top of page

Is dit aandeel de miljardenpremie waard?

In het kort:

  • MicroStrategy (MSTR) heeft zijn Bitcoin-bezit in het afgelopen jaar verdubbeld, maar dit draagt niet direct bij aan de winstgevendheid van het bedrijf.

  • Ondertussen heeft het te maken heeft met een stijgende schuld en rentelasten van meer dan $45 miljoen per jaar.

  • De huidige marktkapitalisatie van MSTR ligt aanzienlijk hoger dan de totale waarde van zijn Bitcoin-bezit, wat de vraag oproept of beleggers te veel betalen voor het aandeel.


MicroStrategy (NASDAQ: MSTR), ooit een gevestigde naam in de software-industrie, heeft zichzelf de afgelopen jaren opnieuw gepositioneerd als een bedrijf dat vrijwel volledig gericht is op Bitcoin (BTC). Dit heeft geresulteerd in een aanzienlijk bezit van BTC, maar deze strategie brengt ook toenemende financiële risico's met zich mee, vooral nu het bedrijf kampt met stijgende rentelasten en stagnerende inkomsten uit zijn traditionele softwarebusiness.


Sinds 2020 heeft MicroStrategy zijn focus verlegd naar de accumulatie van BTC, waarbij het bedrijf zijn softwareactiviteiten gebruikt om deze aankopen te ondersteunen. Het BTC-bezit van het bedrijf is inmiddels gestegen naar 226.500 Bitcoin, met een geschatte marktwaarde van ongeveer $14 miljard. Dit bedrag is aanzienlijk, maar het roept vragen op gezien de marktkapitalisatie van MicroStrategy zelf, die momenteel rond de $25 miljard ligt. Met andere woorden, beleggers zijn bereid een premie van $11 miljard te betalen bovenop de waarde van het BTC-bezit van het bedrijf.


De vraag is of de resterende activiteiten van Microstrategy deze waardering wel ondersteunen. Nu moge duidelijk zijn dat ik niet per definitie tegen crypto investeringen ben en een gedeeltelijke Bitcoin positie zeker als optie zie binnen een investeringsportfolio. Echter gaat het in dit artikel om de waardering van Microstrategy en het feit dat beleggers bereid zijn een forse premie te betalen voor een bedrijf dat weinig cashflow (groei) genereert en volledig afhankelijk is van de Bitcoin koers de komende jaren.


De Bitcoin aankopen van Microstrategy en de gemiddelde aankoopprijs:

Bron: Saylortracker


Het aanzienlijke verschil tussen de marktkapitalisatie van MicroStrategy en de werkelijke waarde van zijn Bitcoin-bezit roept vragen op over de rechtvaardiging van deze hoge waardering. Beleggers lijken te speculeren op toekomstige waardecreatie, maar die verwachting is sterk afhankelijk van de voortdurende stijging van de Bitcoin-prijs.


Tegelijkertijd blijft de softwarebusiness van MicroStrategy, die traditioneel zorgde voor stabiele kasstromen, achter in groei. De omzet uit deze activiteiten blijft stagneren, en de kasstromen die gegenereerd worden, zijn niet voldoende om de stijgende rentelasten te dekken die voortkomen uit de meer dan $3,7 miljard aan uitstaande converteerbare schulden.


De totale schuld van Microstrategy:

Bron: Macrotrends


Deze schulden werden oorspronkelijk aangegaan om de Bitcoin-inkopen te financieren, maar ze vormen nu een aanzienlijke last. Met jaarlijkse rentebetalingen van meer dan $45 miljoen en beperkte inkomsten uit de softwarebusiness, blijft de financiële ruimte van het bedrijf uiterst krap.


Analisten, zoals Lance Vitanza van TD Cowen, waarschuwen dat MicroStrategy weinig marge heeft voor fouten. Mocht de softwarebusiness blijven achterblijven, dan kan dit het vermogen van het bedrijf om aan zijn financiële verplichtingen te voldoen ernstig in gevaar brengen.


De achterblijvende lage omzet heeft als gevolg een hoge P/S ratio:

Bron: Macrotrends


Daarnaast hebben de recente financiële prestaties van MicroStrategy, zoals de verwachte verliezen van 78 cent per aandeel in Q2 2024, geleid tot verdere onzekerheid. De voortdurende waardeverminderingsverliezen op het BTC-bezit, die naar verwachting opnieuw gerapporteerd zullen worden, dragen bij aan de bezorgdheid over de stabiliteit van de bedrijfsvoering.


Ondanks de aanzienlijke focus van MicroStrategy op Bitcoin, blijft het bedrijf actief in de software-industrie, waarbij het AI-gedreven data-analyse tools aanbiedt aan diverse sectoren. Deze softwareactiviteiten, die traditioneel een stabiele bron van inkomsten waren, hebben de afgelopen jaren echter tekenen van stagnatie vertoond. In 2023 rapporteerde het bedrijf ongeveer $500 miljoen aan omzet uit deze activiteiten, maar de operationele kosten en de transitie naar een cloud-abonnementsmodel hebben de winstgevendheid gedrukt.


De afnemende omzet van Microstrategy:

Bron: Microstrategy


De overgang naar een abonnementsmodel heeft op korte termijn geleid tot een daling van de omzet, hoewel het potentieel voor hogere kasstromen op de lange termijn wordt verwacht. Desalniettemin blijft de bijdrage van de softwarebusiness aan de totale waarde van MicroStrategy beperkt.


De belangrijkste zorg is dat de softwareactiviteiten van MicroStrategy, hoewel ze positieve kasstromen genereren, niet substantieel genoeg zijn om de enorme kloof tussen de werkelijke waarde van de activa en de marktkapitalisatie te overbruggen. Met andere woorden, de huidige waardering van MicroStrategy lijkt grotendeels te zijn gebaseerd op speculatie over toekomstige prijsstijgingen van Bitcoin en minder op de operationele prestaties van het bedrijf. Hierdoor betaal je een enorme premie bovenop de Bitcoin positie van Microstrategy, een premie die zelfs als Bitcoin nieuwe hoogtes bereikt hoog is, aangezien een kleine Bitcoin positie in dit scenario hoogstwaarschijnlijk winstgevender zou zijn.


Het grote Bitcoin-bezit van MicroStrategy levert geen directe inkomsten op. Anders dan traditionele activa zoals aandelen die dividenden uitkeren of obligaties die rente genereren, biedt Bitcoin geen cashflow. Dit betekent dat de schulden die zijn aangegaan om Bitcoin te kopen, geen rendement opleveren, behalve bij een substantiële waardestijging van de cryptomunt. De bedrijfsstrategie is daarom volledig afhankelijk van de aanhoudende waardestijging van Bitcoin. Mocht de Bitcoin-prijs niet significant stijgen, of zelfs dalen, dan kan dit ernstige gevolgen hebben voor de financiële gezondheid van MicroStrategy.


Ondanks de huidige uitdagingen is er enige opluchting voor het bedrijf, aangezien geen van zijn schulden afloopt voor 2027. Dit geeft MicroStrategy wat ademruimte om mogelijke problemen met liquiditeit aan te pakken. Het bedrijf heeft nog steeds de mogelijkheid om kapitaal aan te trekken door middel van nieuwe converteerbare obligaties, leningen, of zelfs de verkoop van Bitcoin. Echter, deze oplossingen brengen nieuwe risico's met zich mee, waaronder verdere verwatering van aandelen of het verlies van een deel van de Bitcoin-portefeuille.


Een extra uitdaging komt mogelijk in 2025 met de invoering van een nieuwe belastingwet in de Verenigde Staten. Deze "corporate alternative minimum tax" verplicht bedrijven zoals MicroStrategy om 15% belasting te betalen op hun inkomen als het gemiddelde jaarlijkse gecorrigeerde inkomen boven de $1 miljard komt. Dit zou de kasstromen van het bedrijf verder onder druk kunnen zetten, vooral als de softwarebusiness niet voldoende herstelt.



De toekomst van MicroStrategy is nauw verbonden met de toekomst van Bitcoin en de prestaties van de softwareactiviteiten. De marktkapitalisatie van het bedrijf ligt momenteel ver boven de werkelijke waarde van zijn Bitcoin-bezit, wat vragen oproept over de duurzaamheid van deze waardering. Beleggers betalen een hoge premie, die alleen gerechtvaardigd lijkt als Bitcoin in waarde blijft stijgen. Tegelijkertijd blijft het bedrijf kampen met stijgende renteverplichtingen en een stagnerende softwarebusiness, wat de financiële positie onder druk zet. Voorlopig lijkt een 'Hold'-rating het meest verstandig, aangezien de onzekerheden rondom BTC en de strategie van MicroStrategy blijven bestaan.

Comments


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page