top of page

Intel: Waarom beleggers weer geloven in het aandeel

In het kort:

  • Intel laat sterke groei zien in kernsegmenten zoals Client Computing Group (CCG) en Data Center and AI Group (DCAI), wat wijst op veelbelovende toekomstperspectieven.

  • Intel streeft ernaar om tegen 2030 de op één na grootste externe foundry te worden en heeft al grote orders binnengehaald van onder andere Microsoft.

  • De huidige waardering is laag als deze plannen in een succes eindigen, iets waar beleggers nog meer op hopen als Trump president wordt.

Op woensdag steeg de koers van Intel (NASDAQ: INTC) fors bij de opening van de beurs en bereikte een hoogtepunt van $37,16 per aandeel. Deze stijging kwam na berichten dat de Verenigde Staten strengere handelsbeperkingen overwegen in hun aanpak om China's toegang tot geavanceerde chips te beperken.


De aandelenkoers van Intel het afgelopen jaar:

Bron: Macrotrends


Daarnaast hielpen opmerkingen van voormalig president Donald Trump over Taiwan de aandelenkoers van Intel verder omhoog. Trump, die opnieuw een gooi naar het Witte Huis doet, stelde dat Taiwan de Verenigde Staten zou moeten betalen voor defensie en zei dat het land "ons niets geeft". Hij leek zijn opmerkingen te koppelen aan Taiwan's halfgeleiderindustrie, een van de meest geavanceerde ter wereld, en zei: "Taiwan heeft ongeveer 100% van onze chipbusiness overgenomen."


Bloomberg meldde woensdag dat de Biden-administratie overweegt strengere handelsbeperkingen in te voeren als bedrijven zoals Tokyo Electron Ltd. en ASML (AS: ASML) China blijven voorzien van geavanceerde halfgeleidertechnologie. Deze potentiële maatregelen zijn bedoeld om China's toegang tot kritieke technologieën verder in te perken, wat Amerikaanse bedrijven een concurrentievoordeel zou kunnen opleveren.


De Biden-administratie krijgt echter tegenwind bij haar pogingen om China's toegang tot geavanceerde chips te beperken. Er zijn berichten dat de Biden overweegt de strengste handelsbeperkingen toe te passen als bondgenoten China blijven voorzien van deze technologieën.


Terwijl veel halfgeleideraandelen daalden na de berichten op woensdag, was Intel een van de winnaars. De aandelen stegen met meer dan 6% tot $37,16 per aandeel. De mogelijke restricties voor China worden gezien als gunstig voor Amerikaanse halfgeleiderbedrijven. Analisten van Mizuho merkten op dat zij "INTC en TXN zouden bekijken als potentiële Amerikaanse binnenlandse winnaars als de VS China verder beperkt in de halfgeleiders."


Intel Corporation (NASDAQ: INTC) heeft de afgelopen tijd te maken gehad met aanzienlijke marktdruk, mede door scepticisme over zijn AI-inspanningen en trage herstel in datacenters.


In het eerste kwartaal van 2024 rapporteerde Intel een omzet van $12,7 miljard, een stijging van 9% jaar-op-jaar maar een daling van 17% op kwartaalbasis. Hoewel deze resultaten de consensusramingen met 0,44% misten, was het non-GAAP winst per aandeel $0,18, wat beter was dan het verlies van $0,04 in hetzelfde kwartaal van het voorgaande jaar.


  • Client Computing Group (CCG): Dit segment genereerde $7,5 miljard aan omzet, een stijging van 31% jaar-op-jaar. De winst steeg met 124% naar $2,65 miljard.

  • Data Center en AI Group (DCAI): De omzet steeg met 5% naar $3 miljard, en het operationele resultaat steeg naar $482 miljoen.

  • Network and Edge (N&E): Omzet van $1,36 miljard, een stijging van 8% jaar-op-jaar, met een winst van $184 miljoen.

  • Intel Foundry Services (IFS): Ondanks een omzetdaling van 10% naar $4,4 miljard, blijft Intel zich richten op toekomstige groei in deze sector.


Intel heeft ambitieuze plannen voor zijn foundry-diensten, met als doel de op één na grootste externe foundry te worden tegen 2030. Het bedrijf heeft grote orders binnengehaald van onder andere Microsoft voor zijn 18A-procesnode, wat een indicatie is van de potentiële kwaliteit van Intel's aanbod. Eerder deze maand schreef ik een uitgebreide analyse van Intel aandelen, die lees je hieronder.



Intel is ook bezig met de ontwikkeling van zijn $100 miljard complex in Ohio, ondersteund door federale financiering van ten minste $25 miljard. Dit toont de sterke steun van de Amerikaanse overheid, wat een strategisch voordeel biedt gezien de zorgen over de afhankelijkheid van Taiwan in de halfgeleiderindustrie.


Volgens analisten van Northland Capital Markets kan Intel een leidend foundry-alternatief worden voor TSMC, met een koersdoel van $68, bijna het dubbele van de huidige koers. Voor het tweede kwartaal van 2024 verwacht Intel een omzet van $13 miljard, met een brutomarge van 43,5%.


De omzet(groei) van Intel:

Bron: Macrotrends


Enkele belangrijke risico's zijn onder andere intense concurrentie van AMD en de mogelijkheid van een economische neergang die de vraag naar halfgeleiders zou kunnen verminderen. Daarnaast bestaat het risico dat de marktconsensus te optimistisch blijkt te zijn.


Gezien de sterke financiële positie, ambitieuze groeiplannen en strategische voordelen, verdient Intel wat mij betreft het voordeel van de twijfel. De huidige waardering biedt een aanzienlijke veiligheidsmarge en de vooruitzichten wijzen op een potentieel herstel en groei in de komende jaren. Intel is goed gepositioneerd om te profiteren van toekomstige marktontwikkelingen en biedt een aantrekkelijke investeringsmogelijkheid voor beleggers.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl



Comentários


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page