top of page

Inflatie kalmeert verder in de VS

In het kort:

  • De consumptie-index (PCE) steeg in mei met slechts 0,1% en met 2,6% op jaarbasis, het laagste percentage sinds maart 2021.

  • Persoonlijke inkomens stegen met 0,5%, terwijl de consumenten bestedingen met 0,2% toenamen, beide cijfers waren in lijn met de verwachtingen.

  • De inflatiecijfers bevestigen dat het monetaire beleid werkt, maar huisvestingskosten blijven een uitdaging.


De persoonlijk consumptie-uitgaven prijsindex (PCE) is in mei met een seizoens-gecorrigeerde 0,1% gestegen, en op jaarbasis met 2,6%, zo meldt een rapport van het Commerce Department. Dit is de laagste jaarlijkse stijging sinds maart 2021 en markeert een daling van 0,2 procentpunt ten opzichte van april. Deze cijfers zijn in lijn met de verwachtingen van Dow Jones.


De PCE-index groei de afgelopen 5 jaar:

Bron: Ycharts


Inclusief voedsel en energie bleef de inflatie in mei stabiel op maandbasis en steeg ook met 2,6% op jaarbasis. San Francisco Fed President Mary Daly bevestigde dat deze cijfers aantonen dat het monetaire beleid effectief is en dat inflatie geleidelijk afkoelt, wat goed nieuws is voor zowel bedrijven als huishoudens.


Volgens het rapport van het Bureau of Economic Analysis stegen de persoonlijke inkomens met 0,5% in mei, iets sterker dan de verwachte 0,4%. De consumenten bestedingen stegen echter met slechts 0,2%, wat zwakker was dan de voorspelde 0,3%. Prijzen voor goederen daalden met 0,4% en energieprijzen met 2,1%, wat een remmende werking had op de totale prijsstijgingen.


Huisvestingskosten blijven stijgen en zijn in mei met 0,4% toegenomen voor de vierde opeenvolgende maand. Deze hardnekkige stijging heeft de Fed ervan weerhouden de rente te verlagen zoals eerder verwacht.


Beurs futures reageerden bescheiden positief op het rapport, terwijl de rendementen op staatsobligaties negatief waren. Investeerders passen hun verwachtingen aan; waar eerder zes renteverlagingen voor 2024 werden verwacht, wordt nu slechts rekening gehouden met twee, te beginnen in september.


De Fed streeft naar een inflatie van 2% en begon in maart 2022 met het verhogen van de rente na een periode van stijgende prijzen als gevolg van de COVID-pandemie. De meest recente renteverhoging was in juli 2023, waarmee de benchmarkrente werd verhoogd naar een bereik van 5,25%-5,50%, het hoogste niveau in 23 jaar.


Ondanks de agressieve renteverhogingen blijft de economie veerkrachtig, met een BBP-groei van 1,4% in het eerste kwartaal en een voorspelde groei van 2,7% in het tweede kwartaal. De arbeidsmarkt vertoont echter enkele zwakke plekken, met werkloosheids-aanvragen op het hoogste niveau sinds november 2021, hoewel het werkloosheidspercentage van 4% historisch gezien nog steeds laag is.


Seema Shah van Principal Asset Management benadrukte dat verdere afkoeling van de inflatie en bewijs van een verzwakkende arbeidsmarkt nodig zijn om ruimte te maken voor een eerste renteverlaging in september. Deze lijkt nu steeds dichterbij te komen, zolang deze cijfers de goede kant op blijven gaan. Tot die tijd blijft het een feit dat negatief nieuws in de economie (slechte banen rapporten) voor nu enkel positief zullen zijn voor aandelen, gezien de verhoogde kans op renteverlaging en als de economie verder afzwakt.


Deze ontwikkelingen laten zien hoe de Amerikaanse economie en het monetaire beleid van de Fed zich blijven aanpassen aan de voortdurende economische uitdagingen.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Copyright © 2023 •

Alle rechten voorbehouden - Amsterdam - 0619930051

Disclaimer
Let op: Beleggen brengt risico's met zich mee. Je kan (een deel van) je inleg verliezen. Niets hier mag worden beschouwd als financieel advies.. Voor advies over je persoonlijke situatie kun je het beste een adviseur inschakelen.

  • Instagram
  • Twitter
  • LinkedIn
  • YouTube
bottom of page