top of page

CEO VanEck over ETF’s en Artificial Intelligence: In gesprek met Martijn Rozemuller

In een wereld waar de ETF-markt voornamelijk wordt gedomineerd door financiële titanen zoals Vanguard en iShares, is er een bedrijf dat het anders wilt doen: VanEck. In plaats van de directe confrontatie met deze giganten te zoeken, zet VanEck in op innovatie en het bieden van unieke beleggingsexposure. Wij hadden het privilege om te spreken met de CEO van VanEck Europa.


Geen S&P 500 ETF bij VanEck?

De ETF-markt wordt voornamelijk gedomineerd door enkele grote namen: Vanguard en iShares. Deze financiële reuzen hebben een sterke greep op populaire indices zoals de S&P 500. Maar waar de meeste bedrijven mogelijk de concurrentie proberen aan te gaan met deze gevestigde namen, kiest VanEck een andere route.


Tijdens een uitgebreid telefoongesprek, ontvouwt CEO Martijn Rozemuller de strategie achter deze beslissing. "De keuze om geen S&P 500 of de normale All-World ETF aan te bieden, is bewust gemaakt," vertelt hij. "Er zijn al uitstekende producten op de markt gebracht door bedrijven zoals Vanguard en iShares. Het heeft voor ons weinig zin om in datzelfde vaarwater te treden." In plaats van te concurreren op bekend terrein, gaat VanEck op zoek gebieden waar ze wel echte waarde kunnen toevoegen voor beleggers.


Het motto 'Pick your battles' is heel toepasselijk voor de strategie van VanEck. Het heeft geen zin om op gebieden te vechten waar andere giganten al een topaanbod hebben. “Wij zoeken de gebieden waar we daadwerkelijk nog een tastbaar voordeel kunnen bieden aan beleggers”, aldus Martijn.


VanEck blinkt vooral uit in het vermogen om de toegevoegde waarde voor beleggers te maximaliseren, vooral op het vlak van dividendlekkage. Maar Martijn is er snel bij om te benadrukken dat, vanwege de relatief lage dividenden en de extreem lage management fees, het alsnog weinig zin heeft om te concurreren met een Vanguard of iShares bij een product zoals de S&P 500. In plaats daarvan focust het bedrijf zich liever op de eigen producten, zoals de populaire Dividend ETF, de in samenwerking met Morningstar opgezette reeks van MOAT ETF’s of de thematische ETF's. Dát is vooral waar VanEck zich in onderscheidt.


De strategie van VanEck om zich te concentreren op gebieden waar ze een echt verschil kunnen maken, is een verfrissende benadering in een anders al behoorlijk verzadigde markt. Terwijl vele anderen de grote jongens proberen bij te benen, kiest VanEck voor een andere route - een die hopelijk winstgevend zal blijken voor zowel het bedrijf als de beleggers die ervoor kiezen om hun geld bij VanEck te investeren.


Gelijk spel in de ETF wereld: VanEck’s filosofie

Maar wat doet VanEck dan precies anders, naast het aanbieden van thematische ETF’s? Een unieke benadering komt in de vorm van de Equal Weight ETF. De gangbare trend binnen ETF’s is om bedrijven te wegen op basis van hun marktkapitalisatie, maar VanEck heeft hier een eigen, interessante draai aan gegeven.


Het concept van VanEck's Equal Weight ETF is eigenlijk fascinerend in zijn eenvoud. In plaats van de waarde van een bedrijf op de beurs te gebruiken om te bepalen hoeveel het in een fonds wordt gewogen, geeft VanEck elk bedrijf in hun ETF dezelfde weging. Martijn merkt op dat deze verdeling ieder jaar opnieuw wordt gebalanceerd naar de oorspronkelijke verdeling.


Martijn gaat verder met te stellen dat, volgens meerdere studies, beleggen op basis van marktkapitalisatie als een van de minst effectieve methoden wordt beschouwd. Het grote voordeel van de Equal Weight benadering is bovendien dat je niet wordt meegesleurd in de laatste hypes. Het haalt de emotie uit het beleggen en zorgt voor een meer evenwichtige portefeuille.


Het is waar dat je tijdens bull markten mogelijk een lager rendement ziet met deze aanpak, maar er zijn verschillende studies uitgevoerd die hebben bewezen dat deze aanpak op de lange termijn (minimaal 20 jaar) aanzienlijk beter rendeert dan het wegen van bedrijven op basis van marktkapitalisatie.


“Ik durf wel te stellen dat een Equal Weight ETF het op lange termijn beter doet.” – Martijn Rozemuller

VanEck kiest bewust voor een afwijkende strategie in de ETF-markt met hun Equal Weight benadering. Terwijl traditionele ETF’s vooral bedrijven wegen op hun marktkapitalisatie, biedt VanEck's aanpak elk bedrijf een gelijke weging in hun fonds. Wat ons betreft laat dit ook nog eens zien dat VanEck écht naar het lange termijn plaatje kijkt en anders durft te denken.


De opmars van Artificial Intelligence

Bijna de hele financiële wereld heeft zijn aandacht gericht op de enorme stijgingen van AI-aandelen de afgelopen tijd. Deze ontwikkeling is natuurlijk ook niet onopgemerkt gebleven bij Martijn. Hij is duidelijk geïntrigeerd door de mogelijkheden van Artificial Intelligence, maar waarschuwt tegelijkertijd ook voor de gevaren voor beleggers. De opmars lijkt voor een deel namelijk gedreven door hebberigheid en hoop.


Deze mix van emoties kan erg gevaarlijk zijn, zeker als beleggers zich laten meeslepen en zich niet bewust zijn van de potentiële risico's. Martijn waarschuwt voor deze valkuilen. "Ik zie beleggers die aanzienlijke sommen geld in één speculatief aandeel stoppen, in de hoop op een snelle winst.”


Hij adviseert daarom een breder perspectief. "Als je echt gelooft in de potentie van een bepaalde sector, waarom zou je dan niet overwegen om breder te diversifiëren door te beleggen in een ETF?" Martijn benadrukte dat een dergelijke benadering beleggers de kans biedt om te profiteren van de groei in de sector, zonder al hun geld in één enkel bedrijf te steken.


Met een glimlach voegt hij er nog aan toe dat VanEck een mooi aanbod heeft als het gaat om beleggen in thematische ETF’s. De belangrijkste takeaway? Informeer jezelf, spreid je risico's, en laat je niet verblinden door de hebberigheid van de nieuwste trend. En natuurlijk kan een kijkje in de beleggingsproducten van VanEck ook geen kwaad.


Samenvatting: In gesprek met Martijn Rozemuller – CEO VanEck Europa

In de markt van ETF's durft VanEck een eigen koers te varen. Terwijl andere financiële grootmachten zich concentreren op gevestigde indexen zoals de S&P 500, kiest VanEck voor een eigen aanpak en onderscheid het zich met onder andere hun Equal Weight ETF. Deze aanpak, waarbij elk bedrijf in het fonds gelijk wordt gewogen, illustreert VanEck's toewijding aan een lange termijn strategie.


CEO Martijn Rozemuller benadrukt daarnaast het belang van diversificatie, vooral in een tijdperk waar AI-aandelen de financiële headlines domineren. Zijn boodschap is helder: in een wereld vol financiële hypes en trends is het essentieel om geïnformeerd te blijven, te diversifiëren en je hoofd koel te houden. En voor diegenen die op zoek zijn naar een frisse benadering in hun beleggingsstrategie, lijkt VanEck interessante opties te bieden.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur een e-mail naar Michiel@debelegger.nl

Wil je meer lezen?

Abonneer je op debelegger.nl om deze exclusieve post te kunnen blijven lezen.

Comments


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page