top of page

Investeren in Quantum Computing: De toekomst van Tech?

In het kort:

  • De wereldwijde markt voor quantum computing wordt verwacht te groeien van $412 miljoen in 2020 naar $8.6 miljard in 2027.

  • De quantum computing technologie, gebruikmakend van qubits in plaats van traditionele bits, heeft het potentieel om diverse industrieën te transformeren.

  • Denk hierbij aan sectoren als defensie, maar ook het bankwezen en financiën, energie en gezondheidszorg.


Quantum computing, ooit een ver-van-mijn-bed-show, is nu een actueel onderwerp in de wereld van technologie en financiën. Volgens een rapport van Statista zal de markt voor quantum computing naar verwachting stijgen tot een duizelingwekkende $8.6 miljard in 2027. Dit is een aanzienlijke sprong ten opzichte van de $412 miljoen in 2020, en wijst op een sector in volle opmars. Maar wat maakt quantum computing zo bijzonder?


Quantum Computing: de basis

In het hart van quantum computing liggen qubits. In tegenstelling tot de traditionele bits die werken op een aan/uit principe, kunnen qubits meerdere staten tegelijk aannemen door quantum superpositie. Quantum computing is dus geen standaard computing.


Het gebruikt de principes van quantummechanica om berekeningen op atomair of subatomair niveau uit te voeren. In tegenstelling tot traditionele computing, die gebaseerd is op bits (0 of 1), werkt quantum computing met qubits. Deze kunnen dus zowel 0 als 1 tegelijk zijn, waardoor quantumcomputers grotere datasets veel sneller kunnen berekenen dan traditionele computers. Ze zijn bijzonder geschikt voor problemen op het gebied van optimalisatie, cryptografie, machine learning en financiële modellering.


Dit stelt quantum computers in staat om miljoenen berekeningen tegelijkertijd uit te voeren, een kracht die we nog niet eerder hebben gezien. Van het versnellen van de ontdekking van nieuwe medicijnen tot het optimaliseren van financiële portfolio's, de toepassingen van quantum computing zijn breed en veelbelovend.


Met de rekenkracht van een quantum computer zou je in theorie een blockchain met een computer over kunnen nemen, gezien de rekenkracht de belangrijke 50% in dit geval kan overschrijden, en het democratische karakter van blockchain als sneeuw voor de zon verdwijnt.


Een diepere duik in Quantum Computing

De technologiestack voor quantum computing omvat verschillende lagen, waaronder eindgebruikers die toegang hebben tot quantumapparaten via interfaces, Quantum Processing Units (QPUs) die meerdere qubit-implementaties gebruiken, en de overlap van quantumcompilers en applicatie-interfaces. Controlehardware en -software zijn cruciaal voor het bedienen van quantumapparaten. De stack omvat ook klassieke verwerkingseenheden (CPUs) en grafische verwerkingseenheden (GPUs) naast quantumprocessors. Denk hierbij op dit moment vooral aan de H100 serie van NVIDIA.


In quantumcommunicatie duiken concepten als quantuminternet op. Deze technologie kan mogelijk ongekende beveiligingsniveaus bieden, met quantumcryptografie om onbreekbare encryptie te creëren. Echter, net als bij computing, zijn dit vroege dagen en is de praktische realisatie van een quantuminternet een langetermijndoel.


Uitdagingen en Beperkingen in de Quantumindustrie

Quantum computing heeft indrukwekkende vooruitgang geboekt, maar staat voor aanzienlijke uitdagingen voordat het wijdverbreid praktisch wordt. Deze omvatten het beheer van qubit-decoherentie, het ontwikkelen van foutcorrectietechnieken, schaalbaarheid, hardware- en softwareontwikkelingen, interface met klassieke computers, het vaststellen van normen en protocollen, het vergroten van de opgeleide arbeidskracht en het beheersen van hoge kosten.


Ondanks deze hindernissen suggereren lopend onderzoek en investeringen een geleidelijke overwinning van deze obstakels door kleine vooruitgang die we links en rechts zien, en samenwerkingsinspanningen in verschillende sectoren.


Een opkomende markt

In 2023 trok de quantumtechnologiemarkt, inclusief quantum computing, net iets meer dan $1 miljard aan nieuw privékapitaal aan via bijna 80 bekendgemaakte financieringsrondes, wat wijst op een aanhoudende interesse in deze sector. Ondanks dat dit een afname van privé-investeringen in 2023 betekent, die terugkeerde naar de niveaus van 2019/2020, blijft de sector robuust.


Deze investeringsverdeling onthult een nadruk op verschillende aspecten van de quantumindustrie: 48% van de totale investering ging naar quantum computing hardwarecomponenten, 18% naar quantumcomputers en 22% naar quantum sensing en imaging. Softwareontwikkeling in quantum computing was goed voor 6% van de investering.



Grootmachten in de Quantumwereld

In de fascinerende wereld van quantum computing staan enkele grote spelers centraal, elk met hun unieke bijdragen en vooruitgangen. Hier is een overzicht van deze marktleiders en hun rol in het vormgeven van de quantumtoekomst.


IBM: Een Quantumgigant

IBM is een ware kolos in de quantumindustrie, bekend om zijn uitgebreide portfolio van quantum computing diensten en producten. Met meer dan 100 qubit apparaten en een groot quantum datacenter in New York, is IBM een dominante kracht. In 2024 zet IBM zijn expansie voort met de voltooiing van een quantum datacenter in Ehningen, Duitsland, waarmee het zijn quantum resources naar Europa brengt.


Google Quantum AI: Pioniers in Quantum Suprematie

Google is een andere belangrijke speler in de quantumarena. Google's Quantum AI, actief sinds 2014, is toegewijd aan de ontwikkeling van processoren en algoritmes. Het bedrijf claimde in 2019 als eerste quantum suprematie te hebben bereikt, een belangrijke mijlpaal die de mogelijkheden van quantum computing onderstreept.


Microsoft: Quantum Doorbraken via Azure

Microsoft heeft aanzienlijke vooruitgang geboekt in quantum computing met Azure Quantum. Dit onderdeel van Microsofts cloud-computingdienst Azure biedt middelen voor diegenen die meer willen leren over en experimenteren met quantum computing. Het bedrijf is actief in het ontwikkelen van quantum software en hardware en stelt deze toegankelijk via Azure.


AWS: Democratiseert Toegang tot Quantum Computing

AWS, met Amazon Braket, faciliteert toegang tot diverse quantumcomputers via de cloud. Dit platform is cruciaal voor het bevorderen van onderzoek en softwareontwikkeling in de quantumwereld, waardoor een breed scala aan gebruikers toegang krijgt tot deze geavanceerde technologie.


Alibaba Group: Quantum Innovatie in China

Alibaba Group, met zijn quantumcomputinglaboratorium in Shanghai, focust zich op open-source initiatieven en de ontwikkeling van quantumalgoritmen. Hun inspanningen benadrukken het groeiende belang van quantumtechnologie in Azië.


Atos Quantum (EVIDEN): Quantum Simulatie en Hybridisatie

Atos Quantum, onderdeel van EVIDEN, biedt de Quantum Learning Machine aan, een systeem voor het simuleren van quantumsystemen. Het bedrijf is ook betrokken bij projecten die gericht zijn op het hybridiseren van quantumtechnologieën, wat wijst op een toekomst waarin quantum en klassieke computing samensmelten.


Baidu: Voorop in Quantum Software en Hardware

Baidu beheert het Baidu Quantum Computing Institute, dat zich richt op de ontwikkeling van quantum computing software- en hardwareoplossingen. Hun integratieoplossing genaamd Liang Xi is een voorbeeld van hoe quantumtechnologie kan worden aangepast voor praktische toepassingen.


Intel: Halfgeleiderexpertise in de Quantumwereld

Intel, met zijn expertise in halfgeleiders, werkt aan 'hot' silicium spin-qubits en andere quantumtechnologieën. Door samen te werken met academische en onderzoeksinstituten, draagt Intel bij aan de verdere ontwikkeling van quantum computing.


Deze bedrijven vormen de voorhoede van de quantumrevolutie. Hun bijdragen en voortdurende innovaties zijn cruciaal voor de vooruitgang en toekomstige toepassingen van quantumtechnologieën. Hun rol in het vormgeven van deze opwindende en ontluikende industrie kan niet worden onderschat.


Buiten deze zwaargewichten zijn er uiteraard ook kleinere spelers op de markt die hard werken aan deze Quantum Computers. Met Noord-Amerika aan het roer, zijn bedrijven als IonQ, D-Wave Quantum, en Rigetti Computing pioniers in deze ruimte. Deze bedrijven richten zich op toepassingen zoals machine learning, optimalisatie en simulatie - cruciale gebieden in industrieën als gezondheidszorg, financiën en defensie.



IonQ: De Belofte van Quantum Computing

IonQ is een bedrijf om in de gaten te houden. Maar dan, de cijfers. Het bedrijf verhoogde de jaaromzetverwachting naar $21.2 - $22 miljoen. Maarja, een marktkapitalisatie van $2,25 miljard tegenover een omzet van $6.1 miljoen in het laatste kwartaal - dat is niet bepaald een verhouding die je geruststelt. Maar dan is er de prognose dat de omzet tegen 2026 bijna $200 miljoen zal bedragen. Een mooi vooruitzicht, maar nog steeds een sprong in het diepe. Op 28 februari maakt IonQ de kwartaalcijfers voor het laatste kwartaal van 2023 bekend.


IonQ's focus op de ontwikkeling van toegankelijke quantum computing technologieën en hun recente uitbreiding met een nieuwe productiefaciliteit in Washington onderstrepen hun ambitie om ooit een marktleider te worden.


De aandelenkoers van IonQ sinds de beursgang:


D-Wave Quantum: Pionieren in Quantum Annealing

D-Wave Quantum, bekend om zijn baanbrekende werk in quantum annealing, heeft onlangs zijn 1,200+ qubit Advantage2 prototype gelanceerd. Dit prototype is een stap voorwaarts in het verbeteren van de prestaties van quantumcomputers, wat D-Wave een sterke positie geeft in de markt.


De aandelenkoers van D-wave sinds de beursgang:


Rigetti Computing: Vooruitgang in Quantum Technologie

Rigetti Computing, een ander prominent bedrijf in de quantum computing sector, heeft onlangs een subsidie ontvangen voor de ontwikkeling van een geavanceerde quantum computer. Met een nadruk op verbeterde qubit-architectuur en hogere verwerkingscapaciteiten, zet Rigetti zich in voor het doorbreken van de huidige beperkingen van quantum computing.


Dit is natuurlijk wat elk van deze bedrijven probeert, echter is het op dit moment lastig vast te stellen welke van deze bedrijven er uiteindelijk als eerste, met een bruikbaar resultaat, uit zal komen.


De aandelenkoers van Rigetti sinds de beursgang:


Wat Houdt de Toekomst in voor de Quantumindustrie?

De meeste experts in de industrie verwachten binnen het volgende decennium aanzienlijke vooruitgang in quantum computing, met name in het bereiken van een quantumvoordeel ten opzichte van conventionele computing voor specifieke toepassingen. Echter, er is geen duidelijke consensus over welke qubit-technologie zal domineren. Gate-gebaseerde quantumcomputers worden als het meest veelbelovend gezien, maar andere types blijven uiteraard kanshebbers. Het ontwikkelingstempo wordt verwacht operationele niveaus te bereiken in de jaren 2030, maar de wijdverbreide commerciële beschikbaarheid blijft onzeker.


Factoren zoals beschikbaarheid van middelen en geopolitiek klimaat zijn cruciaal bij het vormgeven van de toekomst van quantum computing, met mogelijke impact op ontwikkeling en internationale samenwerking. Het quantum computing landschap is nog steeds in ontwikkeling, met onzekerheden rond technologierijpheid en geopolitieke stabiliteit.


Overheidsinitiatieven en financiering zijn cruciaal voor de quantumtechnologiesector, met meer dan 33 overheden die lopende quantumtechnologie-initiatieven hebben. De toekomstige vooruitzichten suggereren een aanhoudende interesse in quantumtechnologieën, met verwachtingen van meer technische en engineeringdoorbraken, verhoogde overheidsaankopen en een mogelijke evolutie in de focus van durfkapitaal naar diepe technologie.



Conclusie

Quantum computing staat wellicht op het punt een revolutie teweeg te brengen in de manier waarop we technologie gebruiken. Met zijn verbazingwekkende rekenkracht en veelzijdige toepassingen, is het slechts een kwestie van tijd voordat deze technologie onze dagelijkse levens beïnvloedt. Bedrijven die nu investeren in deze technologie zullen wellicht de vruchten plukken in de toekomst.


Echter is het belangrijk te begrijpen dat deze bedrijven nog in vroege stadia staan, met amper omzet en hoge kosten. Ondanks het enorme potentieel, staat de quantum computing industrie tevens voor uitdagingen zoals kwetsbaarheid voor fouten en de hoge kosten van hardwareontwikkeling. Maar met elke uitdaging komt een kans - voor bedrijven om te innoveren en voor markten om te transformeren.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

1 opmerking

1 Comment


zomaarzo
Feb 23

Het zou fijn zijn als jullie bij de aandelen de laatste koers vermelden en de tickertape code van het aandeel. Dat mis ik soms bij de artikelen. Je wilt weten wat het aandeel doet en als je het wilt kopen wil je de goeie afkorting hebben zodat je het goeie aandeel aankoopt. Dank!

Like

Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page