top of page

Hoelang blijft Nvidia het belangrijkste AI-aandeel?

Jelger Sparreboom

In het kort:

  • Ondanks sterke groeicijfers in het verleden, wijzen analisten op een afnemende EPS-groei en overwaardering van het aandeel, wat risico’s voor beleggers met zich meebrengt.

  • Nvidia's aandelenkoers is gezakt door concurrentie van DeepSeek en toenemende handelsconflicten tussen de VS en China, die een bedreiging kunnen vormen voor de omzetgroei.

  • Grote techbedrijven zoals Amazon, Microsoft en Google ontwikkelen hun eigen AI-chips, wat Nvidia’s marktaandeel en winstmarges onder druk zet.



Nvidia, een van de grootste bedrijven ter wereld, heeft zichzelf afgelopen jaren bewezen als onbetwiste marktleider op het gebied van chips. Toch heeft het aandeel van het bedrijf een duikvlucht gemaakt na berichten over nieuwe concurrentie uit China en een mogelijke handelsoorlog  tussen de VS en China.

Waar Nvidia tot voor kort floreerde op de exponentiële groei van AI-gerelateerde hardware, zijn er een aantal risico’s waar beleggers rekening mee moeten houden.


Eén van de grootste zorgen voor Nvidia-investeerders op dit moment is natuurlijk de opkomst van DeepSeek, een Chinese speler die onlangs een open-source AI-model lanceerde. Dit model bleek efficiënter en goedkoper dan vergelijkbare modellen, wat een negatief signaal afgeeft aan de bredere chipmarkt: forse investeringen in dure AI-hardware zijn misschien niet altijd nodig. Dit raakte Nvidia gelijk, aangezien het bedrijf flink profiteert van de enorme kapitaaluitgaven van grote techbedrijven die afhankelijk zijn van hun hardware.


Daarnaast zijn Alibaba (BABA) en ByteDance (BDNCE) ook bezig met nieuwe AI-modellen. Bovendien maakt een belangrijke klant van Nvidia, Amazon via AWS, al gebruik van het DeepSeek-R1 model in hun cloudoplossingen. Zo kunnen klanten het al gebruiken via Amazon Bedrock en Amazon SageMaker AI. Dit verkleind de afhankelijkheid van Nvidia verder.

Bron: AWS-Amazon
Bron: AWS-Amazon

Daarnaast ontwikkelen grote techbedrijven zoals Amazon, Microsoft (MSFT) en Google (GOOG/GOOGL) hun eigen AI-chips, wat directe concurrentie vormt voor Nvidia’s producten. Dit is bijzonder zorgwekkend, aangezien deze bedrijven samen goed zijn voor meer dan 40% van Nvidia’s omzet. Zelfs Nvidia-CEO Jensen Huang heeft erkend dat deze nieuwe AI-chips een serieuze bedreiging vormen.


DeepSeek is echter slechts het topje van de ijsberg. Naast toenemende concurrentie en nieuwe AI modellen krijgt Nvidia ook te maken met risico’s vanuit China. De Amerikaanse overheid heeft de export van geavanceerde AI-chips naar China aan banden gelegd, wat directe gevolgen heeft voor Nvidia’s omzet. Ongeveer 15% van de totale omzet komt uit China. Daarnaast is Taiwan goed voor 22% van de totale omzet. Slechts 44% komt uit de Verenigde Staten waardoor handelsoorlogen veel risico’s met zich mee brengen.


Nvidia's omzet als percentage van herkomst - Bron: Finchat
Nvidia's omzet als percentage van herkomst - Bron: Finchat


Daarnaast wordt Nvidia momenteel onderzocht door de Chinese antitrustwaakhond ‘State Administration for Market Regulation’ (SAMR) vanwege mogelijke schendingen van monopolieregels.


De aanleiding is Nvidia’s overname van Mellanox Technologies in 2020, waarbij de Chinese toezichthouder bepaalde leveringsvoorwaarden oplegde. Door de recente Amerikaanse exportrestricties op geavanceerde AI-chips, waaronder Nvidia’s A100- en H100-series, dreigt Nvidia echter niet langer aan die verplichtingen te kunnen voldoen. Hierdoor zit het bedrijf midden in een juridisch conflict tussen Amerikaanse en Chinese regelgeving, waarbij het enerzijds beperkt wordt door exportregels uit de VS en anderzijds onder Chinese antitrustverplichtingen valt.


De uitkomst van de Chinese zaak is onzeker. Dit soort onderzoeken kunnen langdurig aanslepen en worden mogelijk gewoon gebruikt als geopolitiek drukmiddel tegen Amerikaanse technologiebedrijven. Zo werd Microsoft in 2014 in China onderzocht wegens machtsmisbruik, maar tot op heden is er geen officiële uitspraak in die zaak. Mocht China besluiten streng op te treden, dan kan Nvidia verdere beperkingen opgelegd krijgen, wat de toegang tot de Chinese markt bemoeilijkt.


Ook blijft de algehele situatie rondom Taiwan een risicofactor. Taiwan is een zeer belangrijk in Nvidia’s supplychain, omdat de meeste chips door TSMC worden gemaakt. China beschouwt Taiwan echter als een afvallige provincie en sluit militair ingrijpen niet uit. Een escalatie van de spanningen zou desastreus kunnen zijn voor Nvidia’s bevoorrading en de bredere halfgeleiderindustrie. In combinatie met de groeiende Chinese concurrentie en exportbeperkingen wordt duidelijk dat Nvidia niet alleen technologische uitdagingen het hoofd moet bieden, maar ook geopolitieke risico’s die de stabiliteit van het bedrijf onder druk zetten.


Hoewel Nvidia nog steeds uitstekende financiële prestaties neerzet, beginnen sommige analisten twijfels te krijgen over de houdbaarheid van deze groei.

De verwachte winst per aandeel (EPS) lijkt te vertraging, analisten schatten dat de groei de komende jaren wat zal afvlakken.

Verwachte winst per aandeel – bron: Seeking Alpha
Verwachte winst per aandeel – bron: Seeking Alpha


Daarnaast is belangrijk op te merken dat de winstvoorspellingen flink uiteenlopen. Zo wordt voor januari 2028 in het optimistische scenario een EPS van 7,5$ verwacht, maar in het pessimistische scenario is dat slechts 4,71$


Deze onzekerheid wordt versterkt door de erg hoge waarderingen van het aandeel. Nvidia’s koers-winstverhouding (P/E) is boven de 50, wat extreem hoog is vergeleken met andere bedrijven in de sector die gemiddeld 25 P/E hebben. Wel is het vergelijkbaar met de historische valuaties van het bedrijf zelf.


Nvidia’s koers/winst verhouding – bron: Ycharts.
Nvidia’s koers/winst verhouding – bron: Ycharts.


Investeerders hebben afgelopen jaren gigantische winsten behaald door de koersstijging van Nvidia, maar er zijn ook risico's. De combinatie van opkomende concurrentie, risico’s vanuit China en de hoge waardering maakt Nvidia onzeker.

Beleggers die Nvidia als een groeiaandeel beschouwen, doen er goed aan de alghele marktomstandigheden nauw te volgen. Hoewel het bedrijf zich in een sterke positie bevindt en de technologie wereldwijd wordt toegepast, groeit de concurrentie en liggen er geopolitieke uitdagingen op de loer.

Nvidia blijft echter een innovatieve speler met een sterke marktpositie, en uit de komende jaren zal blijken hoe het bedrijf zal groeien en veranderen.

0 opmerkingen

Comments


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Copyright © 2023 •

Alle rechten voorbehouden - Amsterdam - 0619930051

Disclaimer
Let op: Beleggen brengt risico's met zich mee. Je kan (een deel van) je inleg verliezen. Niets hier mag worden beschouwd als financieel advies.. Voor advies over je persoonlijke situatie kun je het beste een adviseur inschakelen.

  • Instagram
  • Twitter
  • LinkedIn
  • YouTube
bottom of page