top of page

Waarom broker Bux nog steeds geen winst maakt

In het kort:

  • Verliezen bij Amsterdamse Broker Bux nemen toe: Bux bv, het bedrijfsonderdeel dat het Bux Zero-handelsplatform omvat, heeft in 2022 een verlies van €16 miljoen geleden, waar het een jaar eerder al €17,7 miljoen verlies rapporteerde.

  • Financiële strategiewijziging: Bux heeft in reactie op de verliescijfers zijn strategie herzien en richt zich nu op winstgevendheid in plaats van groei, onder andere door de invoering van vaste maandelijkse servicekosten.

  • Afscheid van risicovolle derivatenhandel: Bux heeft besloten om te stoppen met het aanbieden van riskante beleggingsproducten, zoals contracts for difference (CFD's), en richt zich op een meer winstgevende koers met een gewijzigde klantfocus.

Verliezen stapelen zich op bij broker Bux

In de wereld van online brokers blijft Amsterdamse broker Bux de verliezen zien oplopen. In 2022 rapporteerde Bux bv, het bedrijfsonderdeel dat het Bux Zero-handelsplatform omvat, een verlies van €16 miljoen. Dit komt bovenop het verlies van €17,7 miljoen in 2021, zoals blijkt uit het recent gedeponeerde jaarverslag. Hoewel Bux tot nu toe de verliezen heeft kunnen opvangen dankzij eerdere durfkapitaalinvesteringen, moesten aandeelhouders deze zomer extra kapitaal bijstorten om de kapitaalbuffers te herstellen.

Om deze financiële uitdagingen aan te pakken, heeft Bux in 2022 zijn strategie gewijzigd. De focus ligt nu op winstgevendheid in plaats van op groei. Een opvallende zet was de invoering van vaste maandelijkse servicekosten. Hiermee hoopt het bedrijf de weg naar winstgevendheid in te slaan, ondanks de voortdurende verliezen.

Beleggingshype en leeglopende bubbel

Bux, zoals veel andere neobrokers, profiteerde aanzienlijk van de beleggingshype die tijdens de coronapandemie ontstond. Talloze jonge en onervaren mensen besloten om te gaan beleggen. Bux, bekend om zijn advertenties over 'commissievrij beleggen', werd snel populair. Echter, met het einde van de lockdowns en toenemende inflatie en marktrentes, lijkt de beleggingsbubbel leeg te lopen. Het zijn vooral de beleggers met beperkte financiële middelen die als eerste afhaken, en dit heeft gevolgen voor platforms zoals Bux.

Hoewel Bux in 2022 een groei van 20% in het aantal actieve klanten meldt, daalde het transactievolume. Ook vergelijkbare buitenlandse brokers ervaren een daling in transactievolumes. Zo rapporteerde het Duitse FlatexDeGiro een afname van 22,5% in afgehandelde transacties in het eerste halfjaar van 2023 vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. Het Amerikaanse Robinhood zag de inkomsten uit transacties in het tweede kwartaal met 7% dalen in vergelijking met een jaar eerder.


Afscheid van risicovolle derivatenhandel

Om een nieuwe koers te varen, heeft Bux besloten om afscheid te nemen van risicovolle beleggingsproducten, zoals contracts for difference (CFD's). Deze producten stellen beleggers in staat om met een hefboom op koersstijgingen of -dalingen te speculeren, maar ze worden vaak als omstreden beschouwd vanwege het hoge verliespercentage onder particuliere beleggers. Ongeveer 10% van de klanten van Bux zal worden geraakt door het stopzetten van de CFD-activiteiten. Hoewel het totale aantal klanten van Bux niet wordt onthuld, bediende de broker eerder dit jaar naar verluidt een half miljoen klanten in acht Europese landen, waaronder België, Frankrijk en Duitsland.

Klanten die graag in CFD's handelden, ontvangen nu berichten over de stopzetting van het CFD-platform Stryk. Nederlandse klanten kunnen overstappen naar Avatrade, een Iers bedrijf waarmee Bux samenwerkt. De CFD-tak van Bux, gevestigd in Cyprus en het Verenigd Koninkrijk, is in vergevorderde gesprekken met potentiële kopers, waarbij ongeveer veertig medewerkers betrokken zijn.


Sinds het begin van een reorganisatie eerder dit jaar is het personeelsbestand van Bux aanzienlijk gekrompen, van 198 medewerkers in 2022 naar momenteel iets meer dan 100 medewerkers, inclusief de CFD-tak.

Financiering van hoge spaarrente

Ondanks de aanhoudende verliezen, heeft Bux onlangs een opvallende zet gedaan door een spaarrente van 2,01 procent aan te bieden op zijn beleggersrekening. Dit zet Bux in concurrentie met traditionele banken, vooral omdat de meeste Belgische banken hun spaarrentes de afgelopen maanden slechts geleidelijk hebben verhoogd. Het aanbod van Bux overtroeft zelfs (minimaal) dat van zijn Duitse concurrent, Trade Republic, die kort na Nieuwjaar een rente van 2 procent introduceerde.

Het nieuwe rentetarief van Bux is echter alleen van toepassing op tegoeden tot 25.000 euro. Bovendien moeten spaarders en beleggers 30 procent roerende voorheffing betalen op de ontvangen rente, wat resulteert in een nettorente van 1,4 procent. Hoewel dit iets minder is dan wat sommige traditionele banken, zoals Santander Consumer Bank, Argenta, MeDirect en Aion, op bepaalde rekeningen bieden, plaatst Bux zich nog steeds aan de top van het peloton.

Financiering en toekomstperspectief

Hoe kan Bux zich deze opvallende renteaanbieding veroorloven te midden van aanhoudende verliezen? Het antwoord ligt in Frankfurt, bij de hoofdzetel van de Europese Centrale Bank (ECB), volgens topman Yorrick Naeff. Alle geldrekeningen van Bux worden bijgehouden bij de Nederlandse ABN AMRO Clearing Bank, die de tegoeden vervolgens bij de ECB plaatst.


De ECB keert rente uit over deze tegoeden, vooral nu ze de strijd tegen inflatie heeft opgevoerd. Tijdens de recentste ECB-vergadering in maart werd de depositorente verhoogd naar 3 procent. Een groot deel van deze rente komt via ABN AMRO terug naar Bux, waardoor het bedrijf in staat is zijn klanten een rente van 2,01 procent aan te bieden. Dit in tegenstelling tot traditionele banken, die na jaren van negatieve rente nog steeds moeite hebben om de hogere ECB-rente volledig aan hun klanten door te berekenen vanwege de lage inkomsten uit hun kredietportefeuille.


Bux heeft het voordeel dat het geen kredieten verstrekt, waardoor het niet afhankelijk is van inkomsten uit leningen. Het bedrijf genereert inkomsten uit commissies op transacties van klanten, het uitlenen van aandelen aan derden en wisselkoerstransacties. Daarnaast heeft Bux recentelijk maandelijkse lidmaatschapskosten geïntroduceerd om minder aantrekkelijk te zijn voor kleine beleggers die weinig handelen. Het bedrijf richt zich vooral op klanten tussen de 25 en 45 jaar met hogere activiteit op het platform.


Herstructurering en discussie over kernkapitaal

Bux heeft deze zomer ook een herstructurering van het aandelenkapitaal doorgevoerd. Aandeelhouders ontvingen preferente aandelen in ruil voor hun investeringen, maar volgens Europese regels tellen deze investeringen niet mee als kernkapitaal. Dit heeft geleid tot discussies tussen toezichthouders en fintech-bedrijven die doorgaans op deze manier gefinancierd zijn.


Recente wijzigingen in de statuten van Bux wijzen op aanpassingen in de toewijzing van rechten aan verschillende soorten aandelen, hoewel CFO Egbert Pronk niet in detail wil treden over het proces. Hij benadrukt echter dat dergelijke aanpassingen over het algemeen niet in het voordeel zijn van aandeelhouders.


Toekomstplannen en stabiliteit

Bux heeft aangekondigd dat het eind 2023 verwacht break-even te draaien. De broker heeft zijn koers gewijzigd en streeft naar stabiliteit en winstgevendheid, ondanks de uitdagingen waarmee de online brokermarkt wordt geconfronteerd.


Hoewel Bux nog steeds verliezen lijdt, hoopt het bedrijf dat zijn aangepaste strategie en de aantrekkingskracht van zijn nieuwe renteaanbod de weg zullen effenen voor een positievere financiële toekomst.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur een e-mail naar rens@debelegger.nl


Comments


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page