top of page

Interessante obligaties voor 2024

In het kort:

  • In reactie op economische schommelingen en veranderende marktomstandigheden, zoals fluctuerende rentes, worden obligatiefondsen steeds belangrijker.

  • In dit artikel bespreken we drie populaire obligatiefondsen in Europa en Amerika.

  • Voor 2024 worden met name staatsobligaties uit ontwikkelde landen gezien als aantrekkelijke investeringen door bijvoorbeeld het MIM.


Obligaties staan de laatste tijd weer volop in de schijnwerpers en worden steeds meer gezien als een cruciaal element voor elke beleggingsportefeuille. In het licht van de recente economische ontwikkelingen en veranderende marktomstandigheden (stijgende en weer dalende rentes), werpen we een blik op een van de meest interessante obligatiefondsen van 2024.


2023 was een jaar van significante verschuivingen in de obligatiemarkt, met een stijging van de rente als reactie op inflatiedruk en een vlucht van beleggers naar staats- en bedrijfsobligaties. Dit volgde op een moeilijk 2022, waarin obligaties niet de defensieve buffer boden die men normaal verwacht. Nu de inflatie echter afneemt, wordt 2024 weer gezien als een jaar waarin vooral staatsobligaties opnieuw worden gezien als aantrekkelijke investeringsopties.


Volgens MIM (Morningstar Investment Management) zijn juist staatsobligaties uit ontwikkelde landen bijzonder interessant, een sentiment dat we in de afgelopen tien jaar eigenlijk niet eerder hebben gezien. Naast de nadruk op de noodzaak van een gespreide portefeuille, benadrukken de MIM-experts ook dat 'risico kansen creëert' en dat een keuze voor obligaties essentieel is in het licht van de aanhoudende inflatie, volatiliteit en een mogelijke recessie in 2024. Mocht je meer willen lezen over dit onderzoek en waarom obligaties het in 2024 goed zullen doen volgens Morningstar, dan kun je hier het hele onderzoek lezen.


Interessante obligatiefondsen voor 2024:

Maar welke obligaties gaan het dan specifiek goed doen? Dat is natuurlijk de belangrijkste vraag. Uit het onderzoek van Morningstar hebben we al kunnen halen dat vooral de obligaties in goed ontwikkelde landen (Verenigde Staten en Europa) het goed gaan doen. In dit artikel bespreken we daarom enkele van de meest populaire Amerikaanse en Europese obligatiefondsen.


iShares € Aggregate Bond ESG UCITS ETF

De iShares € Aggregate Bond ESG UCITS ETF is een van de bekendste spelers op de Europese obligatiemarkt. Deze ETF onderscheidt zich door een evenwichtige mix van overheids- en bedrijfsobligaties, waarbij de overgrote meerderheid, ongeveer 73%, wordt ingenomen door overheidsobligaties. Dit leidt tot een stabiliserend (en risicomijdend) effect in de portefeuille, terwijl de resterende 27% die in bedrijfsobligaties is belegd, potentieel hogere rendementen kan bieden.


De geografische spreiding binnen de ETF is veilig en concentreert zich op de kernlanden van de Europese Unie. Met de grootste belangen in Frankrijk (21,7%), Duitsland (19,7%), Italië (13%), Spanje (9,7%) en Nederland (5%), biedt deze ETF beleggers een uitgebreide kijk op de diverse en relatief veilige Europese obligatiemarkt. Deze spreiding is vooral belangrijk voor beleggers die op zoek zijn naar blootstelling aan verschillende Europese economieën, terwijl ze tegelijkertijd land-specifiek risico willen verminderen.


De gemiddelde looptijd van de obligaties in de portefeuille is 7,5 jaar, wat de ETF positioneert in een middenweg tussen kort- en langlopende obligaties. Dit heeft implicaties voor de rentegevoeligheid en potentiële rendementen. De gewogen gemiddelde coupon van 1,15% is een weerspiegeling van de huidige lagere rentestanden in Europa. Het rendementsprofiel van de ETF is gemengd, met een positief rendement van 7,09% in het afgelopen jaar, maar negatieve geannualiseerde rendementen over de laatste drie en vijf jaar, wat wijst op de volatiele aard van de huidige markt.


Met een fondsvermogen van €1,9 miljard en maar liefst 4.570 posities toont de ETF een aanzienlijke omvang en diversificatie, wat laat zien dat het een populaire keuze is onder beleggers. Meer informatie over het fonds kun je via deze link vinden.


Vanguard USD Treasury Bond UCITS ETF (EUR)

De Vanguard USD Treasury Bond UCITS ETF (EUR) is vooral bekend om zijn exclusieve focus op Amerikaanse staatsobligaties. Als onderdeel van de DEGIRO kernselectie, trekt deze ETF de aandacht van veel beleggers die op zoek zijn naar een fonds met vrij lage kosten.


De portefeuille van de ETF bestaat volledig uit Amerikaanse staatsobligaties, een keuze die stabiliteit en zekerheid biedt. Staatsobligaties worden over het algemeen beschouwd als een van de veiligste beleggingen, aangezien ze worden ondersteund door de volledige kredietwaardigheid van de Amerikaanse overheid. Dit maakt de ETF een aantrekkelijke keuze voor risicoaverse beleggers die op zoek zijn naar een betrouwbare inkomstenstroom.


De gemiddelde looptijd van de obligaties in de ETF is 7,6 jaar. Deze middellange looptijd biedt een evenwicht tussen het ontvangen van een hoger rendement, dat typisch geassocieerd wordt met langlopende obligaties, en het verminderde risico van prijsschommelingen die meer voorkomen bij kortlopende obligaties. Dit maakt de ETF mogelijk aantrekkelijk voor beleggers die op zoek zijn naar een matig risiconiveau met een redelijk rendementspotentieel.


Een uniek kenmerk van de ETF is de maandelijkse uitkering van rente. Dit is bijzonder aantrekkelijk voor beleggers die een regelmatig inkomen zoeken. De valuta van de ETF is de Amerikaanse dollar (USD), wat zowel kansen als risico's met zich meebrengt voor beleggers buiten de Verenigde Staten. Valutaschommelingen kunnen de rendementen beïnvloeden, wat een extra overweging is voor Nederlandse en Belgische beleggers.


Wat betreft de prestaties, biedt de ETF een gemengd beeld. Met een gewogen gemiddelde couponrente van 2,6% en een rendement van slechts 0,08% in het afgelopen jaar, -4,95% over de afgelopen drie jaar en 0,27% over de afgelopen vijf jaar, weerspiegelen deze cijfers de uitdagende marktomstandigheden en de lage rente-omgeving die de afgelopen jaren heeft geheerst. Deze rendementen suggereren dat de ETF mogelijk meer geschikt is voor beleggers die stabiliteit en veiligheid zoeken in plaats van hoge rendementen.


Dit fonds maakt deel uit van de kernselectie van DEGIRO

iShares Global Corporate Bond UCITS ETF USD

Tot slot hebben de iShares Global Corporate Bond UCITS ETF, aangeduid met de ticker ISOX. Dit fonds staat bekend als een van de betrouwbaarste in de wereld van bedrijfsobligaties. Deze ETF, die de Bloomberg Barclays Global Aggregate Corporate Bond Index volgt, biedt beleggers een uitgebreide toegang tot een indrukwekkende portefeuille van meer dan 13.000 bedrijfsobligaties uit maar liefst 49 (goedgekeurde) landen. Het fonds onderscheidt zich door uitsluitend te beleggen in 'investment grade' obligaties, waardoor een gemiddelde kredietwaardigheid van 'A' wordt gegarandeerd. Dit benadrukt de betrouwbaarheid en stabiliteit die met dit fonds wordt nagestreefd.


Wel moet je rekening houden met de afwezigheid van een afdekking tegen valutarisico's. Dit is zowel een risico als een mogelijke kans. Het betekent dat beleggers de mogelijkheid hebben om te profiteren van een stijging van de Amerikaanse dollar, maar tegelijkertijd ook het risico lopen bij een eventuele daling van de dollarwaarde. Dit element van valuta-exposure voegt eigenlijk simpelweg een extra dimensie van zowel potentieel voordeel als risico toe aan de belegging.


Wat betreft de kosten en rendement, is dit fonds zonder twijfel een van de beste. Met een lage kostenratio van slechts 0,20% positioneert het zich als een kostenefficiënte optie. Het gemiddelde rendement van 5,64% over een periode van drie jaar, gecombineerd met een gematigd risiconiveau (aangegeven met een score van 4 op 7), maakt het daarom een mogelijk interessante optie voor beleggers die op zoek zijn naar een evenwicht tussen rendement en risico.


Met een fondsvermogen van ongeveer 2,8 miljard dollar en een gemiddeld dagelijkse handelsvolume van 5,6 miljoen dollar, toont het fonds bovendien aan zowel een grote omvang als voldoende liquiditeit te hebben. Deze factoren wijzen op een sterk vertrouwen van beleggers en bieden een zekere mate van flexibiliteit en toegankelijkheid.


In zijn geheel genomen, biedt de iShares Global Corporate Bond UCITS ETF een interessante mix van wereldwijde diversificatie, focus op kwaliteitsobligaties, en een aantrekkelijk kosten- en rendementsprofiel. Meer informatie over het fonds kun je via deze link vinden.

Heb je vragen of opmerkingen? Stuur een e-mail naar Michiel@debelegger.nl

留言


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page