top of page

Waarom Oracle een ondergewaardeerd AI-aandeel kan zijn

In het kort:

  • Oracle’s cloud-business groeide in het laatste kwartaal met 20% jaar-op-jaar, terwijl de rest van het bedrijf kromp met 5%.

  • Het orderboek van Oracle steeg met 51% in de afgelopen twee kwartalen, gedreven door grote contracten met bedrijven als Nvidia, Microsoft en Google.

  • Ondanks een daling van de vrije kasstroommarge door grote investeringen in cloud-infrastructuur, verwacht Oracle dubbelcijferige groei in 2025-2026.


Oracle is opgesplitst in twee belangrijke segmenten, enerzijds is er de snelgroeiende cloudtak, anderzijds het meer traditionele softwaregedeelte. Het cloudsegment, dat zowel SaaS (Software as a Service) als IaaS (Infrastructure as a Service) omvat, groeide met 20% jaar-op-jaar, terwijl de traditionele softwareactiviteiten met 5% krompen. Dit resulteerde in een bescheiden omzetgroei van 3% voor het afgelopen kwartaal.


De aandelenkoers van Oracle sinds de beursgang:

Bron: Macrotrends


Oracle rapporteerde op 11 juni 2024 zijn financiële resultaten voor het vierde kwartaal van fiscaal 2024. Hoewel de cijfers de verwachtingen niet haalden, was de reactie van de aandelenkoers opvallend positief. Dit komt voornamelijk door de groei in resterende prestatieverplichtingen (RPO), een term die vaak wordt gebruikt om de achterstand in orders aan te duiden, en belangrijke deals met grote namen zoals Google en OpenAI rond Oracle Cloud Infrastructure (OCI).


Oracle zag zijn aandelen met maar liefst 11% stijgen in de nabeurs handel na het rapporteren van de kwartaalcijfers, ondanks dat de vierde-kwartaalresultaten teleurstellend waren in vergelijking met de verwachtingen van Wall Street. Dit optimisme werd gedreven door de aankondiging van strategische clouddeals met zowel Google als OpenAI.


In vergelijking met de consensus van analisten presteerde Oracle als volgt:

  • Winst per aandeel: $1,63 aangepast vs. $1,65 verwacht.

  • Omzet: $14,29 miljard vs. $14,55 miljard verwacht.


Het segment cloudservices en licentieondersteuning genereerde $10,23 miljard aan inkomsten, een stijging van 9%, maar net onder de consensus van $10,29 miljard. De inkomsten uit cloud- en on-premises licenties daalden met 15% tot $1,84 miljard, lager dan de verwachte $2,09 miljard.


Een opvallende prestatie was de cloudinfrastructuurinkomsten die $2,0 miljard bereikten, een stijging van 42%. Dit was echter een vertraging van de 49% groei in het vorige kwartaal. Hoewel Oracle's cloudactiviteiten kleiner zijn dan die van rivalen Amazon Web Services (AWS) en Microsoft Azure, groeit het sneller.



Oracle kondigde aan dat het zijn databasesoftware naar Google’s cloud zal brengen, beschikbaar vanaf november. Dit zal organisaties in staat stellen om workloads in zowel Google als Oracle cloud datacenters te implementeren zonder datatransferkosten. In september vorig jaar had Microsoft al aangekondigd dat klanten Oracle-databases vanuit de Azure-cloud kunnen gebruiken.


Clay Magouyrk, Executive Vice President bij Oracle, benadrukte de sterke adoptie van deze diensten. Larry Ellison, mede-oprichter en CTO van Oracle, gaf aan dat hij openstaat voor een soortgelijke deal met AWS. “We zouden graag hetzelfde doen met AWS,” zei Ellison tijdens de winstoproep van Oracle.


Thomas Kurian, CEO van Google Cloud, gaf ook al aan dat veel e-commercebedrijven die afhankelijk zijn van Oracle’s database, AI willen omarmen voor een betere winkelervaring en conversatiegestuurde commerce. De samenwerking met Google Cloud maakt dit eenvoudiger.


Daarnaast heeft Oracle aangekondigd dat het samenwerkt met Microsoft en OpenAI om aanvullende computerkracht te leveren. Dit omvat het gebruik van Nvidia grafische verwerkingseenheden voor het trainen van AI-modellen. Echter, OpenAI verduidelijkte later dat hun strategische cloudrelatie met Microsoft ongewijzigd blijft en dat alle pre-training van hun modellen gebeurt op supercomputers gebouwd in samenwerking met Microsoft.

Oracle werkt hard om de cloudcapaciteit uit te breiden, gezien de enorme achterstand en pijplijn. CEO Safra Catz verklaarde dat Oracle enkele van 's werelds grootste datacenters aan het bouwen is, waarvan sommige bijna een gigawatt aan energie verbruiken.


Tijdens het kwartaal maakte Oracle bekend dat zijn databasesoftware beschikbaar zou zijn in vijf extra Azure-regio’s, waardoor het totaal op 15 komt. Bovendien kondigde Oracle generatieve AI-functies aan voor zijn Fusion cloud-applicaties voor supply chain en human resources.


Ook verliet Oracle de advertentiebusiness, die in het fiscale jaar was teruggelopen tot ongeveer $300 miljoen aan inkomsten. Dit segment had miljarden gekost aan acquisities zoals BlueKai en Moat, maar het groeipotentieel bleef beperkt. Ondanks de gemengde financiële resultaten ziet Oracle kansen om zijn cloud-infrastructuur en AI-mogelijkheden verder uit te breiden, aangedreven door strategische partnerschappen en nieuwe productaanbiedingen.


Oracle is voortreffelijk bezig met het uitbreiden van hun grote, modulaire en schaalbare AI-fabrieken om te voldoen aan de toenemende vraag van klanten. Het bedrijf heeft een deal aangekondigd met OpenAI om vier nieuwe datacenters te bouwen, waarvan vermoed wordt dat ze gebruik zullen maken van Nvidia's nieuwe Blackwell GPU's. Deze datacenters zullen dienen voor het trainen van neurale netwerken en andere AI-toepassingen.

Tijdens de recente winstoproep benadrukte CEO Safra Catz dat de OCI-consumptie-inkomsten met 53% zijn gestegen. Als er geen leveringsbeperkingen waren geweest, zou deze groei nog hoger zijn geweest. Dit geeft aan dat de vraag naar Oracle’s cloudoplossingen erg groot is.


Een van de grootste waarden die OCI (Oracle Cloud Infrastructuur) biedt, is dat de processen volledig modulair en geautomatiseerd zijn. Dit betekent dat elk datacenter identiek is aan het vorige en dat schaalvergroting zonder menselijke fouten kan plaatsvinden. Deze strategie heeft zijn vruchten afgeworpen, waardoor Oracle zijn regionale datacenter-aanwezigheid sneller kan uitbreiden en sterkere beveiliging kan bieden door het elimineren van menselijke fouten. Bovendien zorgt deze aanpak voor snellere en kosteneffectieve dataconsumptie voor gebruikers.



Oracle breidt zijn cloudaanwezigheid ook uit door OCI te integreren in multi-cloud platforms zoals Microsoft Azure en Google Cloud Platform (GCP). Hoewel dit een relatief klein deel van de totale omzet uitmaakt, wordt verwacht dat de samenwerking met Azure in een hoog tempo zal groeien, met een verwachting van een groei van 10x in Q1 2025 en 30x in Q2 2025.


Naast publieke cloud-oplossingen biedt Oracle ook private OCI voor bedrijven die de cloud services van Oracle binnen hun eigen datacenters willen benutten. Zoals uiteengezet in de Q4 2024-winstoproep, betalen klanten niet voor geïnstalleerde hardware, maar alleen voor consumptiekosten. Deze diensten kunnen worden opgeschaald naarmate bedrijven meer data nodig hebben om hun LLM's en neurale netwerken te trainen, wat zich vertaalt in opgeschaalde omzetgeneratie voor Oracle.


Oracle is bezig met het bouwen van enkele van de grootste datacenters qua capaciteit. Een daarvan zal een capaciteit van 200 MW hebben, en een andere zal een capaciteit van 1 GW hebben, wat gelijk staat aan de grootte van een forse stad. Deze datacenters zullen naar verwachting ook Nvidia's nieuwste technologieën gebruiken voor snellere verwerkingssnelheden en lagere energiekosten. Oracle ontwikkelt zelfs speciale stroomcapaciteit voor deze grote datacenters om nul downtime te garanderen.


De vooruitzichten voor Oracle's financiële prestaties blijven sterk. Het bedrijf verwacht dat de investeringen in kapitaal in FY25 zullen verdubbelen op jaarbasis, naarmate OCI-capaciteit wordt uitgebreid om aan de vraag te voldoen. Cloud-infrastructuurdiensten worden verwacht met 50% te groeien op jaarbasis. Voor FY26 heeft Oracle een omzetdoel van $65 miljard gesteld, hoewel dit cijfer mogelijk onderschat is gezien de versnelde groeimomentum in FY24.


De kwartaalresultaten toonden een omzetgroei van 3% op jaarbasis, een groei van het bedrijfsresultaat met 8%, maar een daling van de winst per aandeel (EPS) met 2% op jaarbasis. Ondanks deze cijfers blijft de toekomst van Oracle rooskleurig, vooral vanwege de verwachte groei in de cloud- en AI-sectoren.


De omzet(groei) van Oracle tussen 2010-2024:

Bron: Macrotrends


Analisten voorspellen dat Oracle's winst per aandeel in fiscaal 2025 met 12% zal groeien, terwijl de omzet met 9% zal toenemen. Met een koers-winstverhouding (P/E) van 22 keer de verwachte winst per aandeel van $6,26 in 2025, lijkt het aandeel redelijk gewaardeerd, maar niet goedkoop. Oracle wordt op dit moment verhandeld tegen ongeveer 7 keer de omzet, 20 keer de kasstroom en 32 keer de vrije kasstroom, met een vrije kasstroomopbrengst van 3%.


De P/S ratio van Oracle 2010-2024:

Bron: Macrotrends


Oracle heeft zich de afgelopen 15 jaar getransformeerd van een on-premise databaseleverancier naar een leider in cloud en AI. Deze transformatie was niet zonder uitdagingen, maar de recente groei in OCI en de deals met toonaangevende bedrijven wijzen op een succesvolle verschuiving. Toch blijft de vraag of Oracle de topposities van Azure en Amazon Web Services (AWS) kan inhalen.


De operationele marge (GAAP) van Oracle bereikte dit kwartaal 33%, wat een positief teken is ondanks de zwakkere jaar-op-jaar groei in omzet en EPS.


De operationele marge van Oracle 2010-2024:

Bron: Macrotrends


Steeds meer klanten stappen over naar beheerde SaaS-versies van Oracle-software, wat de verschuiving naar cloud versnelt. Het IaaS-gedeelte, dat vergelijkbaar is met diensten van AWS en Azure, groeit zelfs nog sneller, met 42% jaar-op-jaar. Deze groei is cruciaal, aangezien het IaaS-segment slechts 14% van de totale omzet uitmaakt, maar dit aandeel zal naar verwachting snel toenemen in de komende jaren.


Het orderboek van Oracle vertoont indrukwekkende cijfers: het steeg naar $98 miljard, tegenover $53 miljard aan jaaromzet voor fiscaal 2024. Dit omvat een groot aantal nieuw getekende driejarige contracten. Het orderboek groeide de afgelopen twee kwartalen met 51%, een teken van de aanzienlijke vraag naar Oracle’s cloudservices. Dit wordt aangedreven door enkele van de grootste contracten die het bedrijf ooit heeft getekend, met bekende namen zoals Nvidia, Microsoft, Google en OpenAI.


De verschillende inkomstenbronnen van Oracle in Q4 2023:

Bron: app economy insights


Oracle’s traditionele softwarebedrijf genereert nog steeds aanzienlijke vrije kasstromen dankzij de asset-light structuur. Echter, de verschuiving naar de cloud vraagt om forse investeringen. De kapitaaluitgaven (Capex) zijn verdubbeld naar meer dan $13 miljard voor fiscaal 2024, wat een flinke hap neemt uit de vrije kasstroom. Hoewel de vrije kasstroommarge zich herstelt van een daling in 2022, is het onwaarschijnlijk dat het snel weer boven de 30% uitkomt. Dit heeft uiteraard ook geresulteerd in een stijgende price-FCF ratio voor Oracle de laatste kwartalen.


De vrije kasstroom van Oracle per jaar 2010-2024:

Bron: Macrotrends


De koers/vrije kasstroom ratio van Oracle 2010-2024:

Bron: Macrotrends


Oracle heeft investeerders kortgeleden gewaarschuwd dat een mogelijk verbod op TikTok in de Verenigde Staten een aanzienlijke impact kan hebben op de inkomsten van het bedrijf. TikTok maakt gebruik van Oracle's cloud-infrastructuur om zijn app in de VS te ondersteunen. In het jaarverslag dat bij de toezichthouders werd ingediend, stelde Oracle dat een wet die TikTok verbiedt, het bedrijf zou kunnen dwingen te stoppen met het aanbieden van deze diensten.


"Als we deze diensten niet aan TikTok kunnen leveren en als we die capaciteit niet tijdig kunnen herbestemmen, zullen onze inkomsten en winsten nadelig worden beïnvloed,"

schreef het bedrijf in een SEC-aanmelding.


Een door president Joe Biden in april ondertekende wet zou TikTok namelijk binnen een jaar verbieden, tenzij de videoservice wordt verkocht door de Chinese eigenaar, ByteDance. Voorstanders van de wet beweren dat TikTok een risico vormt voor de gegevensbeveiliging in de VS. TikTok ontkent echter dat het gegevens van Amerikaanse gebruikers deelt met de Chinese overheid. ByteDance heeft beloofd de app niet te verkopen en heeft een rechtszaak aangespannen om de wet te blokkeren.



Oracle heeft nooit de totale waarde van zijn deal met TikTok onthuld. The Information meldde in 2020 echter dat het jaarlijks $1 miljard zou kunnen bedragen. Analisten van Morgan Stanley schatten dinsdag in een klantnota dat TikTok voor Oracle tussen de $370 miljoen en $1,3 miljard aan jaarlijkse inkomsten waard kan zijn. Analist Keith Weiss schreef dat zijn schatting "meer neigt naar de onderkant" van deze range. De geschatte $370 miljoen aan TikTok-uitgaven vertegenwoordigen minder dan 1% van Oracle's omzet in het fiscale jaar 2024, en lijkt dus weinig impact te vertegenwoordigen.


ByteDance heeft tot januari 2025 de tijd om TikTok te verkopen. Weiss zei dat de deadline en de juridische uitdaging van TikTok betekenen dat het verbod waarschijnlijk geen probleem zal zijn voor Oracle tot de tweede helft van het huidige fiscale jaar, dat eindigt in mei 2025, of tijdens het fiscale jaar dat in mei 2026 eindigt.


Evercore ISI-analisten schatten in april dat TikTok tussen de $480 miljoen en $800 miljoen aan jaarlijkse inkomsten voor Oracle Cloud Infrastructure (OCI) kan opleveren, wat een forsere 5% van de omzet van de divisie zou vertegenwoordigen. Als TikTok wordt verkocht, verwacht Evercore-analist Kirk Materne echter dat het vervangen van de cloudinfrastructuur een lage prioriteit zal hebben na de verkoop, aangezien Oracle waarschijnlijk al zeer aantrekkelijke prijzen aanbiedt. TikTok kwam niet ter sprake tijdens de analistenconferentie op 11 juni. De cloud-infrastructuurbusiness van Oracle zag de omzet met 42% stijgen tot $2 miljard in het kwartaal dat eindigde in mei.


"Het is nog te vroeg om je zorgen te maken over enige fundamentele impact op Oracle's OCI-business,"

voegde de analist van Evercore toe.


Fiscal 2025-2026 wordt een cruciale periode voor Oracle, waarin het bedrijf de transformatie van een mature softwareleverancier naar een toonaangevende cloudprovider voltooit. Deze transformatie wordt ondersteund door de groeiende vraag naar AI-diensten en de bouw van geavanceerde, geautomatiseerde datacenters. Ondanks de recente teleurstellende kwartaalresultaten, positioneert Oracle zich sterk voor de toekomst met nieuwe samenwerkingen en een hard groeiend orderboek. Het nieuws rondom TikTok kan wellicht op korte termijn impact hebben op de koers van Oracle, mocht de samenwerking en daarmee de inkomsten hieruit toch stopgezet worden.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Copyright © 2023 •

Alle rechten voorbehouden - Amsterdam - 0619930051

Disclaimer
Let op: Beleggen brengt risico's met zich mee. Je kan (een deel van) je inleg verliezen. Niets hier mag worden beschouwd als financieel advies.. Voor advies over je persoonlijke situatie kun je het beste een adviseur inschakelen.

  • Instagram
  • Twitter
  • LinkedIn
  • YouTube
bottom of page