top of page

Is dit de verborgen agenda achter Buffet´s aandelenverkopen?

In het kort:

  • Warren Buffett's recente verkopen van grote belangen in Apple en Bank of America kunnen wijzen op een mogelijke grote overname, mogelijk van Chubb (CB), een groot verzekeringsbedrijf.

  • De massale verkoop kan te maken hebben met toekomstige belastingverhogingen of het creëren van kapitaal voor acquisities.

  • Een overname van Chubb zou Berkshire's positie in de verzekeringsmarkt versterken en zorgen voor groei in de buitenlandse markten, met name in Azië, met minder risico op toekomstige belastingverplichtingen.


Warren Buffett, CEO van Berkshire Hathaway, heeft dit jaar aanzienlijke hoeveelheden aandelen in Apple (AAPL) en Bank of America (BAC) verkocht, wat de aandacht heeft getrokken van analisten en beleggers. Dit is opvallend omdat deze twee posities veruit de grootste zijn in Berkshire's portefeuille. Terwijl Apple goed is voor zo'n $177 miljard in waarde (op basis van de marktkapitalisatie), vertegenwoordigt Bank of America nog eens ongeveer $30 miljard. Deze verkopen zijn dus geen kleine aanpassingen, maar kunnen wezen op een strategische zet.


De transacties van Buffett in Q2:

Bron: GuruFocus


De verkoop van deze aandelen kan duiden op een voorbereiding op een grote overname, waarbij veel analisten denken aan Chubb (CB), een van de grootste verzekeringsmaatschappijen ter wereld. Berkshire Hathaway heeft onlangs voor $6,7 miljard aan Chubb-aandelen gekocht, wat neerkomt op 6,4% van de marktkapitalisatie van Chubb. Met een marktkapitaal van ongeveer $120 miljard zou een volledige overname van Chubb een enorme stap zijn voor Berkshire, die mogelijk verklaart waarom Buffett kapitaal vrijmaakt door Apple's en BAC’s aandelen te verkopen.



Een ander belangrijk aspect van Buffett’s besluit om aandelen te verkopen, kan te maken hebben met de kapitaalwinstbelasting. Berkshire Hathaway houdt veel van zijn aandelenposities aan met aanzienlijke ongerealiseerde winsten. Door deze posities nu te verkopen, zou het bedrijf kunnen profiteren van de huidige belastingtarieven, voordat een mogelijke belastingverhoging na de verkiezingen plaatsvindt. Berkshire zou bijvoorbeeld voor de verkoop van Apple-aandelen minder belasting betalen op basis van de huidige belastingtarieven dan mogelijk in de toekomst.


Het verschil tussen de marktwaarde van een positie en de daadwerkelijke realiseerbare waarde na belastingen is belangrijk. Berkshire zou door de verkoop van grote posities nu, zoals in Apple en Bank of America, kunnen voorkomen dat het in de toekomst hogere belastingtarieven moet betalen.


Chubb, met een sterke aanwezigheid in zowel de VS als internationaal, zou een perfecte strategische overname zijn voor Berkshire. De groei van Chubb ligt dicht bij die van Apple, met het grote verschil dat Chubb slechts verhandeld wordt tegen een P/E-ratio van 13, terwijl Apple wordt verhandeld tegen een P/E van 34. Bovendien betaalt Chubb een dividend dat driemaal hoger is dan dat van Apple, wat het aantrekkelijk maakt voor Berkshire’s langetermijnstrategie. Uiteraard zijn Chubb en Apple niet te vergelijken wat betreft businessmodel, echter geeft dit wel goed aan wat het verschil in waardering is.


De P/E ratio van Chubb (2010-2024):

Bron: Macrotrends


CEO Evan Greenberg van Chubb heeft een indrukwekkende staat van dienst en zou een waardevolle toevoeging zijn aan Berkshire’s verzekeringsportefeuille. Chubb’s focus op internationale markten, waaronder China, biedt Berkshire ook een toegangspoort tot enkele van de snelst groeiende markten ter wereld, zonder de technologische risico's die Apple bijvoorbeeld met zich meebrengt.


Chubb Limited behaalde indrukwekkende resultaten in het tweede kwartaal van 2024. Het bedrijf rapporteerde een kernwinst per aandeel van $5,38, wat 6,8% boven de consensusverwachting lag en 9,3% hoger was dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. De sterke resultaten werden ondersteund door een aanzienlijke stijging van de premie-inkomsten, die met 11,8% toenamen tot $13,4 miljard.


De EPS (groei) van Chubb (2010-2024):

Bron: Macrotrends


Chubb rapporteerde in het tweede kwartaal van 2024 totale inkomsten van $13,9 miljard, wat een stijging van 3,2% betekent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar en 1,2% boven de consensusverwachting ligt. Daarnaast noteerde het bedrijf een netto-beleggingsinkomen van $1,5 miljard, een aanzienlijke toename van 28,3% vergeleken met het voorgaande jaar.


Ondanks deze positieve resultaten, werd Chubb geconfronteerd met hogere rampenverliezen in het kwartaal. Het rampenverlies bedroeg $580 miljoen, wat een stijging is ten opzichte van de $400 miljoen die in dezelfde periode vorig jaar werd genoteerd.


In de divisie Noord-Amerika Commerciële P&C-verzekeringen stegen de premie-inkomsten met 6,7% naar $5,5 miljard. De gecombineerde ratio verslechterde echter licht tot 82,9% als gevolg van de hogere rampenverliezen. Voor de Noord-Amerika Persoonlijke P&C-verzekeringen was er een stijging van 12,3% in premie-inkomsten naar $1,8 miljard. Hier verbeterde de gecombineerde ratio met 5,4% tot 83,5%, wat een positief resultaat was voor dit segment.


De gecombineerde ratio is een belangrijke maatstaf in de verzekeringswereld die wordt gebruikt om de winstgevendheid van een verzekeringsmaatschappij te meten. Het is de som van de kosten voor schadeclaims en operationele kosten, gedeeld door de verdiende premie-inkomsten. Het wordt uitgedrukt als een percentage.


De internationale verzekeringen lieten ook een sterke groei zien, met premie-inkomsten die met 15,6% stegen naar $3,3 miljard. Echter, door hogere rampenverliezen verslechterde de gecombineerde ratio met 4,20% naar 88,2%. Het levensverzekeringssegment zag een indrukwekkende groei van 24,5% in premie-inkomsten, wat resulteerde in een winststijging van 8,7%.


Deze resultaten tonen aan dat Chubb ondanks enkele uitdagingen, zoals rampenverliezen, sterke prestaties blijft leveren in meerdere verzekeringssegmenten wereldwijd.Chubb blijft solide op het gebied van kapitaalbeheer. Het bedrijf keerde $570 miljoen aan aandelen terug via inkoop en betaalde $369 miljoen aan dividenden in het tweede kwartaal. De boekwaarde per aandeel steeg met 2,9% naar $151,05 aan het einde van Q2 2024.


Hoewel Chubb te maken heeft met verhoogde rampenverliezen, blijven de solide premie-inkomsten en sterke resultaten in zowel Noord-Amerika als internationaal een positieve impuls geven aan de aandelen.



De grote verkopen van Buffett in Apple en Bank of America lijken meer dan alleen een poging om winst te nemen. Ze zouden onderdeel kunnen zijn van een grotere strategie om kapitaal vrij te maken voor de overname van Chubb, een bedrijf dat strategisch perfect past binnen Berkshire’s verzekeringsportefeuille. Deze potentiële overname zou Berkshire in staat stellen om zowel de internationale groei in de verzekeringssector aan te jagen als belastingvoordelen te benutten. Buffett lijkt, met het oog op de toekomst, zijn focus te verschuiven van tech naar stabiele, winstgevende verzekeringsbedrijven zoals Chubb.

Comments


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page