top of page

Is dit een verborgen parel in de halfgeleidermarkt?

In het kort:

  • Het aandeel Navitas Semiconductor (NVTS) is dit jaar met 65% gedaald, maar biedt volgens sommigen een aantrekkelijke kans door een sterke klantenpijplijn.

  • Het bedrijf verwacht dat de omzetgroei zal herstellen in 2025, aangedreven door belangrijke design wins in datacenters, EV’s, en zonne-energie.

  • In de huidige marktomstandigheden is dit een zeer risicovol aandeel, gezien niet zeker is waneer de afzetmarkt weer zal aantrekken.


Navitas Semiconductor (NASDAQ: NVTS), een relatief kleine speler in de halfgeleiderindustrie, heeft recentelijk flink te lijden gehad onder de uitdagende marktomstandigheden. Het aandeel is dit jaar met maar liefst 65% gedaald, wat te wijten is aan de zwakke vraag naar zijn stroom halfgeleiders, veroorzaakt door hoge rentetarieven en een afnemende vraag naar elektrische voertuigen (EV's).


De aandelenkoers van Navitas sinds de beursgang:

Bron: Macrotrends


Ondanks deze uitdagingen zijn er sommige tekenen dat Navitas een verborgen parel kan zijn, met een aanzienlijke opwaartse potentie voor beleggers. Uiteraard zijn er ook aanzienlijke risico´s met een aandeel als deze, die ik ook belicht in dit artikel.


In het tweede kwartaal van 2024 zag Navitas zijn omzet met 13% stijgen op jaarbasis, van $18,1 miljoen naar $20,5 miljoen. Dit was echter een daling ten opzichte van de $23,2 miljoen in het eerste kwartaal, wat wijst op aanhoudende uitdagingen. Dit was de eerste keer sinds de beursgang in oktober 2021 dat het bedrijf een kwartaal-op-kwartaal omzetdaling rapporteerde.


Ondanks de (lage) jaarlijkse omzetgroei, nam het operationele verlies toe van $27,2 miljoen naar $31,1 miljoen. Deze toename is voornamelijk te wijten aan hogere R&D-kosten en algemene en administratieve kosten, die zijn gestegen door investeringen in nieuwe productontwikkeling en de uitbreiding van het personeelsbestand.


Interessant is dat Navitas een sterke seizoensgebondenheid kent in zijn omzet, waarbij het grootste deel van de omzet in de tweede helft van het jaar wordt gegenereerd. In de afgelopen drie jaar werd gemiddeld 41,8% van de totale jaaromzet in de eerste helft van het jaar gerealiseerd, met een duidelijke verschuiving naar hogere omzetcijfers in de tweede helft.


Dit patroon suggereert dat de omzet in de komende kwartalen kan verbeteren, vooral naarmate de vraag naar consumentenelektronica en andere seizoensgebonden producten toeneemt. Voor een uitgebreide analyse van het bedrijf Navitas kun je het onderstaande artikel lezen waarin ik dieper in ga op wat het bedrijf doet door middel van een diepgaandere analyse:



Op basis van deze seizoensgebonden trends wordt verwacht dat Navitas dit jaar een omzet van ongeveer $104,4 miljoen zal realiseren, wat neerkomt op een groei van 31,4% op jaarbasis. Dit zou een aanzienlijke prestatie zijn, gezien de huidige marktomstandigheden.


Navitas heeft een indrukwekkende klantenpijplijn van meer dan $1,25 miljard, die de komende jaren naar verwachting substantiële omzetgroei zal opleveren. Deze pijplijn omvat belangrijke samenwerkingen met toonaangevende fabrikanten in de EV-, zonne-energie- en datacentersectoren. Bijvoorbeeld, het bedrijf werkt samen met top fabrikanten van huishoudelijke apparaten en industriële pompen, wat naar verwachting in 2025 en 2026 zal bijdragen aan tientallen miljoenen dollar aan omzet.


Er blijft potentie voor herstel, vooral door de sterke focus van het bedrijf op de ontwikkeling van zijn innovatieve Gallium Nitride (GaN) technologie. Deze technologie heeft de potentie om Navitas te positioneren als een leidende speler in de halfgeleiderindustrie, vooral nu er steeds meer vraag ontstaat naar energie-efficiënte oplossingen in verschillende sectoren, waaronder mobiele apparaten en datacenters.


In de EV-sector heeft Navitas meerdere Tier 1-partnerschappen binnengehaald, waaronder een samenwerking met Shinry, een toonaangevende leverancier van opladers voor Hyundai, BYD, Honda en Geely. Dit zal naar verwachting begin 2025 voor het eerst inkomsten gaan genereren.


Op basis van de huidige koers van $3,02 heeft Navitas een ondernemingswaarde (EV) van $554 miljoen. Dit komt neer op een EV/sales-vermenigvuldiging van 4,36 op basis van de geschatte omzet voor 2024. Ter vergelijking, grote concurrenten zoals Wolfspeed (WOLF) en NXP Semiconductors (NXPI) worden verhandeld tegen een gemiddelde EV/sales-vermenigvuldiging van 5,93. Dit geeft aan dat Navitas mogelijk ondergewaardeerd is ten opzichte van vergelijkbare concurrenten.


De huidige prijs-omzetverhouding (P/S) van het bedrijf is echter nog steeds relatief hoog met 5,5x. Dit is opmerkelijk aangezien bijna de helft van de bedrijven in de halfgeleiderindustrie in de Verenigde Staten een P/S-verhouding heeft die lager is dan 4,2x, en P/S-verhoudingen onder 1,7x zijn ook niet ongewoon. Een dergelijke hoge P/S-verhouding zou kunnen duiden op het vertrouwen van beleggers in toekomstige omzetgroei. Dit vertrouwen lijkt echter gerechtvaardigd te zijn door de indrukwekkende omzetgroei die Navitas Semiconductor de afgelopen tijd heeft laten zien.


Deutsche Bank heeft recentelijk haar koersdoel voor Navitas Semiconductor verlaagd van $7,00 naar $6,00, terwijl het 'Buy'-advies behouden blijft. Deze bijstelling weerspiegelt een voorzichtiger vooruitzicht op de korte termijn, met name door de aanhoudende cyclische uitdagingen binnen de halfgeleiderindustrie, vooral in de niet-mobiele markten. Ondanks dat Navitas in het tweede kwartaal van 2024 een omzet van $20,5 miljoen rapporteerde, iets boven de verwachtingen van Deutsche Bank, was de vooruitzichten voor het derde kwartaal minder positief.


Het bedrijf verwacht een omzetgroei van 8% kwartaal-op-kwartaal, vergeleken met de door de bank verwachte 15%. Deze conservatieve prognose wordt toegeschreven aan blijvende tegenwind in de cyclische markten, wat wijst op een trager herstel dan oorspronkelijk verwacht.


Deutsche Bank blijft echter optimistisch over de lange termijn vooruitzichten van Navitas, met name door de significante ontwerpwinsten in de segmenten Mobiel, Apparaten en Datacenters, die naar verwachting zullen bijdragen aan een verdere groei van het marktaandeel. De combinatie van deze factoren ondersteunt de beslissing om het 'Buy'-advies te handhaven, ondanks de neerwaartse bijstelling van het koersdoel.



Navitas Semiconductor wordt door sommigen gezien als een verborgen parel in de halfgeleiderindustrie, vooral vanwege zijn sterke klantenpijplijn en geavanceerde technologieën, zoals zijn toepassingen voor datacenters en EV’s. Hoewel het bedrijf momenteel te maken heeft met marktomstandigheden die de omzetgroei drukken, zijn de vooruitzichten op lange termijn mogelijk positiever. Voor beleggers die bereid zijn het aanzienlijke risico van een bedrijf als deze te nemen, zou Navitas een interessante koopmogelijkheid kunnen zijn met een potentieel hoog rendement.

Comments


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page