top of page
Rabi Safi

Geld, macht & vriendschap: Hoe rijkdom je leven en relaties op zijn kop zet

Geld, macht & vriendschap komen in het geding als je plotseling rijk wordt. Jullie vroegen regelmatig aan Rabi hoe meer geld vergaren zijn leven en vooral zijn relaties heeft beïnvloed in de loop van tijd.... dus dit hebben we aan hem gevraagd. Geld beïnvloedt alles en ook zeker je relaties met andere mensen. Volgens de wetenschap is geld de nummer één oorzaak van scheidingen en familie ruzies.

Een "levensveranderend" bedrag aan geld kan ontwrichtend zijn, zegt Rabi Safi.

Dat wordt ook bevestigd als we naar onderzoeken van het Sudden Money institute kijken.


In huwelijken tussen man en vrouw kan het ook stress opleveren als de vrouw meer verdient dan de man volgens hun onderzoek. In bijna de helft van de heteroseksuele huwelijken verdienen vrouwen evenveel of meer dan hun echtgenoten, gemiddeld zo'n $53.000, in de VS en €40.000 in Nederland.

Ongeacht wie de kostwinner is, kunnen stellen die lange-termijnbeslissingen samen willen nemen, zich overweldigd voelen door alle mogelijkheden die extra geld met zich meebrengt. Zodra je het geld hebt voor een nieuw huis of een chique privéschool, gaat het minder over praktische overwegingen en meer over prioriteiten.

Van "arm" naar "rijk" heeft sociale gevolgen. Voor veel Nederlanders betekent de overstap van "arm" naar "rijk" dat ze hun sociaaleconomische "stam" moeten verlaten, zegt Rabi. De vraag is dan ook wanneer je rijk bent en wanneer je arm bent.

"Ik zeg meestal tegen mensen: 'Je moet óf al je geld kwijtraken, óf al je vrienden'", zegt hij. "Dat is een extreme uitspraak, maar het lijkt vaak waar te zijn."

Voor velen betekent een aanzienlijke salarisverhoging of het erven van een groot bedrag dat ze zich nu bepaalde activiteiten kunnen veroorloven waar hun vrienden niet aan kunnen deelnemen.

De vrienden met wie je altijd op vakantie ging, kunnen zich misschien niet langer het luxe hotel veroorloven waar je wilt verblijven of de nieuwe restaurants die je wilt uitproberen. Ook kan het zijn dat vrienden meer gunsten van je verwachten.

"Je behoort niet meer tot je stam, dus ze gaan je anders behandelen," zegt Rabi. "Moet je nu altijd betalen als je samen gaat lunchen? Mensen zeggen: 'Natuurlijk, het zijn mijn vrienden.' Maar hoe vaak doe je dat voordat zij zich ongemakkelijk gaan voelen en jij je ongemakkelijk gaat voelen?" Zelfs familieleden gaan je in een ander licht zien. Verwanten lijken uit het niets op te duiken, allemaal op zoek naar steun.

"Je neef wil wat geld voor dit, je oom wil dat je investeert in zijn bedrijf. Die dynamiek gebeurt de hele tijd. Je hebt neven en nichten waar je nog nooit van gehoord hebt die opeens op je stoep staan."

Dit kan behoorlijk isolerend zijn. En omdat we evolutionair geprogrammeerd zijn om te geloven dat het verliezen van een sociaal netwerk onze overlevingskansen verkleint, kan het ook ontregelend werken.

"We hebben een financiële comfortzone en er zijn zoveel psychologische variabelen die ons in die financiële comfortzone houden," zegt Rabi. "Hoe verder we van die financiële comfortzone raken, hoe meer angst en stress we ervaren."

Dit is waarom je ziet dat loterijwinnaars al hun geld verkwisten, zegt hij: "Het is dit psychologische verlangen om terug te keren naar onze stam."


Argwaan tegen de rijken

Uit onderzoek van het Sudden Money Institute blijkt dat velen van hen een soort cognitieve dissonantie ervaren. Toegang tot een nieuwe levensstijl confronteert je met keuzes die je overtuigingen en zelfbeeld uitdagen.

"Sommige mensen geloven dat rijke mensen niet goed zijn, en opeens ben je een van hen,"

Binnen een relatie is het meest voorkomende probleem volgens onderzoekers dat de ene partner naar een nieuwe, meestal duurdere, omgeving wil verhuizen en de andere niet. "Het kan ongemakkelijk zijn als er twee verschillende overtuigingen zijn over dat soort zaken," zegt Rabi. "Waar de ene partner een huis aan het water wil kopen en de levensstijl wil aannemen van mensen die miljoenen dollars voor hun huizen betalen. Sommige mensen geven er niet genoeg om om aan het water te wonen. Ze vinden het niet belangrijk om die aanpassing te maken. Het ontregelt hen."

Beslissingen zoals deze kunnen stress veroorzaken – stress die je niet zou hebben als dat huis nooit een optie was geweest.

De meeste overgangen duren vijf tot zes jaar

Maar alleen omdat de verandering ontwrichtend is, betekent dit niet dat het onbeheersbaar is. Je moet jezelf gewoon de tijd gunnen om te wennen aan je nieuwe situatie, iets wat veel mensen willen overhaasten. De meeste overgangen duren vijf of zes jaar volgens onderzoekers.

Om de pijn te verzachten, wil je misschien met je partner praten over hoe je wilt dat dit geld op lange termijn invloed heeft op jullie toekomst en nee durven zeggen als je je verplicht voelt om iets te doen terwijl het niet goed aanvoelt zoals geld lenen.

  1. Wees voozichtig in je uitgaven en behandel je verdiende centen met respect door je kernwaarden in kaart te brengen. "Iedereen heeft een aantal kernwaarden nodig waar ze geen concessies over maken" zegt Rabi. "Ook al kun je veel meer dingen doen op het gebied van uitgaven, investeren, geven en delen, je kernwaarden veranderen niet."

  2. Denk na over de veranderingen die je wilt zien. Vraag jezelf en je partner: "Als we dit allemaal goed doen, welk resultaat wil je dan zien? Wat zullen de gevolgen zijn als we het niet goed doen?" Denk na over de resultaten of gevolgen van je acties over een periode van vijf á tien jaar. Zijn dit zaken die je gemakkelijk aankunt?

  3. Maak een lijst van je kernwaarden als koppel. Deze oefening is bedoeld om de vraag "Wat is heilig in je leven" te beantwoorden, zegt Rabi. Als jij en je partner bijvoorbeeld veel waarde hechten aan een community die jullie buurt biedt zoals de kerk of wat dan ook.. is een verhuizing naar een nieuw huis dan de juiste stap om te nemen? "Niet iedereen wil al dit innerlijke werk meteen doen" zegt Rabi. "Deze gebeurtenissen kunnen afschrikwekkend zijn. Je kunt moe zijn. Je kunt je bevroren voelen. Je kunt je onoverwinnelijk voelen" Maar het voeren van openhartige gesprekken met je partner of een psycholoog/geldcoach over hoe dit geld jullie prioriteiten zal veranderen, of juist niet, kan de overgang soepeler maken.


We steken enorm veel tijd in dit soort artikelen zonder reclame inkomsten omdat we het leuk vinden om hiermee bezig te zijn dus als je ons wil bedanken: Like deze post en deel het met mensen die het ook interessant vinden!


1 opmerking

1 Comment


Unknown member
Apr 24, 2023

Bij heel snel rijk is de impact nog groter lijkt me. Blijf jezelf en laat die Rolex in de winkel….anders proberen ze die toch maar te hijacken.


Like

Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page