initiatieven is de richtlijn voor bedrijven met een lage price-to-book ratio om te 'voldoen of uit te leggen', met een waarschuwing voor mogelijke delisting tegen 2026. Deze strategische zetten zijn bedoeld om de kapitaalefficiëntie en aandelenprijzen te verbeteren, waardoor een grotere pool van investeerders wordt aangetrokken.


Een andere cruciale factor in deze opwaartse trend is de depreciatie van de Japanse yen, die buitenlandse investeringen in Japan aantrekkelijker maakt. Dit is zichtbaar in de stijging van de netto-instroom naar Japanse aandelenfondsen, die in december een hoogtepunt bereikte van 320 miljard yen, een aanzienlijke toename ten opzichte van de 70 miljard yen in de voorgaande maand.


Toekomstperspectieven: Duurzaamheid van de Groei

Ondanks de huidige rally, bestaan er zorgen over technische overbought condities die op korte termijn tot een marktcorrectie kunnen leiden. Echter, deze zorgen worden gematigd door het algemene optimisme over de duurzaamheid van de opwaartse trend.


Marktstrateeg Yeap Jun Rong blijft optimistisch en noemt factoren zoals gematigde loongegevens, zwakkere huishoudelijke uitgaven en de corporate governance-maatregelen van de TSE. Hij suggereert dat de Nikkei 225 mogelijk zijn historische hoogtepunt van 38.195 punten uit 1989 in de nabije toekomst zal testen.



Conclusie

Japan, als een van de grootste economieën ter wereld, speelt een cruciale rol in de wereldwijde financiële stabiliteit. De Japanse centrale bank blijft een sleutelspeler in het bepalen van het monetaire beleid, wat niet alleen invloed heeft op de binnenlandse markt, maar ook internationale financiële stromen beïnvloedt.


Verder is Japan's strategie om haar industriële en technologische sectoren te moderniseren, met name in gebieden zoals robotica en schone energie, van cruciaal belang voor de toekomstige economische groei. Deze ontwikkelingen zullen naar verwachting bijdragen aan een voortdurende interesse van wereldwijde investeerders in de Japanse markt en kunnen mogelijk leiden tot nieuwe kansen voor samenwerking en innovatie op internationaal niveau.


De rally van de Japanse aandelenmarkt biedt een boeiend verhaal over de financiële veerkracht en strategische manoeuvres van het land in het licht van wereldwijde economische verschuivingen. Terwijl de Nikkei en Topix indices nieuwe hoogten bereiken, kijkt de wereld met grote interesse toe, in afwachting van het volgende hoofdstuk in Japan’s financiële saga.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

コメント


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page