top of page

Indrukwekkende beursgang in Londen, dit aandeel stijgt 32%

In het kort:

  • Raspberry Pi heeft een succesvolle beursgang gemaakt in Londen, waarbij de aandelen 32% stegen op de eerste dag.

  • Het bedrijf haalde £166 miljoen op met een waardering van ongeveer £541,6 miljoen.

  • In 2023 behaalde Raspberry Pi een omzet van $265,8 miljoen, een stijging van 41% ten opzichte van 2022.


Raspberry Pi, de Britse fabrikant van kleine single-board computers, maakte op dinsdag een indrukwekkende beursgang op de Londense beurs. De aandelen stegen met 32% op de eerste dag van voorwaardelijke handel, waarbij de prijs van de aandelen van 280 pence naar 370 pence steeg. Het bedrijf hoopt in totaal £166 miljoen op te halen, wat neerkomt op een waardering van ongeveer £541,6 miljoen.


Raspberry Pi werd in 2012 opgericht door CEO Eben Upton met als doel om computergebruik toegankelijker te maken voor jongeren. Hoewel het bedrijf aanvankelijk populair werd bij hobbyisten, richt het zich nu voornamelijk op de industriële markt, die goed is voor 72% van de verkoop. In 2023 realiseerde Raspberry Pi een omzet van $265,8 miljoen, een stijging van 41% ten opzichte van het voorgaande jaar.


De beursintroductie van Raspberry Pi omvat 45,9 miljoen aandelen die worden verkocht door de bestaande meerderheidsaandeelhouder, Raspberry Pi Mid Co Limited, een volledige dochteronderneming van de Raspberry Pi Foundation. Daarnaast worden er 2,13 miljoen aandelen verkocht door andere aandeelhouders, samen met 11,23 miljoen nieuw uitgegeven aandelen. Indien er meer vraag is, kan de Raspberry Pi Foundation nog eens 4,6 miljoen aandelen uitgeven via een zogeheten overallotment-optie, waarmee de totale opbrengst op £178,9 miljoen zou komen.


Wat doet Raspberry Pi?

Een single-board computer (SBC) is een computer waarbij alle essentiële componenten zoals RAM, CPU en opslag permanent op een enkel circuitbord zijn gesoldeerd. Dit maakt ze anders dan traditionele computers waarbij deze onderdelen vervangbaar zijn. SBC's worden vaak gebruikt in embedded systemen voor toepassingen zoals controllers, IoT-apparaten, robotica, kiosken en mediaservers.


Een van de grootste voordelen van het gebruik van Raspberry Pi SBC's is hun lage kosten. Voor slechts $15,00 tot $35,00 kan je een Raspberry Pi aanschaffen, wat aanzienlijk goedkoper is dan standaard pc's. Dit maakt het mogelijk om meer systemen te implementeren voor dezelfde prijs. Bovendien kunnen deze goedkope apparaten dienen als testomgevingen voordat u volledige applicaties en diensten uitrolt.


Naast de lage kosten bieden SBC's ook een hoge mate van flexibiliteit. Als een bedrijf snel wil inspelen op nieuwe trends, kunnen single-board computers snel en eenvoudig worden ingezet. Raspberry Pi's draaien meestal op Linux, waardoor je kunt ontwikkelen in vrijwel elke programmeertaal, zoals Java, JavaScript, .NET, Python, PHP en C++. Deze flexibiliteit maakt ze geschikt voor een breed scala aan toepassingen.


Omdat ze op Linux draaien, kunnen ontwikkelaars deze apparaten gebruiken voor zowel frontend- als backend-ontwikkelingen. Ze kunnen gemakkelijk worden aangesloten op GitHub en overal worden gebruikt waar een monitor, toetsenbord en muis beschikbaar zijn. Met alle nodige programmeertalen en frameworks beschikbaar op Linux, is het idee dat softwareontwikkelaars efficiënt kunnen werken zonder onderbrekingen.


De Raspberry Pi single-board computer is een aantrekkelijke optie voor voornamelijk kleinere bedrijven met minder budget. Ze zijn kosteneffectief, flexibel en ideaal voor experimenteren en ontwikkeling. Door deze apparaten te gebruiken, kunnen bedrijven geld besparen, flexibeler opereren en nieuwe toepassingen en implementaties verkennen. Dit maakt de Raspberry Pi SBC's tot een win-win scenario voor veel kleine ondernemingen.


Raspberry Pi heeft de steun van enkele grote spelers in de industrie, waaronder Arm en Sony. In 2023 investeerde Sony Semiconductor Solutions, een dochteronderneming van Sony Corporation, een onbekend bedrag in het Britse bedrijf. Deze strategische partnerschappen helpen Raspberry Pi om zijn positie op de markt te versterken en verdere groei te stimuleren.


De succesvolle beursgang van Raspberry Pi biedt een broodnodige impuls voor de Londense beurs, die moeite heeft gehad om technologiebedrijven aan te trekken. Terwijl sommige grote namen, zoals het door Softbank bezeten chipontwerper Arm, ervoor kiezen om in de VS genoteerd te worden, kan de introductie van Raspberry Pi andere technologiebedrijven motiveren om ook naar Londen te komen.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Comments


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page