top of page

Is dit aandeel de koning van de groene energie transitie?

In het kort:

  • Ondanks een aanzienlijke daling van de aandelenkoers en lithium prijzen in 2023, ligt er wellicht een gouden toekomst voor Albemarle in het verschiet.

  • Dit, gezien een verwachte verviervoudiging van de vraag naar lithium tegen 2030, aangedreven door de transitie naar groene energie.

  • Albemarle's financiële gezondheid, met een ROE van 34% en een indrukwekkende nettowinstgroei van 49% over de laatste vijf jaar, benadrukt zijn potentieel voor voortgezette groei en waardecreatie, ondanks marktvolatiliteit en geopolitieke risico's.


Albemarle Corporation, een titan in de wereld van speciaalchemicaliën, staat op een kruispunt van mogelijkheden en uitdagingen. Als de grootste lithiumproducent ter wereld speelt Albemarle een cruciale rol in de groene revolutie, met lithium als sleutelingrediënt voor de batterijen die de toekomst van transport en energieopslag aandrijven. Vandaag, 14 februari, na het sluiten van de markt zal Albemarle de resultaten voor Q4 2023 bekend maken. In dit artikel ga ik verder in op de achtergrond van het bedrijf Albemarle, de eerdere resultaten (Q3) en uiteraard de verwachtingen voor de Q4 kwartaalcijfers van vanavond.


Turbulentie en Tegenslag: De Proef van 2023

Het jaar 2023 was een rollercoaster voor Albemarle en zijn aandeelhouders. De daling van de aandelenkoers, veroorzaakt door een overaanbod aan lithium en een vertraagde adoptie van elektrische voertuigen, heeft de markt opgeschud.


Toch, in deze schijnbaar sombere tijden, liggen de zaadjes van toekomstige groei verborgen. Albemarle's vermogen om elk jaar zijn dividend te verhogen gedurende 29 jaar, toont een onwankelbare toewijding aan aandeelhouderswaarde, zelfs in de meest uitdagende tijden.


De aandelenkoers van Albemarle sinds de beursgang:


Q3 kwartaalcijfers van Albemarle

Het laatst bekende kwartaal voor Albemarle is het derde kwartaal van 2023, waarbij een opmerkelijke groei in nettoverkoop en netto-inkomen werd geregistreerd.


  • Nettoverkoop steeg met 10% tot $2,3 miljard: Deze toename werd voornamelijk aangedreven door hogere volumes in de Energy Storage business. Dit onderstreept de aanhoudende vraag naar Albemarle's producten in een kritieke sector voor de toekomst van energieopslag en mobiliteit.

  • Netto-inkomen en EBITDA: Albemarle rapporteerde een netto-inkomen van $302,5 miljoen, ofwel $2,57 per verwaterd aandeel. De aangepaste EBITDA voor het kwartaal stond op $453,3 miljoen, wat wijst op een sterke operationele prestatie en efficiëntie.

  • Strategische ontwikkelingen en financiële vooruitzichten: Albemarle heeft strategische overeenkomsten gesloten met Caterpillar om samen te werken aan oplossingen die de volledige circulaire batterijwaardeketen en duurzame mijnbouwoperaties ondersteunen. Bovendien ontving het bedrijf een gift van $90 miljoen van het Amerikaanse Ministerie van Defensie om de mijn in Kings Mountain, NC, opnieuw op te starten. Vooruit kijkend verwachtte Albemarle dat de nettoverkoop in 2023 met ongeveer 30% tot 35% zal toenemen ten opzichte van het voorgaande jaar, terwijl de aangepaste EBITDA naar verwachting vlak tot licht dalend zal zijn.

  • Financiële gezondheid: Per 30 september 2023 had Albemarle een geschatte liquiditeit van ongeveer $3,1 miljard, met $1,6 miljard aan contanten en equivalenten, $1,3 miljard beschikbaar onder zijn revolverkrediet, en $186,1 miljoen beschikbaar onder andere kredietlijnen. De totale schuld bedroeg $3,7 miljard.


Chili: Een Geopolitieke Wending

De aankondiging van Chili om zijn lithiumindustrie te nationaliseren zette de markt op zijn kop, maar het snelle herstel van de situatie onderstreept Albemarle's robuuste positie en het vermogen om te navigeren door geopolitieke stormen. Deze episode benadrukt niet alleen de complexiteit van de lithiummarkt maar ook het strategische belang van Albemarle's operaties in Chili, tegen de achtergrond van wereldwijde inspanningen om de groene transitie te versnellen.


President Gabriel Boric's aankondiging op 20 april 2023 om de Chileense lithiumindustrie te nationaliseren leek op het eerste gezicht een grote verschuiving in overheidsbemoeienis te suggereren, die potentieel de vooruitzichten voor exploitanten in de regio en de wereldwijde lithiumindustrie kon beïnvloeden. Chili, dat in 2022 alleen Australië voor zich moest dulden qua lithiumproductie en beschikt over de wereldwijd derde grootste lithiumreserves van 9,6 miljoen ton, speelt een cruciale rol op het wereldtoneel van lithiumproductie. Echter, Boric's plannen lijken niet te duiden op een traditionele nationalisatie en vormen op korte termijn geen directe bedreiging voor lithiummijnwerkers in de regio.


De kernpunten van deze ontwikkeling onderstrepen dat, hoewel Boric campagne voerde met de belofte van lithiumnationalisatie, de uitvoering van dit kader naar verwachting niet zal leiden tot volledige staatscontrole over lithiumactiva, met name op de korte termijn. Dit biedt een zekere geruststelling voor de voornaamste mijnwerkers in de regio, waaronder SQM en Albemarle, waarvan verwacht wordt dat zij hun operaties grotendeels ongehinderd kunnen voortzetten. De nieuwe regelgeving werpt weliswaar vragen op over de toekomst van nieuwe lithiumcontracten in Chili, maar zou ook de staat kunnen aanzetten tot het vergroten van de output voor de wereldmarkt.


President Boric's plan introduceert het idee van een "Nationale Lithium Maatschappij" om de lithiumoperaties in Chili te beheren, waarbij nieuwe lithiumcontracten zouden worden uitgegeven via een publiek-private partnerschap, waarbij de staat ten minste 51% van elk nieuw lithiumcontract moet bezitten. Opvallend is dat de contracten van SQM en Albemarle, de primaire mijnwerkers van Chileens lithium, naar verwachting gerespecteerd zullen worden, waardoor deze bedrijven tot de duur van hun contracten zonder overheidsbezit kunnen opereren.


Hoewel de nieuwe beleidsontwikkelingen toekomstige operationele veranderingen voor SQM en Albemarle waarschijnlijk maken, bieden de duur van de huidige contracten en unieke hefbomen van onderhandeling beide mijnwerkers een relatieve bescherming tegen geassocieerde risico's. Met nog 20 jaar te gaan voordat Albemarle's contract afloopt, lijken de gevolgen vóór 2043 minimaal. Albemarle heeft zelfs verklaard dat het nieuwe contractmodel van Chili "geen materiële impact" zal hebben op de bedrijfsvoering en dat het bedrijf is verzekerd dat huidige contracten gerespecteerd zullen worden.



Verwachtingen Q4 kwartaalcijfers in een notendop


  • Verwachte daling van de winst: Analisten voorzien een jaar-op-jaar daling in de winst voor Albemarle in Q4 2023, met een afname van de inkomsten.

  • Earnings per share (EPS) verwachting: Er wordt een kwartaalwinst van $1,09 per aandeel verwacht, wat een daling van 87,4% jaar-op-jaar zou betekenen.

  • Omzetverwachting: De verwachte omzet is $2,3 miljard, een daling van 12,2% vergeleken met het voorgaande jaar.

In de aanloop naar de onthulling van de kwartaalcijfers van Albemarle voor het einde van december 2023, hangt de geur van anticipatie en een vleugje pessimisme in de lucht, zoals de nacht voor een belangrijk examen. De markt verwacht dat Albemarle een terugval zal presenteren in zijn winstcijfers op lagere inkomsten. Dit is de consensus, en in de financiële wereld is consensus koning, tot de koning dood is verklaard door de werkelijke cijfers.


De EPS Tango: Een Dans van Dalende Verwachtingen?

Met een verwachte kwartaalwinst van $1,09 per aandeel, zou je denken dat Albemarle zich in een financiële vrije val bevindt, met een daling van 87,4% ten opzichte van het jaar ervoor. En de omzet? Die wordt verwacht te krimpen met 12,2% naar $2,3 miljard. Als we de analisten mogen geloven, lijkt Albemarle's financiële gezondheid er fragiel bij.


Estimate Revisions: De Graadmeter van Pessimisme?

De consensus EPS schatting voor het kwartaal is de afgelopen 30 dagen met 59,62% verlaagd. Dit is geen subtiele bijstelling; dit is een volledige U-bocht. Het geeft aan dat de analisten, die eerst nog enigszins optimistisch waren, nu hun rekenmachines hebben weggegooid en opnieuw zijn begonnen.Het geeft duidelijk aan dat analisten recentelijk bearish zijn geworden over de vooruitzichten van het bedrijf.


In het verleden heeft Albemarle drie keer de consensus EPS schattingen overtroffen in de laatste vier kwartalen. Maar, zoals we allemaal weten in de financiële wereld, is het verleden geen garantie voor de toekomst.


De Toekomst: Groen Goud aan de Horizon

Met rapporten die een verviervoudiging van de vraag naar lithium tegen 2030 voorspellen, staat Albemarle op de voorgrond van een ongekende marktopportuniteit. De cruciale rol van lithium in de energietransitie, van elektrische auto's tot duurzame energieopslag, positioneert Albemarle als een onmisbare speler in de ontwikkeling naar groene energie.


De indrukwekkende financiële gezondheid van Albemarle, met een ROE van 34% en een aanzienlijke nettowinstgroei, getuigt van het succes van het bedrijf bij het omzetten van kapitaal in winst. Deze cijfers, samen met de strategische focus op kostenbeheersing en investeringen in groeiprojecten, illustreren een bedrijf dat is voorbereid op de toekomst, met een duidelijke route naar duurzame groei en aandeelhouderswaarde.


Voorbij de Horizon: Uitdagingen en Kansen

Terwijl Albemarle zich voorbereidt op de toekomst, blijven er uitdagingen bestaan. De volatiliteit van lithium prijzen en geopolitieke risico's, vooral in landen zoals Chili op langere termijn, vragen om continue aandacht en strategische aanpassingen. Tegelijkertijd biedt de onverzadigbare vraag naar groene technologieën en de noodzaak voor duurzame energieoplossingen een vruchtbare grond voor Albemarle om zijn leidende positie verder uit te bouwen.



Conclusie

Albemarle staat aan de vooravond van een tijdperk vol groei en mogelijkheden. Met zijn sterke financiële fundamenten, strategische inzichten, en de onontkoombare vraag naar lithium, is Albemarle perfect gepositioneerd om een centrale rol te spelen in de energietransitie. Terwijl het bedrijf de golven van marktvolatiliteit en geopolitieke spanningen navigeert, blijft de focus op duurzame groei en waardecreatie voor aandeelhouders onveranderd. In de wereld van lithium en groene technologieën is Albemarle een naam die synoniem staat voor vooruitgang, innovatie, en een groenere toekomst.


We kunnen echter wel stellen dat Albemarle misschien niet de beste kandidaat lijkt voor een winstverrassing dit kwartaal. Echter, in de wondere wereld van de beurs kan alles gebeuren. Beleggers zouden verstandig zijn om niet alleen naar deze cijfers te kijken, maar ook naar andere factoren die van invloed kunnen zijn op hun investeringsbeslissingen. Het belooft een interessante publicatie te worden, met alle ogen gericht op hoe Albemarle zich door deze financiële storm navigeert.Voor nu zijn de ogen gericht op deze vierde kwartaalresultaten die vanavond na het sluiten van de Amerikaanse beurs gepubliceerd worden.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Comments


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page