top of page

Hoe DeGiro beginnende beleggers flink misleidt met Tradegate exchange (TDG)

In het kort:

  • Market makers op Tradegate bepalen de prijzen en verdienen aan de spreads tussen de koop- en verkoopprijs. Dit leidt tot hogere kosten voor beleggers.

  • DeGiro is overgenomen door het Duitse Flatex, dat ook partner is van Tradegate. Dit heeft geleid tot het doorsluizen van beleggers naar dit platform.

  • Beginnende beleggers zijn vaak onwetend over spreads en market makers, wat hen vatbaar maakt voor hogere kosten en minder gunstige transacties.


Wat zijn market makers?

Laten we beginnen met het begrip market makers, omdat dit essentieel is om te begrijpen hoe platformen zoals Tradegate werken en waarom het voor de meeste beleggers ongunstig kan zijn. Een market maker is een financiële partij die zowel de bied- als laatkoers van een effect aanbiedt. De biedkoers is de prijs waarvoor een market maker bereid is om een aandeel te kopen, en de laatkoers is de prijs waarvoor hij bereid is te verkopen. Het verschil tussen deze twee koersen heet de spread.


Market makers zorgen ervoor dat er altijd een aanbod is om te kopen of verkopen, wat de liquiditeit in de markt verbetert. Maar, en dat is belangrijk om te onthouden, ze zijn geen liefdadigheidsinstelling. Ze willen natuurlijk winst maken en doen dat door de spread zo breed mogelijk te houden. Hoe groter de spread, hoe meer geld zij verdienen. Dit betekent dat jij als belegger vaak een minder gunstige prijs betaalt wanneer je een aandeel koopt of verkoopt.


Wat is Tradegate?

Tradegate is een alternatief handelsplatform, ook wel een MTF (Multilateral Trading Facility) genoemd. Het is geen officiële beurs zoals de bekende Nasdaq, NYSE, Euronext of Börse Frankfurt, maar een plek waar aandelen ook verhandeld kunnen worden. Een groot verschil met officiële beurzen is dat op Tradegate market makers de prijzen bepalen in plaats van dat er een centrale orderboek is waar kopers en verkopers rechtstreeks met elkaar handelen.


De openingstijden van Tradegate zijn ruimer dan die van reguliere beurzen: van 08:00 uur tot 22:00 uur. Dit klinkt aantrekkelijk, maar buiten de gebruikelijke openingstijden van de grote beurzen zijn de spreads vaak nog extreem groter. Dat komt omdat er minder handel is en market makers meer ruimte hebben om hogere winsten te pakken door de koersen verder uit elkaar te zetten.


Wat zijn spreads en waarom zijn ze belangrijk?

Zoals eerder vermeld, is de spread het verschil tussen de bied- en laatkoers. Hoe groter deze spread, hoe meer impliciete kosten je als belegger maakt. Stel dat je een aandeel wilt kopen dat op Tradegate een biedkoers heeft van €100 en een laatkoers van €102. Dan betaal je €102 als je koopt en krijg je slechts €100 als je meteen weer zou verkopen. Je verliest dus €2 puur door de spread.


Uit onderzoek blijkt dat op Tradegate de spreads vaak extreem veel hoger zijn dan op officiële beurzen. Dit werd bevestigd door de VEB, die liet zien dat de spreads op Tradegate in 7 van de 10 gevallen veel groter waren dan op andere platforms zoals Börse Frankfurt. En dat is waar beginnende beleggers vaak in de val lopen: ze letten alleen op de prijs, zonder zich bewust te zijn van de kosten die in de spread zitten.


De overname van DeGiro door Flatex: waarom is dit belangrijk?

In 2020 werd DeGiro overgenomen door het Duitse Flatex, dat samenwerkte met Tradegate. Voor de overname stond DeGiro bekend als een van de goedkopere brokers in Europa, die vooral gericht was op particuliere beleggers en beginners. Veel van deze beleggers hebben niet de ervaring of kennis om te begrijpen wat spreads zijn of wat het betekent dat ze handelen via een platform zoals Tradegate waar een market maker de prijzen bepaalt.


Flatex, de eigenaar van zowel DeGiro als partner Tradegate, zag hier een lucratieve kans. Door beleggers van DeGiro over te zetten naar Tradegate, kunnen ze meer verdienen aan de bredere spreads. Beginnende beleggers hebben vaak geen idee dat de prijzen die ze krijgen op Tradegate minder gunstig zijn dan op grotere beurzen, en omdat zij vaak minder grote transacties doen, merken ze het misschien niet direct. Toch lopen de kosten op de lange termijn op. Nog veel erger dan dat.. Honderden duizenden beleggers werden automatisch overgezet naar Tradegate, zonder hun weten.


Het lijkt erop dat Flatex, via DeGiro, ervoor kiest om beleggers naar een platform te leiden waar ze zelf meer aan kunnen verdienen, zonder dat de belegger hier voordeel van heeft. DeGiro beweert dat ze dit doen om "kosten te besparen", maar in werkelijkheid komt dit vooral ten goede aan Flatex en de market makers van Tradegate. Veel beleggers hebben niet eens een idee via welke exchange ze aan het kopen zijn.


Wat zijn de kosten per transactie op Tradegate?

Als belegger via DeGiro op Tradegate betaal je een vast tarief van €3,90 per transactie. Dat betekent dat als je bijvoorbeeld aandelen koopt, je €3,90 aan kosten betaalt. Wil je deze aandelen later weer verkopen? Dan betaal je nog eens €3,90. Dus voor een koop- en verkooptransactie ben je samen €7,80 kwijt.


Maar hier blijft het niet bij. Zoals eerder besproken, zijn er ook de impliciete kosten door de bredere spreads. Als de spread bijvoorbeeld 0,5% is, betaal je ook dat percentage extra bovenop de transactiekosten. Stel dat je voor €1.000 aan aandelen koopt, dan betaal je naast de €3,90 transactiekosten ook nog eens €5 aan spread dus bij twee transacties ben je zo een tientje kwijt en dus als je 500 euro hebt ingelegd al 2% van je rendement verloren. Dit klinkt misschien klein, maar vooral voor beleggers, kunnen deze kosten flink oplopen op de lange termijn. Terwijl je voor bijvoorbeeld XET en andere beurzen 2 euro of minder kwijt bent per transactie en een stuk lagere spreads.


Waarom trekt DeGiro beginnende beleggers aan?

DeGiro was populair onder beginnende beleggers vanwege de lage transactiekosten en eenvoudige interface. Veel van deze beleggers zijn zich echter niet bewust van de verborgen kosten zoals spreads, of van het feit dat ze via een platform handelen waar market makers het spel bepalen. Deze onwetendheid maakt hen extra kwetsbaar voor de bredere spreads en ongunstige prijzen die op een platform als Tradegate gehanteerd worden.


Voor Flatex is dit een slimme strategie: beginnende beleggers, die niet precies weten hoe de markt werkt, zijn een makkelijke prooi. Ze letten op de lage transactiekosten maar vergeten de grotere spreadkosten die vaak veel zwaarder wegen. Zo kan Flatex, via zowel DeGiro als Tradegate, profiteren van deze doelgroep.


Als belegger moet je je bewust zijn van de kosten die komen kijken bij het handelen via Tradegate. Niet alleen de transactiekosten van €3,90 per transactie, maar ook de bredere spreads en de manier waarop market makers de prijzen bepalen. De overname van DeGiro door Flatex, de eigenaar van Tradegate, heeft ervoor gezorgd dat veel beleggers ongemerkt naar een platform zijn verplaatst waar ze uiteindelijk meer betalen zonder dat ze dit beseffen. Vooral beginnende beleggers, die niet altijd precies begrijpen wat spreads en market makers zijn, lopen hier risico.

1 opmerking

תגובה אחת


Kevin
09 בספט׳

Bedankt voor de uitleg. Ik heb Salesforce in de tijd aangekocht op TDG, stel dat ik nu nog voor 5K wil aankopen, doe ik er wellicht beter aan om alles op TDG te verkopen en op NDQ te kopen?


Alvast bedankt. 🤞🏼

לייק

Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page