top of page

Is Intel nog een interessante belegging?

In het kort:

  • Intel zet in op AI als kernonderdeel van zowel hun datacenter als hun persoonlijke computer hardware.

  • Met hun dominante marktaandeel wordt het voor software-aanbieders interessant om Intel's AI-technologie te ondersteunen.

  • Intel ziet krachtige AI-features als een potentiële driver voor een hernieuwde vraag naar pc's.


In onze wereld die steeds meer gericht is op technologie zet Intel duidelijk in op de exponentiële groei van Artifiicial Intelligence. Terwijl de meeste mensen direct denken aan cloud-oplossingen wanneer ze het over AI hebben, ziet Intel een iets ander toekomstperspectief.


De naam Intel roept bij velen beelden op van krachtige computerprocessors; ze hebben zich immers jarenlang gepositioneerd als dé speler in die markt. Maar hun horizon is verbreed. Neem bijvoorbeeld hun gespecialiseerde Gaudi AI-chips. Deze nieuwe ontwikkeling trekt aanzienlijk de aandacht en er zijn indicaties dat ze op bepaalde gebieden zelfs de gevestigde GPU's van Nvidia overtreffen.


Pat Gelsinger, de visionaire CEO van Intel, heeft een heldere kijk op de toekomst van AI. Hij is van mening dat AI niet beperkt blijft tot de vier muren van datacenters. In een recent gesprek benadrukte hij: "AI zal overal zijn." Dit sentiment werd kracht bijgezet met de onthulling van Intel's nieuwste pareltje, de Sapphire Rapids-chips. Deze zijn speciaal ontwikkeld met ingebouwde AI-mogelijkheden, met name voor AI inferentietaken. Hierdoor kunnen ze AI-modellen efficiënt en vlot verwerken.


Maar waarom zou AI niet gewoon in de cloud blijven? Gelsinger geeft een voorbeeld van live vertaling tijdens videogesprekken. Als dit via de cloud gaat, kan er vertraging zijn. Dat is vervelend voor de gebruiker. Gelsinger vraagt: "Waarom veel betalen voor de cloud als het ook direct op je eigen apparaat kan?" Het lijkt erop dat Intel echt denkt aan wat het beste is voor ons als gebruiker in hun plannen voor AI.



En daar ligt precies Intel's nieuwe doel: het integreren van AI direct in pc-hardware. Hun aanstaande Meteor Lake PC CPU's zullen specifieke AI-hardware bevatten die bedoeld is voor werkzaamheden waarvoor het logisch is om deze rechtstreeks op een pc te draaien. Deze stap benadrukt dat Intel toch probeert te blijven innoveren.


Softwareproviders staan ook in de startblokken om deze hardware te ondersteunen. Denk aan online vergaderingssoftware (zoals Zoom) dat kan besparen door een klant's apparaat te gebruiken voor AI-functionaliteiten in plaats van te vertrouwen op dure AI-versnellers in de cloud. Dit is niet alleen een technologische race, maar ook een 'numbers game'. Alleen al in de Verenigde Staten zijn er ongeveer 300 miljoen desktops en laptops, met Intel als de belangrijkste leverancier van de CPU's. Terwijl rivaliserende bedrijven zoals AMD ook AI-hardware bieden in hun nieuwste laptopchips, blijft Intel's aandeel in de CPU-markt dominant.

Bron: Counterpoint Research

Intel, ooit de onbetwiste marktleider in de chipindustrie, blijft onverminderd investeren in innovatieve technologieën, vooral in de integratie van Artificial Intelligence. De recente inspanningen, zoals de ontwikkeling van hun Meteor Lake PC CPU's, getuigen van hun toewijding aan deze visie. Dit toont aan dat het bedrijf niet stilzit en vastbesloten is om relevant te blijven in de snel veranderende technologische markt.


Ondanks deze inspanningen, kan je echter niet negeren dat Intel aanzienlijke uitdagingen tegenkomt. Ze hebben fors marktaandeel verloren aan AMD, een rivaal die consequent sterke en concurrerende producten op de markt brengt. Dit verlies aan marktaandeel is niet slechts een kwestie van bedrijfspolitiek of marketing, maar een reflectie van de technische superioriteit die AMD in recente jaren heeft weten te bereiken. Bovendien, als we kijken naar de grafische sector en AI-specifieke hardware, blijken de chips van Nvidia vaak een streepje voor te hebben in termen van prestaties en efficiëntie.



In een wereld waar technologische superioriteit en innovatie de sleutels tot succes zijn, bevindt Intel zich op een kruispunt. Hun vastberadenheid en visie zijn duidelijk, maar de concurrentie is sterk en meedogenloos. Het zal interessant zijn om te zien hoe Intel zichzelf opnieuw uitvindt in deze uitdagende tijden.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur een e-mail naar Michiel@debelegger.nl

Wil je meer lezen?

Abonneer je op debelegger.nl om deze exclusieve post te kunnen blijven lezen.

2 opmerkingen

2 comentários


numin
numin
05 de set. de 2023

Ik had vernomen dat t vooral lag aan hoe Intel wordt gemanaged. (De recente Intel stock crash als resultaat). Ik heb het idee dat voor intel daar de uitdaging ligt. Niet zo zeer hun capaciteiten. Ik hoor graag andere ideeën als reactie.

Curtir
Membro desconhecido
05 de set. de 2023
Respondendo a

Het management kan inderdaad wel een opfrissing gebruiken. Dat weten ze en daar zullen ze wel aan het werken zijn. Het zal zich moeten bewijzen. Ze hebben wel altijd erg goede producten gehad. Als gebruiker heb ik altijd ervaren dat pc's met Intel processoren en bijhorende chipset altijd net iets beter/zorgelozer werken t.ov. AMD. En AMD komt een dezer dagen ook met nieuwe 'AI chips' op de markt. Maar de concurrentie zit inderdaad niet stil. Er beweegt heel wat in de semiconductor market. ARM, FANG, Ampère, Rapidus... Boeiende tijden. Er is ook nog heel wat meer dan alleen de pc markt.

Curtir

Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page