top of page

Hoe Google met AI de wereld wilt veroveren

In het kort:

  • Op het Google Next ’23-evenement heeft Google plannen onthuld om hun AI-aanbod uit te breiden door samen te werken met externe bedrijven zoals Meta en Nvidia.

  • Google introduceert het Duet AI-product voor het brede publiek, waarmee gebruikers op een bijzondere manier vergaderingen kunnen bijwonen.

  • Gezien de groeiende zorgen over de echtheid van AI-geproduceerde inhoud, zal Google een bijna onverwijderbaar watermerk aan AI-gegenereerde afbeeldingen toevoegen.


Op het recentelijk gehouden Google Next ’23-evenement in San Francisco, heeft Google enkele interessante aankondigingen gedaan die duiden op hun toekomstplannen op het gebied van Artificial Intelligence.


Een van de meest opvallende onthullingen was Google's plan om hun aanbod op het gebied AI nog een stuk verder uit te breiden. Dit willen ze doen door het integreren van modellen ontwikkeld door externe bedrijven, waaronder het prominente technologiebedrijf Meta Platforms, maar ook de opkomende start-up Anthropic.


Wat betekent dit concreet voor de gebruikers van Google? Klanten die gebruik maken van Google's Cloud platform zullen nu toegang krijgen tot enkele van de meest geavanceerde AI-tools die beschikbaar zijn. Voorbeelden hiervan zijn Meta’s Llama 2-taalmodel, een model dat menselijke taal kan interpreteren en genereren, en Anthropic’s Claude 2 chatbot, een geavanceerde virtuele assistent die menselijke conversaties kan voeren. Met deze uitbreidingen wil Google zijn positie als de grote aanbieder van cloudoplossingen versterken.


Bovendien heeft Google ook nieuws gedeeld over hun eigen AI-product, Duet AI. Dit product, dat eerder in mei werd geïntroduceerd als een geavanceerde tool voor zakelijke toepassingen, zal binnenkort ook beschikbaar worden gesteld voor het algemene publiek. Een bijzondere functie van Duet AI is de "attend for me"-feature. Dit stelt gebruikers in staat om de tool te gebruiken als hun vertegenwoordiger in vergaderingen. Dus in plaats van zelf aan een vergadering deel te nemen, kan Duet AI namens de gebruiker 'luisteren', om vervolgens een bondige samenvatting van de bijeenkomst te leveren. Een innovatie die wellicht de manier waarop we vergaderen radicaal kan veranderen.


Tijdens de Google I/O Developers Conference in mei, een jaarlijks evenement gericht op developers, sprak Sundar Pichai, de CEO van Alphabet, al over het belang en de potentie van Artificial Intelligence. In lijn met zijn visie voegde Thomas Kurian, de CEO van Google Cloud, toe dat we aan de vooravond staan van een nieuw digitaal tijdperk, en dat dit tijdperk voornamelijk wordt gestimuleerd door de mogelijkheden van AI.



Een belangrijk aspect van deze digitale transformatie is de hardware die het aandrijft. Google heeft besloten om zijn samenwerking met Nvidia nog verder uit te breiden. In de praktijk betekent dit dat Google Cloud vaker zal vertrouwen op Nvidia's H100-versnellers. Deze chips zijn zo geavanceerd dat Nvidia ze liefkozend hun 'supercomputer' noemt. Dit zorgt ervoor dat Google Cloud-klanten kunnen profiteren van nog krachtigere mogelijkheden.


Maar Google zit ook niet stil op het gebied van software. Het bedrijf heeft een aantal belangrijke verbeteringen aangekondigd voor enkele van zijn AI-modellen en -tools. PaLM 2, bijvoorbeeld, heeft nu het vermogen om omvangrijke documenten, zoals wetenschappelijke artikelen of zelfs hele boeken, in wel 38 verschillende talen te analyseren. Codey, een tool ontworpen om ontwikkelaars te helpen bij het coderen, is ook verbeterd voor effectievere prestaties.


Met de opkomst van AI is er ook een groeiende zorg over de echtheid van AI-geproduceerde content. Om hieraan tegemoet te komen, zal Google Cloud een watermerk-functie introduceren. Dit watermerk wordt op zo'n diep niveau in AI-gegenereerde afbeeldingen geplaatst, dat het bijna onmogelijk te verwijderen is, waardoor de authenticiteit kan worden gewaarborgd.



Tot slot kondigde Google een interessante samenwerking aan met Ampere Computing. Ampere heeft onlangs de AmpereOne-chip gelanceerd en positioneert zich met deze technologie als een serieuze concurrent voor gevestigde chipfabrikanten zoals Intel en Advanced Micro Devices.


Met al deze initiatieven en samenwerkingen maakt Google duidelijk dat het zijn invloed op de AI-markt wil vergroten, zelfs als dat betekent dat het hand in hand moet werken met andere grote spelers. Wat ons betreft zijn deze samenwerkingen een goed signaal voor zowel Google als Nvidia.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur een e-mail naar Michiel@debelegger.nl

Wil je meer lezen?

Abonneer je op debelegger.nl om deze exclusieve post te kunnen blijven lezen.

ความคิดเห็น


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page