top of page

Is het slim nu aandelen te kopen? Dit zeggen de cijfers

Bijgewerkt op: 5 dagen geleden

In het kort:

  • De Amerikaanse aandelenmarkt is in twee dagen met 10,5 procent gedaald, de vierde ergste daling in vier decennia.

  • Historisch gezien volgen op zulke marktcorrecties vaak sterke herstelrally’s. Gemiddeld stegen aandelenmarkten met ruim 36 procent in de twaalf maanden na een vergelijkbare crash.

  • Marktstrategen zoals Keith Lerner van Truist waarschuwen tegen paniekverkopen en wijzen op de kans dat markten binnenkort een technisch herstel doormaken.


Beleggers die zich de afgelopen dagen hebben laten overdonderen door de forse correctie op de Amerikaanse aandelenmarkt, krijgen met terugwerkende kracht een belangrijke les voorgeschoteld: paniek verkoopt slecht, maar biedt historisch gezien koopkansen.


De S&P 500 daalde afgelopen donderdag en vrijdag met maar liefst 10,5 procent. Dat is de vierde grootste tweedaagse daling sinds 1980, volgens gegevens van BMO Capital Markets. Alleen Black Monday in 1987, de financiële crisis van 2008 en de coronapaniek in maart 2020 kenden scherpere correcties:

Bron: Truist
Bron: Truist

De directe aanleiding ligt in de onverwachte herinvoering van agressieve importtarieven door president Donald Trump, en de vergeldingsmaatregelen die daarop volgden vanuit China. De financiële markten schrokken zichtbaar: de vrees voor een recessie of, erger nog, stagflatie (lage groei gecombineerd met hoge inflatie), werd ineens zeer reëel.


Toch leert de geschiedenis dat zulke scherpe dalingen zelden het einde betekenen. Integendeel: uit data van BMO blijkt dat de gemiddelde koersstijging in de twaalf maanden ná soortgelijke crashes op 36,3 procent ligt:

Bron: Truist
Bron: Truist

Keith Lerner, hoofdstrateeg bij Truist, kwam tot een vergelijkbare conclusie. In alle drie de voorgaande gevallen waarin de markt binnen twee dagen fors onderuit ging, vond binnen twaalf handelsdagen een herstelrally plaats van tussen de 9 en 15 procent. Dat is niet niets. Volgens Lerner is dit dan ook “niet het moment om in paniek te verkopen.” Juist nu zijn beleggers geneigd tot emotionele beslissingen, terwijl fundamentele waarderingen deels al gecorrigeerd zijn.


De S&P 500 de afgelopen 5 jaar:

Bron: CNBC
Bron: CNBC

Het huidige koersverlies van de S&P 500 bedraagt inmiddels 19 procent ten opzichte van de piek. Volgens Lerner valt dit binnen het historische patroon: bij een recessie verliezen aandelen gemiddeld 29 procent, met een mediane daling van 24 procent. Met andere woorden: de markt heeft nu al een fors deel van het recessiescenario ingeprijsd. Volgens Lerner ligt de kans op een daadwerkelijke recessie op 50 procent, dus nog zeker geen voldongen feit. Als er inderdaad geen recessie komt, of slechts een milde, dan zijn aandelen op het huidige niveau relatief goedkoop geworden.


Belangrijk is echter om de context niet te verliezen. Lerner stelt nadrukkelijk dat hij niet verwacht dat de markt op korte termijn weer naar nieuwe recordhoogtes gaat. Hij voorziet een volatiele periode waarin optimisme en pessimisme elkaar snel zullen afwisselen. De markten zijn nu in de greep van wat hij noemt een ‘strijd tussen angst en hebzucht’. Deze plotselinge omslag van euforie naar paniek – een fenomeen dat vaker optreedt bij geopolitieke of economische schokken – kan net zo snel weer omslaan naar opportunisme zodra beleggers het gevoel krijgen dat ‘het ergste’ achter de rug is.


Wat betekent dit concreet voor ons als beleggers? Voor wie belegt met een horizon van drie jaar of langer, biedt de huidige correctie historisch gezien een aantrekkelijk instapmoment. De belangrijkste voorwaarde: het vermogen om volatiliteit uit te zitten. Wie nu instapt moet rekenen op nog meer koersschommelingen en negatieve krantenkoppen. Maar juist daarin ligt de kern van succesvol beleggen: kopen wanneer anderen bang zijn. De les uit eerdere crises – van 1987 tot aan 2020 – is telkens dezelfde. De belegger die anticyclisch denkt, wordt op termijn vaak beloond.


Een verstandige strategie in deze markt is gespreid instappen, ook wel bekend als dollar cost averaging. In plaats van in één keer volledig in de markt te stappen, koop je gespreid over meerdere weken of maanden. Zo verminder je het risico dat je op het verkeerde moment instapt. Daarnaast blijft het belangrijk om te focussen op kwalitatieve aandelen en breed gespreide ETF’s zoals de S&P 500, Nasdaq of MSCI World. Deze bieden toegang tot een groot aantal bedrijven en zijn historisch gezien robuuster tijdens herstelperiodes.


Hoewel niemand met zekerheid kan zeggen of de bodem al is bereikt, hoe graag ik dat ook zou willen, geven de cijfers wel richting. Het lijkt erop dat de markt inmiddels een groot deel van het slechte nieuws heeft ingeprijsd. Voor beleggers met geduld en discipline kan dit een van die zeldzame momenten zijn waarop angst een koopkans oplevert. Niet zonder risico, maar wel met potentieel. Wat zeker is is dat er komende tijd een waarschijnlijk volatiele periode aankomt, waar op alles voorbereid moeten zijn.

Comments


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Copyright © 2023 •

Alle rechten voorbehouden - Amsterdam - 0619930051

Disclaimer
Let op: Beleggen brengt risico's met zich mee. Je kan (een deel van) je inleg verliezen. Niets hier mag worden beschouwd als financieel advies.. Voor advies over je persoonlijke situatie kun je het beste een adviseur inschakelen.

  • Instagram
  • Twitter
  • LinkedIn
  • YouTube
bottom of page