top of page

Is de Lithium prijsdaling over en biedt dit koopkansen?

In het kort:

  • Albemarle, 's werelds grootste lithiumproducent, zag in 2023 een omzetstijging tot $9,6 miljard, ondanks een daling van de lithiumprijzen met 80% sinds hun piek in 2022.

  • De vraag naar lithium wordt verwacht te exploderen in de toekomst, met name door de groeiende behoefte aan schone energietechnologieën.

  • De vraag is nu of deze lage Lithium prijs houdbaar is of niet in lijn met de verwachtte groei in vraag richting 2030 en daarna.


Ah, lithium, het atoom dat grote opschudding veroorzaakt in de financiële en groen energie- wereld. Ondanks dat de spotprijzen van lithium een duik van 82% maakten, of misschien wel juist daardoor is het een interessante grondstof om te volgen. Ja, je leest het goed, 82%, en dat voor een essentieel materiaal voor de energietransitie. Deze prijsdaling, samen met de vertraging in de groei van elektrische voertuigen, heeft ertoe geleid dat lithiumproducenten hun uitbreidingsprojecten in de ijskast zetten.



Overschot Nu, Later Tekorten?

In 2022 was er nog sprake van een tekort aan lithium, maar in 2023 sloeg dit om in een overschot. Met de vertraging van de EV-verkopen in China, een topmarkt voor elektrische voertuigen, ontstond er een perfecte storm op de lithiummarkt - te veel aanbod en haperende vraag. Dit leidt tot de paradoxale situatie dat de huidige lage prijzen en verlaagde productie als reactie de basis kunnen leggen voor een toekomstige tekort.


(Kilo) prijs van Lithium carbonaat vanaf 2018:


Recordomzet vs Dalende Prijzen

Albemarle, geen kleine speler in de Lithium markt me de grootste mijn-operaties ter wereld, wist ondanks de dalende prijzen toch een recordomzet van $9,6 miljard binnen te harken in 2023. Maar het is niet allemaal rozengeur en maneschijn. De winst per aandeel kelderde van $22,41 naar $13,67.


De marges zijn flinterdun geworden, zakkend van een comfortabele 36,1% naar een magere 16,7%. De vraag is nu echter of dit de bodem van de lithiumprijs markeert of een begin van een aanhoudende daling van de Lithiumprijs, waarbij we ons moeten afvragen hoe waarschijnlijk en houdbaar deze lage Lithiumprijs is.


Toekomstige Vraag en Verlaagde Voorspellingen

Kijkend naar de toekomst, zijn de verwachtingen rondom lithium positief te noemen. De vraag zou door het dak gaan, vooral met het oog op schone energietechnologieën. Maar wacht, er is een addertje onder het gras.


Albemarle heeft zijn vraagvoorspelling tegen 2030 bijgesteld naar 3,3 miljoen ton, 10% minder dan eerder gedacht. Waarom? Wel, de EV-fabrikanten vertragen de lancering van hun elektrische modellen, vooral in landen als China. Deze voorspelling zou overigens alsnog een verdrievoudiging van de Lithiummarkt tegen 2023 betekenen.


Dat groeiverwachtingen dus worden bijgesteld door bijvoorbeeld Albemarle is momenteel een feit, echter vraag ik mij af in hoeverre dit sentiment ook op langere termijn stand zal houden. Als regeringen namelijk daadwerkelijk de plannen voor volledige productie van enkel elektrische auto´s tegen 2030 en daarna willen volbrengen, zal hier zeker nog veel groei nodig zijn, en dus Lithium.


Hieronder heb ik een tabel toegevoegd waaruit de verwachtte groeiende vraag naar Lithium per sector over de komende jaren getoond wordt.

Bron: Bloomberg


Grote autofabrikanten en lithiumproducenten hebben in 2023 al meer dan $1 miljard geïnvesteerd om toekomstige lithiumvoorraden te verzekeren. Zo investeerde alleen GM al $650 miljoen in Lithium Americas, terwijl Albemarle $110 miljoen toewees aan lithiumontwikkelaar Patriot Battery Metals. Deze trend zal waarschijnlijk voortzetten naarmate bedrijven hun toegang tot grondstoffen voor batterijen willen veiligstellen.


De EV-markt bevindt zich nog in de beginfase, met aanzienlijke groeimogelijkheden. Naarmate de penetratie van EV's wereldwijd toeneemt, zal de vraag naar lithium het aanbod overtreffen, vooral als EV's mainstream worden.


Australische Lithiumaandelen in de Lift

En dan hebben we nog de Australische lithiumaandelen. Die zijn kortgeleden omhooggeschoten, allemaal dankzij geruchten over de sluiting van een grote Chinese lithiummijn.


Door deze speculaties over de mogelijke sluiting van CATL's Jianxiawo mijn in China, zagen Australische lithiumbedrijven als directe reactie een aanzienlijke stijging in hun aandelen. Deze ontwikkeling wijst op de gevoeligheid van de markt voor veranderingen in de lithiumtoeleveringsketen en benadrukt de dynamische aard van deze industrie. Dit zou kunnen wijzen op een verdere voortzetting van een kleiner wordende aanbodmarkt voor Lithium.



Conclusie

Is lithium het nieuwe goud? Wel, als je naar de cijfers kijkt, zou je bijna denken van wel. Maar zoals altijd in de wereld van grondstoffen, is het een rollercoaster van ups en downs. Albemarle balanceert behendig op deze wilde rit, en met de toekomstige vraag die in de sterren staat geschreven, zou het zomaar kunnen dat ze binnenkort weer in een gouden tijdperk belanden.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Comments


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page