top of page

Is dit tech-aandeel een koopje?

In het kort:

  • GitLab rapporteerde een omzetstijging van 33% in het eerste kwartaal van fiscaal jaar 2025, tot $169 miljoen, en overtrof daarmee de verwachtingen.

  • Het aantal klanten dat meer dan $100.000 aan jaarlijkse terugkerende inkomsten genereert, steeg met 35% op jaarbasis.

  • De huidige aandelenprijs is $52,08, wat gezien de sterke operationele prestaties en toekomstperspectieven aantrekkelijk kan zijn voor lange termijn beleggers.


GitLab speelt in op de generatiewisseling waarbij bedrijven die oorspronkelijk niet digitaal waren, nu proberen software-gedreven ondernemingen te worden. Dit vereist dat zij hun softwareontwikkeling aanpassen aan moderne standaarden zoals DevOps en DevSecOps. DevOps combineert softwareontwikkeling en IT-operaties om de ontwikkelingstijd te verkorten en continue levering van software van hoge kwaliteit mogelijk te maken. DevSecOps voegt hier beveiligingspraktijken aan toe, waardoor beveiliging al in een vroeg stadium van de ontwikkeling wordt ingebed.


De aandelenkoers van Gitlab sinds de beursgang:

Bron: Macrotrends


Aanvankelijk kochten teams hun eigen DevOps-tools afzonderlijk, wat leidde tot een gefragmenteerde en inefficiënte aanpak, bekend als "DIY DevOps". GitLab heeft deze uitdagingen aangepakt door The DevOps Platform te introduceren, een enkele applicatie die ontwikkelings-, operationele-, IT-, beveiligings- en zakelijke teams samenbrengt. Dit platform is ontworpen om de DevOps-levenscyclus te stroomlijnen, van planning tot beveiliging en implementatie, en biedt daarmee een alles-in-één oplossing die de complexiteit vermindert en de productiviteit verhoogt.



GitLab heeft in het eerste kwartaal van fiscaal jaar 2025 een omzet behaald van $169 miljoen, wat een stijging van 33% op jaarbasis betekent. Deze prestatie ligt boven de eerder afgegeven verwachtingen van $165-$166 miljoen. Ondanks de solide omzetgroei, is de groei in het aantal kleinere klanten (de zogenaamde base customers) afgenomen van 43% naar 21% in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Dit kan te maken hebben met de huidige economische omstandigheden en de voorzichtigheid van kleinere bedrijven bij investeringen.


De omzet(groei) van Gitlab sinds de beursgang:

Bron: Macrotrends


Het bedrijf blijft op kwartaalbasis operationele verbeteringen tonen. De non-GAAP brutomarge bleef zeer sterk op 91%, een van de hoogste in de sector. GitLab bereikte een non-GAAP operationele marge van -2% in Q1 FY 2025, vergeleken met -12% vorig jaar, een significante verbetering dankzij betere operationele hefboomwerking. De aangepaste vrije kasstroommarge sprong naar 22%, van -9% in het voorgaande kwartaal. De balans blijft sterk, met $1 miljard in kas en slechts $0,37 miljoen aan schulden, wat voldoende ruimte biedt om groeimogelijkheden te ondersteunen.


De netto kaspositie van Gitlab sinds de beursgang:

Bron: Macrotrends


Een positief aspect is de groei in het aantal klanten dat meer dan $100.000 aan jaarlijkse terugkerende inkomsten (ARR) genereert. Dit segment groeide met 35% op jaarbasis, wat aangeeft dat grotere klanten, die een belangrijkere bijdrage leveren aan de omzetgroei, blijven uitbreiden binnen GitLab's platform. CFO Brian Robins benadrukte tijdens de earnings call het belang van deze grotere klantensegmenten en de voortdurende inspanningen om dit cohort uit te breiden.


GitLab heeft aanzienlijke verbeteringen laten zien in de operationele efficiëntie. De niet-GAAP operationele uitgaven daalden van 119% van de omzet in Q1 FY 2023 naar 93% in Q1 FY 2025. Vooral de verkoop- en marketingkosten daalden aanzienlijk, van 68% naar 44% van de omzet. Hierdoor kon GitLab een positieve vrije kasstroom van $37 miljoen genereren, de hoogste in de geschiedenis van het bedrijf.


De operationele marge van Gitlab sinds de beursgang:

Bron: Macrotrends


Het aandeel GitLab staat momenteel op $52,08. Hoewel het aandeel mogelijk als overgewaardeerd beschouwt kan worden gezien de prijs-omzetverhouding van 13,02, biedt het potentieel voor toekomstige groei een aantrekkelijk vooruitzicht voor lange termijn beleggers.


De P/S ratio van Gitlab sinds de beursgang:

Bron: Macrotrends


GitLab opereert echter in een competitieve markt met sterke concurrenten zoals Microsoft’s GitHub. Ondanks de voordelen van GitLab's geïntegreerde DevSecOps-platform, kan de concurrentie met grotere spelers met meer middelen een uitdaging vormen. Bovendien is de economische onzekerheid en de hoge renteomgeving een factor die de groei van kleinere klanten kan beïnvloeden. Wel denk ik dat dit zeker een bedrijf is wat ook beter zal presteren met toekomstige rente verlagingen.



GitLab werd historisch gezien verhandeld tegen een mediane EV/S-multiple van 18x over de afgelopen drie jaar. De huidige forward EV/S-sales-multiple van 11,7x is echter een aanzienlijke korting. Het is zeldzaam om een markt leidend SaaS-bedrijf met een groei van meer dan 30% te vinden dat wordt verhandeld tegen een forward sales-multiple rond de 10, met zelf 8 op het dieptepunt van de koers eerder dit jaar.


GitLab heeft sterke financiële prestaties geleverd in het eerste kwartaal van FY 2025, met een solide omzetgroei en verbeterde operationele efficiëntie. Hoewel de huidige economische omstandigheden en concurrentie uitdagingen vormen, bieden de sterke klantengroei in het hogere segment en toekomstgerichte investeringen in AI en beveiliging een positief lange termijn perspectief. Op 2 september maakt Gitlab haar kwartaalresultaten bekend.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Comments


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page