Is Roku ondergewaardeerd?
Roku, een bedrijf dat we regelmatig bespreken bij De Belegger, blijft goed presteren ondanks dat het aandeel momenteel op de beurs wordt verhandeld rond nieuwe dieptepunten. Toch weet het bedrijf consistent de verwachtingen voor de kwartaalresultaten te overtreffen - en lijkt het erop dat de groei de komende jaren ook zal aanhouden. De kans op een dalende omzet is in ieder geval erg klein. Maar wanneer gaat de markt dit zo weer zien?
Hoewel Roku op het moment op de beurs wordt afgestraft, blijft het bedrijf wel sterke cijfers rapporteren die waarschijnlijk wat hogere aandelenprijzen rechtvaardigen. In het eerste kwartaal van 2024 rapporteerde Roku een aantal belangrijke cijfers over de gebruikers:
Streaming-households groeiden tot 81,6 miljoen, een netto toename van 1,6 miljoen vanaf Q4 2023 en een jaar-op-jaar stijging van 14%.
Streaminguren bedroegen 30,8 miljard, een stijging van 5,7 miljard uur ten opzichte van vorig jaar en een toename van 23% jaar-op-jaar.
De gemiddelde omzet per gebruiker (ARPU) steeg niet, maar daalde ook niet, dus bleef constant op $40,65.
En dit is precies waar de markt (te) voorzichtig over is (het uitblijven van groei in ARPU (gemiddelde omzet per gebruiker)). Roku rapporteerde zoals gezegd een stabiele Q1 ARPU van $40,65. Hoewel het totale aantal streaminguren met meer dan 50% is gestegen sinds Q4 2021, blijft de ARPU vlak over deze periode. De piek in ARPU was $44,01 in Q3 2022, maar deze is gedaald, vooral door de zwakkere advertentie-inkomsten van de afgelopen kwartalen.
De omzet groeide met 19% in het kwartaal dankzij het groeiende aantal gebruikers. Om deze groei op lange termijn vol te houden, lijkt het erop dat Roku de ARPU moet gaan verhogen.
Toch kan Roku nog flink gaan groeien in het aantal gebruikers , aangezien nog steeds veel kabelabonnementen worden stopgezet en er wordt overgestapt naar streaming. Op dit moment gaat nog steeds meer dan 40% van het televisiegebruik via kabel/uitzend-tv. Op basis hiervan kunnen we wel verwachten dat Roku de komende jaren haar aantal gebruikers kan blijven groeien. De markt lijkt hier weinig rekening mee te houden.
En als we kijken naar de guidance van Roku voor kwartaal twee zien we een meer gemengd kwartaal. Voor het tweede kwartaal voorspelt het bedrijf namelijk enkele uitdagingen in de markt, met een omzetdoelstelling van $935 miljoen, wat nog steeds een groei van 10% betekent.
Deze verwachting van Roku weerspiegelt enkele tegenwinden, waaronder intense concurrentie in de streaming-sector. Ondanks deze uitdagingen wist Roku in het eerste kwartaal van 2024 de omzetverwachtingen wel met $31 miljoen te overtreffen, voortbouwend op een sterk 2023 waarin al twee kwartalen achter elkaar de omzetverwachtingen met meer dan $55 miljoen overtroffen. Toch blijft de koers van Roku achter.
En ondanks een verwachte omzet van $935 miljoen in het tweede kwartaal, lijkt Roku ineens wel opmerkelijk goedkoop gewaardeerd. Met een beurswaarde die gedaald is naar slechts $8 miljard, en een cash positie van $2 miljard op de balans, wordt de enterprise value verlaagd naar slechts $6 miljard voor een bedrijf dat bijna $4 miljard aan omzet genereert. Als je dan ook nog eens de dubbelcijferige groei meerekent voor de komende jaren, lijkt het bijna onbegrijpelijk.
Wat betreft de winstgevendheid, rapporteerde Roku een aangepaste EBITDA van meer dan $40 miljoen per kwartaal, met een free cash flow van $46 miljoen in het eerste kwartaal. Het bedrijf heeft een guidance voor een aangepaste EBITDA van $162 miljoen over de laatste twaalf maanden (TTM) door Q2'24. Het feit dat Roku nu cash flow positief wordt, helpt het bedrijf om nog een sterkere financiële basis te bouwen en door te groeien.
Analisten voorspellen daarnaast nog een jaarlijkse omzetgroei van meer dan 12% voor de komende vier jaar. Roku heeft een goede geschiedenis van het overtreffen van kwartaalcijfers, en het bedrijf suggereert dat de groei van de platforminkomsten in 2025 nog eens zal versnellen, wat zal leiden tot een veel snellere groei. De omzet uit het platform vormt dan meer dan 80% van de totale inkomsten, terwijl de inkomsten uit hardware waarschijnlijk geen significante groei meer zal hebben. Deze inkomsten hebben overigens ook een erg lage marge, waardoor dit eigenlijk een hele positieve ontwikkeling is.
Met een huidige koers van ongeveer $57 heeft Roku een marktkapitalisatie van $8 miljard. Na aftrek van de $2,06 miljard aan contanten op de meest recente balans, komt de enterprise value van het bedrijf zoals gezegd uit op $6 miljard. Dit komt neer op een 14,5 keer de FCF. Gezien de diverse factoren die bijdragen aan voortdurende dubbelcijferige groei—en het feit dat op de lange termijn de inkomsten uit het hogermarge platform een groter aandeel van de totale omzet zullen uitmaken ten opzichte van de hardware, wat de aangepaste EBITDA en FCF marges zal versterken—is het aandeel van Roku naar mijn mening momenteel ondergewaardeerd.
De kracht van Roku ligt niet alleen in zijn vermogen om aanhoudend te groeien, maar ook in de verschuiving naar meer inkomsten uit zijn platform, wat hogere marges biedt dan de hardwareverkoop. Deze strategische verschuiving zorgt ervoor dat Roku goed gepositioneerd is om te profiteren van de voortdurende toename van streamingdiensten en de groeiende vraag naar digitale advertentieoplossingen. Roku's platformstrategie, gekoppeld aan zijn sterke balans, maakt het een potentieel aantrekkelijke keuze voor beleggers die zoeken naar een ondergewaardeerde tech-speler.
Comments