top of page
Rabi Safi

Is de enorme daling van ASML een serieuze koopkans?

De aandelenkoers van ASML, het grootste technologiebedrijf van Europa en een stukje Nederlands trots, heeft een dramatische val doorgemaakt na de vervroegde publicatie van teleurstellende vooruitzichten voor de komende kwartalen. Door een technische fout werden de cijfers van het derde kwartaal van 2024 eerder dan gepland vrijgegeven op de website van het bedrijf, wat leidde tot paniek onder beleggers. In de dagen daarna zagen we een ongekende koersdaling van 16% op dinsdag, gevolgd door een verdere daling van 5% bij opening op woensdag, waarbij het aandeel een dieptepunt bereikte van €630. Dit markeert het grootste eendaagse verlies in meer dan twintig jaar voor ASML en reflecteert de groeiende zorgen onder beleggers over de toekomst van de halfgeleiderindustrie en de specifieke uitdagingen waarmee ASML te maken heeft.


ASML rapporteerde in het derde kwartaal van 2024 een omzet van €7,5 miljard, wat een sterke stijging van 19,6% betekent ten opzichte van het tweede kwartaal van dit jaar. Deze stijging werd voornamelijk gedreven door een robuuste verkoop van DUV-lithografiesystemen en een solide bijdrage van het Installed Base Management, dat een omzet van €1,54 miljard genereerde. Het netto-winst kwam uit op €2,1 miljard, wat een indrukwekkende stijging van 31,6% vertegenwoordigt in vergelijking met het voorgaande kwartaal. Ondanks deze positieve cijfers was de brutomarge licht gedaald van 51,5% in het tweede kwartaal naar 50,8% in Q3, voornamelijk door een minder gunstige productmix.


Wat echter de meeste zorgen baart bij beleggers, is de forse daling in nieuwe orders. De netto-boekingen bedroegen slechts €2,6 miljard, een daling van 52,7% ten opzichte van Q2, toen de orders nog op €5,6 miljard lagen. Deze terugval in bestellingen is vooral te wijten aan een verzwakte vraag naar EUV-systemen, die goed waren voor slechts €1,4 miljard aan nieuwe orders in dit kwartaal. Deze daling is zorgwekkend omdat het kan wijzen op een afnemend vertrouwen in de halfgeleidersector op de korte termijn, vooral in het licht van geopolitieke spanningen en afzwakkende marktvraag in belangrijke regio’s zoals China.



ASML's waardering en analyse van de toekomstige groei

De waardering van ASML blijft ondanks de recente koersdaling relatief hoog, maar varieert sterk afhankelijk van de scenario's voor toekomstige omzetgroei. Op basis van de huidige koers van €650,50 en een constante winstmarge van 25%, kan de koers-winstverhouding (PE) en koers-omzetverhouding (PS) voor ASML worden berekend tot 2030. Hierbij wordt gebruikgemaakt van drie scenario’s: een pessimistisch scenario met 10% omzetgroei tot 2030 en daarna, een gemiddeld scenario met 15% groei in 2025 en 12% in de jaren erna, en een optimistisch scenario waarbij de omzetgroei in 2025 25% bedraagt en daarna gemiddeld 13,5% per jaar.


In het pessimistische scenario, waarin ASML te maken krijgt met aanhoudende marktdruk en exportbeperkingen naar China, zal de PE-ratio in 2025 dalen naar 33,29 en verder afnemen tot 20,67 in 2030. De PS-ratio volgt een vergelijkbaar pad, van 8,32 in 2025 naar 5,17 in 2030. Dit scenario weerspiegelt een trager herstel van de halfgeleidersector, waarbij de vraag naar EUV-systemen niet volledig terugkeert naar eerdere niveaus, en ASML moeite heeft om de daling in nieuwe bestellingen te compenseren.



Het gemiddelde scenario biedt een iets optimistischer vooruitzicht. Hier zien we een PE-ratio van 31,85 in 2025, dalend naar 18,07 in 2030, terwijl de PS-ratio daalt van 7,96 naar 4,52. Dit scenario gaat uit van een stabieler herstel van de halfgeleiderindustrie, waarbij de vraag naar geavanceerde lithografiesystemen toeneemt door de groei in AI en nieuwe technologieën zoals high-bandwidth memory (HBM) en DDR5. ASML zou in dit scenario kunnen profiteren van een verbeterde marktvraag vanaf 2026, ondersteund door technologische vooruitgang.



Het optimistische scenario, dat een sterke omzetgroei van 25% in 2025 en een gemiddelde groei van 13,5% daarna voorziet, biedt de beste vooruitzichten voor ASML. In dit geval zal de PE-ratio dalen van 29,30 in 2025 naar 15,55 in 2030, terwijl de PS-ratio daalt van 7,32 naar 3,89. Dit scenario gaat uit van een krachtig herstel in de vraag naar halfgeleiders en EUV-systemen, voornamelijk gedreven door technologische ontwikkelingen zoals kunstmatige intelligentie en elektrificatie. In dit scenario is er ook een grotere kans dat de geopolitieke spanningen afnemen, wat de exportbeperkingen naar China kan versoepelen en de groei van ASML aanzienlijk zou versnellen.



Dus, is het aantrekkelijk gewaardeerd en wanneer dan wel?

Ondanks de verschillende groeiscenario’s voor ASML, blijft het aandeel op dit moment in alle drie de scenario’s relatief duur. De huidige PE- en PS-ratio’s geven aan dat het aandeel aanzienlijke risico's met zich meebrengt, vooral gezien de macro-economische onzekerheden en de geopolitieke spanningen, zoals de exportbeperkingen naar China. Zelfs in het optimistische scenario is de waardering aan de hoge kant, wat de mogelijkheid tot toekomstige koersdalingen vergroot.


Echter, als de koers van ASML richting €550 zou zakken en het bedrijf erin slaagt om zijn winstmarge te behouden op 26%, verandert het plaatje drastisch. In dit geval dalen de PE- en PS-ratio’s aanzienlijk, wat het aandeel aantrekkelijker maakt voor beleggers. In het gemiddelde scenario zien we dan bijvoorbeeld een PE van 25,89 in 2025, dalend tot 14,69 in 2030, wat het aandeel op lange termijn aantrekkelijker maakt voor beleggers met een focus op waardegroei. Voor mij persoonlijk dus pas aantrekkelijk tussen de 500-570 per aandeel range.

ASML's concurrentiepositie

ASML heeft een unieke positie in de halfgeleiderindustrie, vooral vanwege zijn monopolie op EUV (extreme ultraviolet) lithografiesystemen, een cruciale technologie voor het produceren van geavanceerde chips met kleinere en efficiëntere transistoren. Belangrijke concurrenten zoals Nikon en Canon bieden weliswaar alternatieven in de vorm van deep ultraviolet (DUV) lithografie, maar deze technologieën kunnen niet concurreren met de precisie en efficiëntie van ASML’s EUV-systemen. Daarnaast zijn er spelers zoals Applied Materials en Lam Research die machines aanbieden voor andere stappen in het chipproductieproces, zoals etsen en metingen, maar zij hebben geen toegang tot de geavanceerde lithografietechnologie van ASML.


Ondanks de aanwezigheid van deze concurrenten, kiezen bedrijven zoals Intel, Samsung en Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) toch bewust voor ASML's EUV-systemen. Dit komt doordat de technologie van ASML hen in staat stelt om chips te produceren met een hogere rekenkracht en energie-efficiëntie, wat essentieel is voor toepassingen zoals kunstmatige intelligentie, 5G en datacenters. Hoewel bedrijven in theorie zonder ASML zouden kunnen werken en gebruik kunnen maken van oudere technologieën, kiezen ze hier bewust niet voor. De reden hiervoor is simpel: de concurrentiekracht van hun eigen producten zou daardoor ernstig worden aangetast. Door te investeren in ASML’s geavanceerde systemen, kunnen chipfabrikanten hun leidende posities in de halfgeleiderindustrie behouden en hun klanten – zoals grote techbedrijven – voorzien van de meest geavanceerde technologieën die noodzakelijk zijn in de huidige digitale economie.


Dit maakt het ondanks de hoge waardering aantrekkelijk om alsnog ASML gedeeltelijk nu al toe te voegen aan mijn portefeuille. Mocht ik dat doen dan zullen de leden dit uiteraard kunnen zien! Je kunt hier lid worden als je benieuwd bent naar mijn transacties en portefeuille en wil leren om aandelen te waarderen zoals ik dat ook doe!


Van sterk 2025 naar overgangsjaar?


Ondanks de tegenwind die ASML momenteel ervaart, zoals de dalende vraag naar EUV-systemen en de exportbeperkingen naar China, blijft de lange termijn veelbelovend. Het jaar 2025 zal waarschijnlijk een overgangsjaar zijn, met lagere omzetgroei dan eerder verwacht en margedruk door geopolitieke spanningen. Toch blijft ASML optimistisch over de kansen op lange termijn, vooral door de uitbreiding van fabrieken bij grote klanten en de technologische doorbraken van hun nieuwste EUV-systemen.


De ontwikkeling van hun High NA EUV-systemen, die een hogere waferverwerking en betere marges bieden, zal een belangrijke groeifactor zijn vanaf 2026. Als de vraag naar halfgeleiders zich herstelt, vooral in AI-gerelateerde markten, kan ASML zijn groei versnellen en profiteren van de toenemende behoefte aan geavanceerde chips. Dit zal echter gepaard gaan met geduld van beleggers, aangezien de huidige marktdynamiek in 2025 nog steeds onduidelijk zal zijn.


De terugval in nieuwe orders plaatst de geloofwaardigheid van ASML onder druk. In juli gaf het bedrijf nog aan dat 2025 een zeer sterk jaar zou worden, maar de huidige cijfers tonen een ander beeld. Analisten, wijzen erop dat het bedrijf tijd nodig zal hebben om het vertrouwen van beleggers terug te winnen. Hoewel de onderliggende investeringscasus van ASML sterk blijft, werpt de plotselinge en scherpe terugval in bestellingen vragen op over de communicatie van het management. Het bedrijf had beleggers wellicht eerder moeten informeren over de verslechterende omstandigheden.


ASML zal in november tijdens een grote beleggersdag meer details geven over de middellange- en langetermijnvooruitzichten, maar analisten verwachten dat deze bijeenkomst te vroeg komt om het negatieve sentiment om te draaien. Beleggers blijven bezorgd over de plotselinge verslechtering van de vooruitzichten, en het is nog onduidelijk hoe ASML deze uitdaging gaat aanpakken. Hoewel ASML op lange termijn nog steeds goed gepositioneerd is dankzij zijn technologische voorsprong, zal het bedrijf moeten bewijzen dat het in staat is om door de huidige tegenwind heen te navigeren en het vertrouwen van de financiële wereld te herstellen.



Wil je meer lezen?

Abonneer je op debelegger.nl om deze exclusieve post te kunnen blijven lezen.

Comentarios


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page