top of page

Is dit aandeel met historisch lage waardering nu een koopje?

In het kort:

  • Dropbox rapporteerde een omzetgroei van slechts 1,9% in Q2 2024, wat wijst op vrijwel geen groei. Dit is de laagste kwartaalgroei in de geschiedenis van het bedrijf.

  • Dropbox verliest marktaandeel aan concurrenten zoals Box en Google Drive, wat bijdraagt aan de zwakke prestaties.

  • Ondanks een relatief lage waardering van +/- 8x de vrije kasstroom, is dit aandeel blootgesteld aan een behoorlijk risico, waar we in dit artikel verder op gaan.


Dropbox heeft in het tweede kwartaal van 2024 gematigde resultaten gepresenteerd die weinig hernieuwd vertrouwen geven aan investeerders. De omzet groeide met slechts 1,9% op jaarbasis tot $634,5 miljoen, wat slechts licht beter was dan de marktverwachting van $630,5 miljoen. Dit is een scherpe daling ten opzichte van de 3,3% groei in Q1 en markeert het laagste groeipercentage in de geschiedenis van het bedrijf.


Het aantal nieuwe betalende gebruikers steeg met 63.000, wat een verbetering is ten opzichte van de 35.000 nieuwe gebruikers in het eerste kwartaal. Dit had echter weinig invloed op de omzetgroei, wat suggereert dat deze nieuwe gebruikers waarschijnlijk uit het consumentensegment komen, waar de marges lager zijn.


Dropbox heeft te maken met toenemende concurrentiedruk, vooral van Box en Google Drive. Box heeft zich sterker gepositioneerd in de zakelijke markt met robuuste enterprise-functies en AI-gedreven oplossingen, terwijl Google Drive aantrekkelijk blijft voor consumenten vanwege de gratis opslag van 15GB en naadloze integratie met andere Google-diensten. Dropbox, dat slechts 2GB gratis opslag biedt, lijkt zowel op de consumenten- als de zakelijke markt terrein te verliezen.


De verschillende marktaandelen in de online documenten opslag markt:

Bron: Statista


Dropbox onderscheidt zich van de concurrentie door zijn gebruiksvriendelijke interface en brede integratie met tal van populaire zakelijke tools zoals Slack, Asana, Zoom en Google Workspace. Terwijl diensten zoals Google Drive en OneDrive vaak worden geprezen om hun naadloze integratie binnen respectievelijk het Google- en Microsoft-ecosysteem, biedt Dropbox een meer platform onafhankelijke oplossing die zowel op Windows, MacOS, Linux, iOS als Android optimaal presteert.


Daarnaast maakt Dropbox het gemakkelijk om samen te werken met teams, ongeacht welke software ze gebruiken, dankzij zijn robuuste samenwerkingstools en de mogelijkheid om grote bestanden eenvoudig te delen zonder dat de ontvanger een account nodig heeft. Echter zien we dit voordeel nog niet doorschemeren in de groeicijfers, iets wat investeerders voorzichtig heeft gemaakt met aandelen van Dropbox.



Hoewel Dropbox zijn brutomarge met 1,80% verhoogde tot 84,5%, is dit deels te danken aan een wijziging in de afschrijvingsmethodiek voor serverhardware, wat een eenmalig effect is. De operationele marge verbeterde met 1,60% tot 35,9%, maar daalde ten opzichte van de 36,5% in Q1. Dit laat zien dat de winstgevendheid onder druk staat, samen met een zwakke omzetgroei. Dit zijn tekenen van een afnemende groei binnen dit bedrijf, iets wat het aandeel in mijn ogen er heel wat minder rooskleurig uit laat zien, als we kijken naar hoe deze markt zich op het moment ontwikkelt.


Dropbox wordt op dit moment verhandeld tegen een totale waarde van $7,5 miljard, wat dus neerkomt op een multiple van 8,1x de verwachte vrije kasstroom voor FY24. Ondanks deze lage waardering zijn er zorgen over de duurzaamheid van deze kasstromen, gezien de stagnerende groei en toenemende concurrentiedruk.


Dropbox heeft nog steeds een nettoschuldpositie van $200 miljoen, wat ongebruikelijk is voor een bedrijf in de softwaresector van deze omvang. Met zowel de P/E ratio, P/FCF ratio als de P/S ratio op historisch lage niveaus sinds de beursgang is het aandeel relatief gezien interessant gewaardeerd, maar is het een koopje?


De P/FCF ratio van Dropbox sinds de beursgang:

Bron: Macrotrends


De P/E ratio van Dropbox sinds de beursgang:

Bron: Macrotrends


De P/S ratio van Dropbox sinds de beursgang:

Bron: Macrotrends


Dropbox blijft zelf erg voorzichtig over de rest van het jaar. Het bedrijf verwacht volatiliteit in de tweede helft van het jaar, vooral binnen het Teams-segment, dat onder druk staat door prijsgevoeligheid en macro-economische tegenwind. Desalniettemin blijft het management optimistisch over de langetermijnvooruitzichten, vooral door de verwachte bredere uitrol van Dash, een nieuwe AI tool van Dropbox.


Dit laatste moet ervoor gaan zorgen dat Dropbox meer marktaandeel naar zich toe kan gaan trekken in deze markt. Kortom, een investering in Dropbox is er een in het vertrouwen dat het bedrijf een verbeterd AI-product met Dash op de markt kan zetten en daarmee marktaandeel terug kan veroveren van snel groeiende concurrenten.



Hoewel Dropbox op het eerste gezicht aantrekkelijk lijkt door de lage waardering, wijzen de aanhoudende trage groei en toenemende concurrentie erop dat het aandeel een risicovolle investering is naar mijn mening. de vraag blijft of Dropbox in staat zal zijn om zijn groeipad te hervatten te midden van zware concurrentie en een verzadigde markt.

Comments


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page