top of page

Intel aandelen crashen met dik 19% na zeer slecht kwartaal

Bijgewerkt op: 2 aug.

In het kort:

  • Intel heeft de winstverwachtingen voor het tweede kwartaal van 2024 niet gehaald en verlaagt de vooruitzichten voor het derde kwartaal, wat leidde tot een koersdaling van 19% in nabeurs handel.

  • Het bedrijf kondigde een kostenreductieplan van $10 miljard aan, inclusief een personeelsreductie van meer dan 15% en het opschorten van het dividend.

  • Intel rapporteerde een aangepaste winst van 2 cent per aandeel op een omzet van $12,83 miljard, terwijl analisten 10 cent per aandeel op $12,92 miljard hadden verwacht.


Intel heeft de verwachtingen voor het tweede kwartaal van 2024 aanzienlijk gemist en de vooruitzichten voor het derde kwartaal zijn ook teleurstellend. Het bedrijf rapporteerde een aangepaste winst van slechts 2 cent per aandeel op een omzet van $12,83 miljard, terwijl analisten een winst van 10 cent per aandeel op een omzet van $12,92 miljard hadden voorspeld. Dit vertegenwoordigt een daling van de winst met 85% op jaarbasis, terwijl de omzet met 1% daalde.


De aandelenkoers van Intel sinds de beursgang:

Bron: Macrotrends


Voor het derde kwartaal voorspelt Intel een aangepast verlies van 3 cent per aandeel op een omzet van $13 miljard, wat aanzienlijk lager is dan de analistenverwachtingen van een winst van 31 cent per aandeel op een omzet van $14,43 miljard. Ter vergelijking, in dezelfde periode vorig jaar behaalde Intel een winst van 41 cent per aandeel op een omzet van $14,16 miljard.



Om de financiële situatie te verbeteren, kondigde Intel een omvangrijk kostenreductieplan van $10 miljard aan. Dit plan omvat onder andere een personeelsreductie van meer dan 15%, wat neerkomt op het ontslag van ongeveer 15.000 medewerkers. Daarnaast zal het bedrijf zijn kwartaaldividend vanaf het vierde kwartaal opschorten en de kapitaaluitgaven met meer dan 20% verlagen.


Intel's CEO, Pat Gelsinger, verklaarde: "Onze financiële prestaties in het tweede kwartaal waren teleurstellend, zelfs terwijl we belangrijke mijlpalen op het gebied van product- en procestechnologie bereikten. De trends voor de tweede helft van het jaar zijn uitdagender dan we eerder hadden verwacht, en we nemen beslissende maatregelen om de operationele en kapitaalefficiëntie te verbeteren."



Na de bekendmaking van deze resultaten daalde het aandeel Intel in de nabeurshandel met meer dan 19% tot $23,27. Tijdens de reguliere handel op donderdag was het aandeel al met 5,5% gedaald tot $29,05. Tot nu toe heeft het aandeel Intel dit jaar 42% van zijn waarde verloren, terwijl de S&P 500-index met bijna 14% is gestegen.


Intel's afdeling Client Computing, verantwoordelijk voor de productie van PC-chips, rapporteerde een omzet van $7,41 miljard, wat een stijging van 9% betekent en in lijn ligt met de analistenverwachtingen. Daarentegen zag de afdeling Data Center en AI een omzetdaling van 3% tot $3,05 miljard, wat lager was dan de verwachte $3,14 miljard.


Het bedrijf kondigde ook aan dat Apollo $11 miljard zal investeren in een joint venture rond een chipfabriek in Ierland, en introduceerde nieuwe producten zoals de Xeon 6-serverprocessoren en de Gaudi 3-versneller voor AI-taken.



De forse maatregelen van Intel weerspiegelen de noodzaak om kosten te besparen en de efficiëntie te verhogen te midden van tegenvallende financiële prestaties en uitdagende marktomstandigheden. De vraag blijft of deze strategische veranderingen voldoende zullen zijn om de financiële gezondheid van het bedrijf op de lange termijn te herstellen. We kunnen in ieder geval stellen dat dit absoluut niet is waar beleggers op hebben zitten wachten en het lastig zal gaan worden voor Intel om dit beurssentiment rond het aandeel weg te werken.

Comments


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page