Inflatie vertraagt, recessie blijft voorlopig buiten beeld
- Michiel Vermeulen
- 10 aug 2023
- 2 minuten om te lezen
In het kort:
De consumentenprijsindex steeg in juli met 3,2% ten opzichte van een jaar eerder, wijzend op een afzwakking van de inflatie in de VS.
Ondanks meerdere renteverhogingen blijft de economische groei sterk, met een verwachte groei van 4,1% in het derde kwartaal van 2023.
Veel economen zijn van mening dat de VS een recessie kan vermijden, ondanks de forse renteverhogingen van de afgelopen tijd.
De recente inflatiecijfers uit de Verenigde Staten laten een gemengd beeld zien. De consumentenprijsindex, een belangrijke graadmeter voor inflatie, steeg in juli met 3,2% op jaarbasis. Dit duidt erop dat de greep van inflatie op de Amerikaanse economie enigszins verzwakt is.
Deze stijging kwam overeen met de voorspelling van de Dow Jones, waarbij de inflatie met zo'n 0,2% zou stijgen. Wat opvalt is dat, hoewel dit iets onder de jaarlijkse voorspelling van 3,3% ligt, het nog steeds hoger is dan in juni.
Een aparte categorie binnen de consumentenprijsindex, de kerninflatie die volatiele prijzen van voedsel en energie buiten beschouwing laat, liet ook een toename van 0,2% voor de maand zien. Dit komt neer op een jaarlijkse stijging van 4,7%, het laagste niveau sinds oktober 2021. Deze cijfers worden goed ontvangen op de beurs.
Wat opvalt in deze cijfers, is dat bijna de gehele stijging afkomstig was van de kosten voor wonen. Deze stegen met 0,4% en lagen maar liefst 7,7% hoger dan een jaar geleden. Meer dan 90% van de totale stijging in de inflatie was toe te rekenen aan de stijging in de kosten voor wonen.
Seema Shah van Principal Asset Management zei dat, hoewel de inflatie beter wordt, de centrale bank (de Federal Reserve) waarschijnlijk niet snel de rente zal verlagen. Ze denkt dat de economie eerst nog moet 'afkoelen' voordat een stabiele inflatie van 2% bereikt wordt.
Ondanks deze druk op de inflatie lijken de renteverhogingen de Amerikaanse economie niet te schaden. De eerste helft van 2023 liet de economie een groei zien van 2% en 2,4% in de eerste twee kwartalen, met een verwachting van maar liefst 4,1% groei in het derde kwartaal.
Consumenten lijken echter meer te leunen op creditcards en spaargelden voor hun uitgaven. De totale creditcardschuld oversteeg dit jaar voor het eerst de $1 biljoen, volgens gegevens van de New York Fed.
Toch is er goed nieuws. Meer en meer economen, waaronder experts van Bank of America, Goldman Sachs en JPMorgan Chase, verwachten dat de VS een recessie kan vermijden ondanks de agressieve renteverhogingen. Het is een teken van veerkracht en aanpassingsvermogen in de grootste economie ter wereld.
Comments