top of page

Interessante groeicijfers in een onbekende sector met potentieel

In het kort:

  • High Tide Inc. (HITI) rapporteerde een omzetstijging van 37% naar $380.41 in 2023.

  • Ondanks de omzetstijging, daalde de netto winst naar $31.90 miljoen in 2023, van $55.22 miljoen in 2022.

  • High Tide behaalde een positieve vrije kasstroom van $4.45 miljoen in Q4 2023, een stijging van 40% ten opzichte van het vorige kwartaal, en sloot 2023 af als Canada's best presterende cannabis aandeel.


Over alternatieve investeringen gesproken is High Tide er wat mij betreft zeker een, Cannabis is een vrij controversieel onderwerp en niet iets waar veel mensen, waaronder ik, snel in zullen investeren. Niet alleen door de slechte marges, maar simpelweg het onderliggende product en de onzekerheid die het met zich meedraagt. In dit artikel ga ik in op het verdienmodel en de recente cijfers van High Tide, om zo een beeld te schetsen van dit bedrijf en de sector. Voor dit artikel heb ik alle cijfers waar nodig omgerekend naar USD, tegen een wisselkoers van 0,78 (CA/USD)


High Tide, gevestigd in Calgary, Canada, is een detailhandelaar in cannabis tegen kortingstarieven met 158 winkels in Canada en blootstelling aan markten in Europa, de Verenigde Staten en internationaal. Ze hebben de productie en distributie van cannabisaccessoires verticaal geïntegreerd en bezitten drie van de top vijf hoogste verkeer cannabis e-commerce platforms. Daarnaast exploiteren ze een platform voor data-analyse en zijn ze bezig met het uitrollen van hun geautomatiseerde kiosken onder de naam Fastendr.



Van Startup tot Marktleider

Onder leiding van CEO-oprichter Harkirat "Raj" Grover, begonnen in 2009 met één winkel en twee medewerkers, heeft High Tide zich ontwikkeld tot een imperium met 158 winkels met een kwartaalomzet van bijna $100 Miljoen.


Door zich te richten op de verticale integratie van de productie van accessoires en cannabis als verliesleider te verkopen, heeft het bedrijf een unieke positie verworven waarbij ze consumenten naar hun winkels trekken met zeer goedkope cannabis en hogere marges op accessoires bieden.


De aandelenkoers van High Tide Inc. sinds de beursgang


Omzetstijging maar dalende winst

High Tide Inc., een Canadese reus in de cannabisretail, heeft een indrukwekkende omzetgroei laten zien in het jaar 2023. Met een stijging van 37% in hun jaaromzet naar CA$487.7 miljoen ($380.41 miljoen) en een kwartaalomzet van CA$127.1 miljoen ($99.14 miljoen) in het vierde kwartaal, toont het bedrijf zijn robuustheid in een competitieve markt.


Deze cijfers vertegenwoordigen een jaarlijkse groei van 2%, wat wijst op een stabiele opwaartse trend in hun bedrijfsvoering. Echter, ondanks deze positieve omzetontwikkeling, worstelt High Tide met een dalende winst. Hun nettoverlies bedroeg CA$40.9 miljoen (ongeveer USD$31.90 miljoen) in 2023, een significante daling ten opzichte van CA$70.8 miljoen (ongeveer USD$55.22 miljoen) in 2022.



Sterke Kasstroom en Toekomstvisie

Een lichtpunt in de financiële resultaten van High Tide is de sterke vrije kasstroom (oftewel Free-Cash Flow/FCF). Met een toename van 40% ten opzichte van het vorige kwartaal naar CA$5.7 miljoen (ongeveer USD$4.45 miljoen) in het vierde kwartaal van 2023, toont het bedrijf zijn vermogen om effectief kapitaal te genereren en te beheren. Deze stijging brengt de jaarlijkse vrije kasstroom op een rendement van 11% op de bedrijfswaarde van High Tide per 26 januari 2024.


Deze positieve kasstroom plaatst High Tide in dat opzicht in een elitegroep van openbaar verhandelde cannabisbedrijven die consequent significante kasstromen genereren. Verder blijft het bedrijf gefocust op zijn kernactiviteiten in Canada, maar kijkt het ook naar internationale expansiemogelijkheden, met name in de Verenigde Staten, waar recente ontwikkelingen rondom cannabisregulering nieuwe kansen kunnen bieden.


De brutowinst steeg met 30% tot $131.3 miljoen voor het fiscale jaar 2023. De aangepaste EBITDA bereikte een recordhoogte van $30.6 miljoen voor het jaar, een toename van 110% ten opzichte van het voorgaande jaar. Dit benadrukt de operationele efficiëntie en winstgevendheid van High Tide.


Operationele Hoogtepunten en Toekomstige Groei

High Tide blijft zijn retailvoetafdruk uitbreiden met nieuwe Canna Cabana-locaties in Alberta en Ontario. De lancering van het "Altogether Magazine" en de sterke groei van de Cabana Club-lidmaatschappen, die nu meer dan 1.28 miljoen leden tellen, tonen de toenemende klantenbinding en marktinvloed van High Tide. De zogenaamde ELITE betaalde lidmaatschappen zijn ook aanzienlijk gegroeid tot meer dan 28.000 leden.


High Tide ervoer in het vierde kwartaal van 2023 niet-contante impairmentkosten van $34.3 miljoen, voornamelijk gerelateerd aan goodwill. Dit werd voornamelijk gedreven door een wereldwijde vertraging in e-commerce verkopen na de pandemie. Exclusief deze kosten, zou het bedrijf een positief operationeel inkomen hebben gegenereerd in het vierde kwartaal.


Strategie in een Uitdagende Markt

In Canada leidde een zeer competitieve omgeving tot overproductie en prijsoorlogen, waardoor de meeste spelers negatieve bruto marges hadden. High Tide's keuze voor een kortingsmodel, waardoor extra druk werd gelegd op de cannabisprijs, is in lijn met deze ontwikkeling. Dit model heeft hun marktaandeel laten groeien tot ongeveer 9,5% van de markt.


De wereldwijde markt voor rookaccessoires wordt naar verwachting gekenmerkt door een samengestelde jaarlijkse groeipercentage (CAGR) van 6,5% tot 2030. De Canadese cannabisindustrie heeft een verwachte CAGR van 13,26% tot 2027, terwijl de Amerikaanse cannabisindustrie een projectie heeft van 14,2% tot 2030. De Duitse cannabismarkt wordt ook verwacht aanzienlijk te groeien.


Toekomstvisie en Uitbreidingsplannen

High Tide's intentie om uit te breiden naar Duitsland en de Verenigde Staten zodra de wetgeving dit toelaat, toont hun ambitie om hun marktaandeel te vergroten. Hun vermogen om marktaandeel te veroveren in elk ecosysteem waarin ze binnenkomen, maakt hen een sterke kandidaat voor verdere groei en succes in de snel evoluerende wereld van de cannabisindustrie.



Cannabisindustrie

De cannabisindustrie heeft de afgelopen jaren een moeilijke periode doorgemaakt, gekenmerkt door operationele inefficiëntie en een onstabiele markt. Deze trend werd verder versterkt door de bear market van 2022.


De totale opbrengst van de AdvisorShares Pure US Cannabis ETF daalde met 27% in de afgelopen 12 maanden, wat aanzienlijk minder is dan de groei van 22% in de bredere markt. Beleggers in de cannabisindustrie hebben hun geduld op de proef gesteld gezien, en velen vragen zich af of 2024 het jaar van de comeback zal zijn voor deze sector.


Noord-Amerikaanse Bedrijven op een Keerpunt

Verticaal geïntegreerde cannabisbedrijven, die betrokken zijn bij de teelt, oogst, verwerking, distributie en verkoop van cannabis, hebben te maken gehad met een overaanbod en dalende prijzen. Deze problemen hebben de winstmarges van producenten onder druk gezet. Echter, er zijn tekenen van herstel, vooral in Canada.


Bedrijven zoals Tilray Brands, Aurora Cannabis en Canopy Growth hebben hun operaties aangepast aan de vraag, wat heeft geleid tot een langzame verbetering van de operationele marges. Toch lijden deze bedrijven nog steeds verliezen.


Financiële Vooruitzichten Sector

Aurora Cannabis verwacht tegen eind 2024 vrije kasstroom te genereren. Tilray heeft ook aangegeven dat het in fiscaal 2024 positieve vrije kasstroom verwacht. Beide bedrijven laten weer groei zien in hun omzet, wat hoop biedt op een ommekeer van de trend van stagnerende of dalende inkomsten.


De komende kwartalen kunnen in het teken staan van het plukken van de vruchten van operationele verbeteringen en een herstellende vraag. Met de potentiële legalisatie van cannabis in de VS, kunnen Amerikaanse bedrijven binnenkort ook een opwaartse trend zien.


Aantrekkelijke Waarderingen, maar Geen Zekerheid

De waarderingen van cannabisaandelen lijken aantrekkelijk. De brede markt heeft momenteel een prijs-omzetverhouding (P/S) van 2,5, terwijl de waarderingen van veel cannabisaandelen aanzienlijk lager zijn dan dit.


De huidige marktwaarde van High Tide is namelijk 141,87 Miljoen USD. Dit, ten opzichte van een omzet van $99.06 miljoen in het laatste kwartaal en een totale omzet in 2023 van ruim $380 Miljoen geeft dit zeker weer. Dit kan wijzen op koopjes voor investeerders, maar het is zeker geen garantie dat 2024 een succesvol jaar zal zijn voor cannabisaandelen.


Grote Barrières voor de Industrie

De grootste hindernis voor de cannabisindustrie blijft het verbod op marihuana op federaal niveau in de VS en aanhoudende beperkingen in de Europese Unie. Een bijkomende uitdaging is het gebrek aan toegang tot kapitaal en traditionele bankdiensten.


Als de wetgeving voor cannabis, die momenteel in het Congres wordt overwogen, wordt aangenomen in 2024, zou dit een enorme stimulans kunnen zijn voor de revitalisering van de industrie in de VS. Echter, soortgelijke wetsvoorstellen zijn in het verleden mislukt, dus het kan zeker nog enige tijd duren.


Nieuws rond regulering

Op 30 januari 2024 hebben twaalf senatoren van de Democratische Partij, waaronder de meerderheidsleider Chuck Schumer, de Drug Enforcement Administration (DEA) echter in een brief opgeroepen om marihuana te verwijderen uit de Controlled Substances Act (CSA).


Deze oproep volgt op een aanbeveling van het Department of Health and Human Services in augustus, waarin werd voorgesteld marihuana te verplaatsen van Schema I naar Schema III van de CSA. De DEA is momenteel bezig met een herbeoordeling van deze aanbeveling.

De brief, onder leiding van de senatoren Elizabeth Warren en John Fetterman, stelt dat marihuana volledig uit Schema I verwijderd moet worden, in plaats van het simpelweg te verlagen naar een lagere categorie binnen de CSA.


De herclassificatie of volledige verwijdering zou belangrijke gevolgen hebben voor zowel de marihuanaindustrie als voor gebruikers, waarvan sommigen het voor medische doeleinden consumeren. Ondanks dat marihuana sinds 1971 onder Schema I valt, een categorie voor stoffen met een hoog misbruikpotentieel en geen geaccepteerd medisch gebruik, hebben 40 staten en Washington, D.C. enige vorm van cannabisgebruik gelegaliseerd. Dit heeft geleid tot een lappendeken van veranderende wetten in het hele land.


De DEA heeft aangegeven dat zij de uiteindelijke autoriteit heeft om een stof te herindelen of te verwijderen uit de CSA. De Biden-administratie hoopte aanvankelijk de herindeling rond de eenjarige markering van het herzieningsverzoek van oktober 2022 bekend te maken en politiek te benutten, maar een aankondiging is nog niet gedaan.


De senatoren dringen er bij de Biden-administratie op aan om marihuana snel uit Schema I te verwijderen voordat het uiteindelijk helemaal wordt geschrapt. Dit voorstel komt overeen met de inspanningen van sommige senatoren, waaronder Cory Booker en Ron Wyden, die samen met Schumer een alomvattend voorstel voor marihuanahervorming hebben ingediend. Dit wetsvoorstel, dat nog steeds steun zoekt over de partijgrenzen heen, zou een einde maken aan het federale verbod en cannabis decriminaliseren. Een ander wetsvoorstel, de SAFE Banking Act, die de bankdiensten voor cannabisbedrijven zou vergemakkelijken, heeft ook enige tweeledige steun, maar is nog niet ter stemming gebracht. Dit nieuws wordt uiteraard als positief ervaren door investeerders, echter zijn dit uiteraard nog geen zekerheden.


Voorzichtigheid Geboden

Gezien de onzekerheden en risico's, is het aan te raden eerst goed na te denken voor in cannabisaandelen te investeren in 2024. Mocht je de keuze toch maken is het raadzaam om je te richten op individuele bedrijven die op weg zijn naar winstgevendheid en deze alleen te overwegen als de rest van je portfolio al voldoende gediversifieerd is.


Wees met deze aandelen dan ook zeker bereid je positie jarenlang aan te houden, voor het geval dat nodig is gezien de besluiten voor wetgeving die een draai kunnen gaan geven aan deze aandelen zoals ook Hightide, maar nog lang op zich kunnen laten wachten.



Conclusie

Samenvattend toont High Tide Inc. (HITI) in 2023 een sterke financiële groei, met een aanzienlijke omzetstijging van 37% naar CA$487.7 miljoen ($380.41 miljoen), waaronder een kwartaalomzet van CA$127.1 miljoen ($99.14 miljoen) in Q4.


Deze groei duidt op een positieve trend, hoewel de netto winst daalde naar CA$40.9 miljoen ($31.90 miljoen), een aanzienlijke daling ten opzichte van het voorgaande jaar. Deze discrepantie tussen omzetstijging en winstdaling weerspiegelt de complexiteit en uitdagingen van de cannabisindustrie.


Een significant positief aspect is de sterke vrije kasstroom van High Tide, die met 40% steeg naar CA$5.7 miljoen ($4.45 miljoen) in Q4 2023. Deze prestatie plaatst High Tide in een elitegroep van openbaar verhandelde cannabisbedrijven die consequent aanzienlijke kasstromen genereren. Dit wijst op een robuuste operationele efficiëntie en de potentie van het bedrijf in een uitdagende markt.


De cannabissector als geheel blijft geconfronteerd met aanzienlijke uitdagingen, waaronder het verbod op marihuana op federaal niveau in de VS en beperkingen in de Europese Unie. Desalniettemin bieden potentiële wetswijzigingen en de groeiende markt kansen voor bedrijven zoals High Tide.


Belangrijk is het om nogmaals maar weer aan te geven dat voorzichtigheid geboden is bij het investeren in cannabisaandelen, gezien de huidige onzekerheden en risico's.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Commentaires


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page