top of page

Is MongoDB een koopkans na de forse daling?

MongoDB is een van de tech-bedrijven die tijdens de afgelopen kwartaalcijfers heeft teleurgesteld en als gevolg daardoor is de koers intussen met maar liefst 50% gedaald sinds de piek van dit jaar. MongoDB wijt dit vooral aan een zwakke macro-economie die zorgt voor een trager dan verwachte toename van nieuwe klanten, wat weer resulteert in een sterke afname van de groei. Voor MongoDB is dit vrij zorgwekkend, vooral omdat het bedrijf flink heeft geïnvesteerd ter voorbereiding op toekomstige groei, wat de marges heeft doen krimpen. Nu lijkt het er op dat de groei flink wordt uitgesteld.


Ondanks deze tegenvallende resultaten, is er een gemengd beeld tussen de bull- en bear-case voor MongoDB. In dit artikel zullen we wat dieper ingaan op de goede punten van MongoDB en de recente kwartaalcijfers, maar ook op mindere kanten en de mogelijke risico's waarmee het bedrijf te maken kan krijgen.


MongoDB & AI

Een bijzonder punt van aandacht binnen MongoDB is de modernisering van verouderde applicaties, wat cruciaal is in een tijd waarin technologische vooruitgang snel gaat. Veel bedrijven werken nog steeds met verouderde systemen die niet efficiënt zijn in het gebruik van moderne gegevensstructuren of die niet compatibel zijn met nieuwe technologieën. MongoDB’s aanpak is om deze bedrijven te helpen hun oude systemen te updaten zonder de noodzaak van volledige herontwikkeling van hun applicaties, wat tijdrovend en kostbaar kan zijn.


De relationele migratietool van MongoDB is ontworpen om dit proces te vereenvoudigen door automatisch bestaande databaseschema's (de structuur van de database) en data te transformeren naar formaten die compatibel zijn met MongoDB’s systemen. Dit betekent dat complexe databases van klanten omgezet kunnen worden zonder dat er handmatig code hoeft te worden geschreven voor elke individuele transformatie, wat traditioneel een arbeidsintensief proces is.


Bovendien heeft MongoDB geïnvesteerd in het gebruik van kunstmatige intelligentie om het herprogrammeren van applicatiecode verder te automatiseren en te versnellen. AI kan patronen herkennen en suggesties doen voor optimalisaties, wat de tijd die nodig is voor het moderniseren van applicaties aanzienlijk kan verkorten. Volgens MongoDB kan deze technologie het moderniseringsproces met ongeveer 50% versnellen. Dit is aantrekkelijk voor bedrijven omdat het de overgang naar modernere systemen veel haalbaarder en kosteneffectiever maakt.


MongoDB Kwartaalcijfers

De oplossingen die MongoDB kan bieden zijn kortom erg aantrekkelijk, maar het eerste kwartaal was toch vrij teleurstellend. Het bedrijf wist echter wel de verwachtingen van de meeste analisten te overtreffen. Met een omzetgroei van 22% jaar-op-jaar tot $450,6 miljoen, overtrof het bedrijf de verwachting van $440,0 miljoen. Deze groei was helaas wel een vertraging vergeleken met de 27% groei in het vierde kwartaal van het voorgaande jaar, wat onverwacht was voor een bedrijf dat normaal gesproken zijn vooruitzichten wel ruimschoots weet te overtreffen.


En voor een bedrijf als MongoDB, dat enorm kan gaan profiteren van AI, moet deze groei uiteindelijk wel komen, en de markt blijft hier nu al enkele kwartalen op wachten. Toch lijkt de AI-golf nog niet voor MongoDB aanwezig te zijn en dat kan zeker een belangrijke reden zijn om voorzichtig te zijn. Tegelijkertijd rapporteerde MongoDB enkele teleurstellende resultaten met betrekking tot winstgevendheid. Er was een daling van de brutowinstmarge met één procentpunt tot 75%. Deze afname is te wijten aan hogere bedrijfsuitgaven, vooral in algemene en administratieve kosten, wat weer resulteerde in een verlaging van de operationele marge met vijf procentpunten naar 7% ten opzichte van hetzelfde kwartaal het jaar ervoor.


Wat we wel bijzonder vonden, was de introductie van MongoDB AI Applications Program (MAAP) in het eerste kwartaal. Dit programma is ontworpen om bedrijven te helpen snel AI-gedreven applicaties te ontwikkelen door gebruik te maken van vooraf gebouwde database-architecturen. Deze databases zijn geoptimaliseerd om naadloos samen te werken met AI-technologieën, wat bedrijven in staat stelt effectiever gebruik te maken van hun verzamelde data voor geavanceerde analyses en automatisering.


Deze nieuwe strategische richting van MongoDB wijst op een verschuiving van een focus op pure database-technologie naar de applicatielaag. Dit betekent dat MongoDB niet alleen infrastructuur biedt voor het opslaan en beheren van gegevens, maar ook tools en platformen ontwikkelt die bedrijven kunnen gebruiken om AI-gestuurde toepassingen te creëren. MongoDB’s strategische verschuiving naar de applicatielaag houdt in dat ze zich niet alleen richten op het leveren van de backend technologie (zoals databases), maar ook oplossingen bieden waarmee bedrijven direct waarde kunnen genereren uit hun data. Door gebruik te maken van AI kunnen deze oplossingen bijvoorbeeld helpen om patronen te herkennen, voorspellingen te doen of zelfs automatisch inhoud te genereren, wat allemaal acties zijn die direct bijdragen aan de bedrijfsvoering. Hiermee zou MongoDB wel eens de (lang) verwachte AI-wave meepakken.


Is er nog voldoende groei voor MongoDB?

Kunstmatige intelligentie (AI) wordt gezien als een cruciale groeimotor voor MongoDB (MDB), met name door de recente trends in AI-adoptie die de vraag naar geavanceerde databeheeroplossingen verhogen. Traditionele databasesystemen schieten vaak tekort in het bijbenen van de complexiteit en het volume van hedendaagse softwaretoepassingen. MDB, met zijn capaciteiten om te functioneren in multi-cloud omgevingen, biedt een robuuste oplossing die hoge prestaties op schaal levert, wat essentieel is voor AI-toepassingen die grote hoeveelheden gegevens vereisen.


Een bijzonder aspect van MDB is de zogenaamde vector search-functionaliteit, die essentieel is voor het ondersteunen van AI-processen. Vector search maakt het mogelijk om data snel en effectief te doorzoeken door verbindingen te leggen tussen vectoren op basis van eigenschappen of belang van de data. Dit is met name nuttig voor AI omdat het niet alleen tekst, maar ook afbeeldingen, video's en audio kan analyseren en hierdoor precisere resultaten kan leveren.


Bovendien helpt vector search bij het verminderen van de zogenaamde 'hallucinaties' van grote taalmodellen (LLM's), waarbij de modellen soms onjuiste informatie genereren omdat ze geen toegang hebben tot externe databronnen. Door LLM's directe toegang te geven tot een vector database zoals MDB, worden de training en de accuraatheid van de antwoorden verbeterd. Dit maakt MDB niet alleen een krachtige tool voor huidige AI-toepassingen maar stelt het ook in staat om aan de voorhoede te blijven in de evolutie van technologie en databeheer. Hierdoor is de verwachting dat de vraag naar MDB's oplossingen op lange termijn sterk zal blijven als bedrijven overstappen naar meer moderne en effectieve systemen om hun productiviteit te verhogen.


Na de laatste kwartaalresultaten, en een huidige koers van ongeveer rond de $245, heeft MongoDB een totale beurswaarde van $18 miljard. Als we de $2,07 miljard aan cash op de balans en $1,14 miljard aan schulden verrekenen, resulteert dit in een enterprise value van $17 miljard.


Voor het huidige jaar voorspelt MongoDB een omzet tussen $1,88 en $1,90 miljard, wat neerkomt op een groei van zo'n 12-13%. Dit is een verlaging met twee procent ten opzichte van de vorige voorspelling die een groei van 13-15% jaar op jaar verwachtte. Hoewel er discussie mogelijk is of dit genoeg reden is voor een daling van 50% in de koers, wijst dit wel op enigszins vertragende groei.


Bij het nemen van de mediaan van deze omzetverwachting, wordt MongoDB nu verhandeld tegen een EV/omzet verhouding voor 2025 van ongeveer 9x. Kijkend naar 2026, verwachten analisten dat MongoDB een omzet van $2,27 miljard zal realiseren, wat een groei van 23% jaar op jaar betekent als het bedrijf herstelt van een zwakker consumptiejaar en begint te profiteren van de vraag gestimuleerd door AI-ontwikkelingen. Met deze vooruitzichten voor FY26, handelt MongoDB tegen een EV/omzet verhouding van 7,5x. Het zijn geen no-brainer multiples, maar mocht MongoDB toch nog de wind in de rug krijgen van AI, kan het wel eens een erg aantrekkelijke belegging zijn.


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Copyright © 2023 •

Alle rechten voorbehouden - Amsterdam - 0619930051

Disclaimer
Let op: Beleggen brengt risico's met zich mee. Je kan (een deel van) je inleg verliezen. Niets hier mag worden beschouwd als financieel advies.. Voor advies over je persoonlijke situatie kun je het beste een adviseur inschakelen.

  • Instagram
  • Twitter
  • LinkedIn
  • YouTube
bottom of page