top of page

Is dit dé grote kans op de aandelenmarkt voor de komende jaren?

In het kort:

  • Small-cap aandelen hebben historisch gezien beter gepresteerd dan large-cap aandelen door hun grotere groeipotentie, afhankelijk van de marktomstandigheden.

  • Momenteel zijn small-caps aantrekkelijk(er) gewaardeerd en hebben ze het potentieel om te profiteren van verwachte renteverlagingen door de Fed.

  • De recente rally in technologieaandelen, gedreven door bedrijven zoals Apple en Nvidia, toont aan dat Big Tech leidend is op dit moment.


Grote bedrijven kampen met de wet van de grote getallen, wat exponentiële groei moeilijker maakt. Kleine bedrijven zijn dynamischer, gefocust op hun groeitraject en hebben daarmee veel meer ruimte voor groei. Bovendien zijn ze makkelijker over te nemen, wat kan leiden tot snelle rendementen door overnamepremies.


De recente scheiding in marktprestaties tussen large- en small-caps is niet ongebruikelijk, maar wel vrij extreem. Small-caps hebben het historisch beter gedaan dan large-caps, en een terugkeer naar het gemiddelde lijkt waarschijnlijk. Er zijn meerdere redenen om positief te zijn over small-caps in vergelijking met large-caps. Een belangrijke factor is dat small-caps doorgaans beter presteren als de rente daalt. De recente under-performance van small-caps is grotendeels te wijten aan de snel stijgende rente, waardoor beleggers hun toevlucht zochten in grote, veilige bedrijven. In dit artikel ga ik hier verder op in, en wat dit wellicht voor kansen kan bieden voor beleggers op langere termijn.


De tech-zware S&P 500 index (SPX) en de Nasdaq Composite (COMP) sloten afgelopen vrijdag met stevige wekelijkse winsten na meerdere recordhoogten. De S&P 500 boekte zijn beste week in meer dan een maand, terwijl de Nasdaq zijn grootste wekelijkse stijging sinds 26 april registreerde.


De S&P 500 sinds de beursgang:

Bron: Macrotrends


Deze rally werd geholpen door een bijna 8% wekelijkse winst van Apple (AAPL) nadat de iPhone-maker tijdens zijn WWDC-ontwikkelaars conferentie zijn stap in kunstmatige intelligentie aankondigde. Het bedrijf overtrof zelfs kort Microsoft (MSFT) als het meest waardevolle Amerikaanse bedrijf.


Andere megacap tech-aandelen wonnen ook aan momentum, met Nvidia (NVDA) dat meer dan 9% steeg na een recente 10-voor-1 aandelensplitsing, terwijl Microsoft vorige week met 4,4% steeg. De Technology Select Sector SPDR Fund (XLK) boekte zijn beste wekelijkse prestatie sinds november.


De aandelenkoers van Nvidia sinds de beursgang:

Bron: Macrotrends


De waarderingskloof tussen grote en kleine bedrijven is duidelijk te zien als we hier eens verder op inzoomen. Groepeer de markt in tienden op basis van grootte, en de waardering stijgt gestaag naarmate de bedrijfswaarde toeneemt. De gemiddelde aandelen in de S&P worden verhandeld tegen 18 keer de verwachte winst, terwijl de Big Tech-dominante index meer dan 21 keer de verwachte winst noteert. Dit is nog steeds niet goedkoop naar historische maatstaven.


De gevoeligheid voor rentestanden kan nog beter worden gemeten door de gewone S&P 500 te vergelijken met de gelijk gewogen versie. De gewone S&P is dit jaar met meer dan 10% gestegen, terwijl de gelijk gewogen versie met minder dan 5% is gestegen. De gemiddelde aandelen hebben een sterkere band met obligatierendementen dan ooit sinds 1999, terwijl de gewone S&P een veel zwakkere band heeft.



De dominantie van Big Tech in de markt is deels te danken aan hun grote kasreserves en de lage rente die zij hebben vergrendeld door hun obligaties te herfinancieren voordat de Fed in 2022 begon met het verhogen van de rente. Kleinere bedrijven hebben dergelijke voordelen niet en moeten vaker obligaties uitgeven om contant geld op te halen. Dit verklaart mede waarom de Russell 2000 index van kleinere bedrijven dit jaar ver achterblijft bij de S&P met een winst van slechts 1,6%.


Beleggers die zich zorgen maken over langdurige hoge rentetarieven hebben de lagere regionen van de S&P vermeden, zelfs terwijl de grootste aandelen goed presteren. Op dagen dat obligatierendementen dalen, zoals afgelopen donderdag, doen rentegevoelige kleinere aandelen het meestal goed. Maar de S&P zelf wordt meegesleept door de dominantie van de grote technologieaandelen, wat resulteerde in een slechte dag voor de index ondanks dat slechts 139 aandelen daalden.


Dit groot-vs-klein-aandelen fenomeen (om het simpel te benoemen) weerspiegelt dezelfde dis-connecties die we zien in de bredere economie. Als de Fed langer wacht met het verlagen van de rente, zoals verschillende beleidsmakers hebben gesuggereerd, zal er meer druk zijn op de delen van de economie die al worstelen met hoge rentes. Jongere en armere leners voelen al de druk van hogere rentes, wat de groei vertraagt. Economische data zijn de afgelopen maand slechter uitgekomen dan verwacht. De verkopen van Big Tech zouden niet moeten worden geraakt door een vertraging, tenzij het echt erg wordt, in tegenstelling tot reguliere detailhandelaren, financiële bedrijven en goederenproducenten, die veel directer geraakt worden.


De out-performance van technologieaandelen werd ook ondersteund door de recente daling van de Treasury-rendementen, maar strategen zeggen dat AI-aandelen waarschijnlijk hun waarde behouden, zelfs bij een economische vertraging. "Lagere rendementen zouden nog steeds belangrijk zijn om de tech-rally in stand te houden, maar tot op zekere hoogte, zelfs als je een economische neergang krijgt, zullen AI-aandelen misschien niet stijgen, maar ik denk niet dat ze de eersten zijn die worden verkocht," zei Wizman. "Het AI-verhaal is nog erg in zijn kinderschoenen en zal doorgaan."


De marktreactie dit jaar is bijna het tegenovergestelde van 2022 als je het op basis hiervan bekijkt, toen Big Tech aandelen kelderden omdat beleggers hun hoge waarderingen neerwaarts bijstelden, waardoor de S&P met 19% daalde over het jaar. Ondertussen daalde de gemiddelde aandelenkoers met slechts 13%, omdat kleinere, laag gewaardeerde bedrijven als minder afhankelijk van toekomstige winsten werden beschouwd.



Dit jaar compenseert de enorme AI-hype die ontstaan is de waarderingsschok, waardoor beleggers over het algemeen bereidt zijn veel hogere ratio´s/ waarderingen te betalen voor met name tech-aandelen. De renteschok dit jaar is van een andere orde dan in 2022, toen de rente van nul naar 4,5% steeg. Beleggers hebben de lange looptijd van schulden en kasreserves die zoveel van de grootste aandelen beschermen, opnieuw ontdekt zo lijkt het.


Voor diegenen die op zoek zijn naar koopjes in deze oververhitte markt, verbergt de hoge waardering van de S&P het feit dat de kleinste 50 leden bijna net zo goedkoop zijn, met een gemiddelde 15 keer de verwachte winst, als de index als geheel was op het dieptepunt van de Covid-19 paniek in 2020. Als renteverlagingen doorgaan, zouden de kleine spelers eindelijk de kans moeten krijgen om Big Tech in de schaduw te stellen, of in ieder geval bij te benen.


De ogenschijnlijk niet te stoppen opmars van de grootste technologiebedrijven doet sommige investeerders geloven dat Big Tech-aandelen immuun zijn voor rentezorgen, of dat de AI-momentum krachtig genoeg is om economische zwakheden te overschaduwen. Dit is een aantrekkelijk scenario voor de aandelenmarkt, maar het zal waarschijnlijk niet vlekkeloos verlopen aangezien de strijd van de Fed tegen inflatie nog lang niet voorbij is.


De rentestand in de VS de afgelopen tien jaar:

Bron: Trading Economics


Voor de laatste FED-meeting dacht de markt dat twee renteverlagingen dit jaar vast stonden na de onverwacht lage CPI-gegevens voor mei. Maar enkele uren later projecteerde de Fed slechts één renteverlaging voor eind 2024, tegen drie in hun eerdere maart-prognose. De aandelenmarkt leek echter onaangedaan. "Je had twee dingen op dezelfde dag - een zeer lage CPI-print en een zeer afwachtende Fed - dus ze compenseerden elkaar enigszins," zei Thierry Wizman, wereldwijde rente- en valutastrateeg bij Macquarie Group.



Een andere verklaring voor de veerkracht van de aandelenmarkt is de verwachting dat de Fed bereid is beleidssteun te bieden en de financiële voorwaarden te versoepelen wanneer de economie verslechtert om de markten overeind te houden. "Ze (de Fed) hebben veel munitie in hun arsenaal om de rente te verlagen en kwantitatieve verkrapping te stoppen, dus als de arbeidsmarkt wankelt of als de economie de verkeerde kant op gaat, hebben ze veel opties," zei John Luke Tyner, portefeuillebeheerder en analist bij Aptus Capital Advisors.


Hij voegde eraan toe dat de omzetgroei voor bedrijven in de AI-ruimte "veerkrachtig" is omdat er altijd zal worden geïnvesteerd in deze ruimte, zelfs als de Amerikaanse economie als geheel een neerwaartse trend vertoont. "Daarom lijken ze (AI-aandelen) erg veilig vanuit het perspectief van winstgeneratie," zei Wizman.


Met de Fed die waarschijnlijk de rentepiek heeft bereikt, verwacht ik dat de rente hoe dan ook binnen een jaar of twee zullen verlagen. Dit zou vervolgens een mooi opwaarts potentieel moeten inseinen voor small-cap aandelen. Daarnaast zijn large-cap aandelen momenteel erg hoog gewaardeerd volgens vrijwel elke waarderingsmaatstaf, terwijl veel small-caps aanzienlijk onder hun historische gemiddelden worden verhandeld. Dit biedt een interessante kans zodra de rentestanden verder verlaagt worden.


Dus ondanks het feit dat een lagere rente ook voor deze grote bedrijven positief uitpakt, denk ik dat juist de small-caps hier het meest van zullen gaan profiteren. Belangrijk is hier om enkel in small-caps te investeren met sterke balansen, groeipotentieel in hun eigen markt (USP) en dit naast de specifieke marktverwachting te leggen waarin het bedrijf opereert. Wanneer de rentestanden echt fors verlaagd zullen worden (de vraag is nog wanneer) houdt ik deze waarderingen en koersen van juist de kleinere groeibedrijven goed in de gaten.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Copyright © 2023 •

Alle rechten voorbehouden - Amsterdam - 0619930051

Disclaimer
Let op: Beleggen brengt risico's met zich mee. Je kan (een deel van) je inleg verliezen. Niets hier mag worden beschouwd als financieel advies.. Voor advies over je persoonlijke situatie kun je het beste een adviseur inschakelen.

  • Instagram
  • Twitter
  • LinkedIn
  • YouTube
bottom of page