top of page

Is faillissement een gevaar voor Intel?

In het kort:

  • Intel kampt met ernstige financiële problemen: De winst is aanzienlijk gedaald en de marges staan onder druk, met Q2-resultaten die ver onder de verwachtingen liggen.

  • Sterk afhankelijk van toekomstige producten: Het succes van Intel hangt af van de lancering van nieuwe producten met het 18A-proces in 2026, maar er zijn aanzienlijke risico's en uitdagingen.

  • Kostenbesparende maatregelen geïmplementeerd: Om te overleven heeft Intel ingrijpende bezuinigingen doorgevoerd, waaronder een personeelsreductie van meer dan 15% en de opschorting van dividenduitkeringen vanaf Q4 2024.


Intel Corporation (INTC) heeft recentelijk een scherpe daling van -30% in aandelenwaarde ervaren, wat gelijkstaat aan een verlies van $39 miljard in marktkapitalisatie. Deze daling is voornamelijk het gevolg van teleurstellende financiële prestaties in het tweede kwartaal van 2024, de opschorting van dividenduitkeringen en ingrijpende ontslagen die doorlopen tot 2025. Het investeringsverhaal van Intel blijft ondermaats op deze lage niveaus, mede door de onzekerheid rondom de commercialisering van zijn foundry-ambities en de verslechterende balans.


We kunnen dus wel stellen dat Intel momenteel kampt met ernstige financiële problemen die het voortbestaan van het bedrijf op de lange termijn in gevaar kunnen brengen. De recente Q2-resultaten waren verontrustend: hoewel de omzet in lijn was met de verwachtingen, kwam de brutomarge uit op slechts 38,7%, aanzienlijk lager dan de voorspelde 43,5%. Dit leidde tot een winst per aandeel (EPS) van slechts $0,02, terwijl de voorspelling $0,10 was. De vooruitzichten voor Q3 zijn evenmin rooskleurig, met een verwachte brutomarge van slechts 38% en een voorspeld verlies zelfs op non-GAAP basis.


De aandelenkoers van Intel sinds de beursgang:

Bron: Macrotrends


Dan is er nog de negatieve vrije kasstromen van -$12,58 miljard over de laatste twaalf maanden, een aanzienlijke verslechtering ten opzichte van voorgaande jaren. Dit wordt verergerd door een hoog schuldenniveau van $53,02 miljard, wat een aanzienlijke last vormt, vooral gezien de aanhoudende negatieve kasstromen. Bovendien blijven de kapitaaluitgaven hoog, met $26 miljard gepland voor 2024 en $21,5 miljard voor 2025, voornamelijk gericht op de foundry-ambities van het bedrijf. Deze combinatie van negatieve kasstromen, hoge schulden en substantiële investeringen zet de financiële stabiliteit van Intel onder grote druk.


Het grootste probleem voor Intel ligt in de verschillende segmenten van het bedrijf. De Data Center business (DCAI) bevindt zich in een ernstige neergang en alleen de Client Computing Group (CCG) houdt het bedrijf nog overeind. Altera en Mobileye zijn operationeel gezien grotendeels irrelevant geworden, en de foundry-business blijft inefficiënt, terwijl het enorme kapitaalinvesteringen vereist. Deze inefficiënties en het gebrek aan winstgevendheid binnen deze segmenten zetten extra druk op de algehele financiële gezondheid van Intel.


De bruto winstmarge van Intel de afgelopen 5 jaar:

Bron: Ycharts


Intel heeft gefaald om zijn eerdere marktleiderschap in x86-processors te benutten en te profiteren van de huidige AI-boom. Het marktaandeel van x86 CPU's daalde tot 63,5% in Q2 2024, terwijl concurrent AMD bleef groeien tot 33,6%. Om het marktaandeel in de x86-markt en de inkomsten van de Client Computing Group te vergroten, heeft het management drastische prijsverlagingen doorgevoerd, wat de operationele marges negatief beïnvloedde. Tegelijkertijd heeft Nvidia (NVDA) zich stevig gepositioneerd als leider in de AI-markt, met robuuste groei in datacenterinkomsten en een marktaandeel van 90% in AI GPU-chips.



In vergelijking daarmee rapporteerde Intel slechts $3,04 miljard aan datacenter- en AI-gerelateerde inkomsten in Q2 2024 en voorspelt het $3 miljard in Q3 2024, wat zijn onvermogen benadrukt om te profiteren van de AI-boom. Ondanks de lancering van de Intel Gaudi 3 AI-versneller, blijven de GPU- en AI-versnellerproducten van Nvidia aantrekkelijker voor hyperscalers, zoals blijkt uit grote bestellingen van bedrijven als Google, Meta en Microsoft.


Een belangrijke factor die bijdraagt aan de lage marges is een ongunstige productmix, waarbij Intel zijn Meteor Lake-chips sneller dan verwacht op schaalt. Dit wordt verergerd door de toenemende concurrentie van bedrijven zoals AMD, wat leidt tot lagere prijzen voor Intel-producten. De lancering van de Lunar Lake-CPU, die gepland staat voor eind Q3, zal waarschijnlijk niet genoeg zijn om deze neerwaartse trend om te keren. Ondanks de verwachtingen voor Lunar Lake, lijkt het erop dat AMD's Zen 5 CPU's nog steeds beter presteren en een grotere marktacceptatie zal krijgen.


Op de lange termijn rust Intel's hoop op de lancering van nieuwe producten met het 18A-proces in 2026. Hoewel Intel beweert dat dit proces vergelijkbaar zou moeten zijn met TSMC’s N2-proces, bestaan er aanzienlijke onzekerheden over de werkelijke prestaties en de tijdige levering van deze technologie. Intel verwacht dat de productie van Panther Lake in de eerste helft van 2025 zal beginnen, met klantleveringen in de tweede helft van 2025. Echter, de volledige voordelen van dit nieuwe proces zullen waarschijnlijk pas in 2026 zichtbaar worden.


Gezien de huidige financiële druk heeft Intel drastische kostenbesparende maatregelen aangekondigd. Deze omvatten een personeelsreductie van meer dan 15%, waarbij de meeste ontslagen in 2024 zullen plaatsvinden. Daarnaast worden diverse secundaire voordelen en voordelen voor werknemers verminderd. Een van de meest opvallende maatregelen is de opschorting van het dividend vanaf het vierde kwartaal van 2024. Deze maatregelen zijn noodzakelijk om de kosten te drukken en de financiële stabiliteit te waarborgen, maar ze geven ook aan hoe ernstig de situatie is.



In conclusie, Intel bevindt zich in een kritieke financiële situatie en moet drastische maatregelen nemen om te overleven. De afhankelijkheid van toekomstige producten en de noodzaak tot kostenbesparingen brengen aanzienlijke risico's met zich mee. De recente koersdaling van meer dan 20% is een duidelijke indicatie van de uitdagingen waarmee het bedrijf wordt geconfronteerd, en verdere dalingen zijn waarschijnlijk als de situatie niet verbetert. Als investeerder moet je je bewust zijn van de lange weg die Intel te gaan heeft en de aanzienlijke risico's die gepaard gaan met de huidige strategie. De komende kwartalen zullen cruciaal zijn voor het bepalen van Intel's toekomstperspectieven en financiële stabiliteit.

Comments


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page