top of page

Hierdoor stijgen aandelen vandaag

In het kort:

  • De Europese Centrale Bank (ECB) staat wellicht op het punt de rente voor het eerst sinds 2019 te verlagen, ondanks een lichte stijging van de inflatie in mei.

  • Europese banken staan juist onder druk met dalende aandelenkoersen, vooral bij Banco de Sabadell, Caixabank en BBVA.

  • De Europese Stoxx 600 index steeg met 0,8%, aangevoerd door technologieaandelen, met ASML op kop met een sterke stijging van 7,5%.


De Europese Centrale Bank (ECB) staat misschien wel op het punt om de rente voor de eerste keer sinds september 2019 te verlagen. Dit markeert het einde van een periode van snelle renteverhogingen die begon na de Covid-19 pandemie toen de inflatie sterk steeg. De aankondiging van deze renteverlaging komt ondanks een lichte stijging van de inflatie in mei, waarbij de headline-inflatie 2,6% bereikte en de kerninflatie 2,9%. De ECB heeft echter aangegeven dat de huidige economische omstandigheden een renteverlaging rechtvaardigen, ondanks de recente stijgingen.


De inflatie in de Eurozone het afgelopen jaar:

BRON: Trading Economics


Investeerders kijken al vooruit naar wat er na deze renteverlaging in juni zal gebeuren. De markten blijven enorm gevoelig voor de beleidsbeslissingen van de ECB en de Federal Reserve. Terwijl de ECB zich voorbereidt op mogelijke verdere verlagingen, blijft de Amerikaanse Federal Reserve zich voor nu vasthouden aan een "higher for longer" beleid, wat implicaties kan hebben voor de euro-dollar wisselkoers en de inflatie door de prijzen van geïmporteerde goederen en diensten. Echter zijn de slechter dan verwachte banenrapporten uit de VS van vandaag wellicht een extra reden om ook in de VS de rentestanden eerder te gaan verlagen.



Europese banken hebben nu juist te maken met dalende aandelenkoersen, met significante dalingen bij Banco de Sabadell, Caixabank en BBVA. De onzekerheid rond de rentebeslissing van de ECB draagt bij aan de nervositeit op de markten. BBVA daalde met 0,49%, terwijl Caixabank een verlies van 3,19% noteerde en Banco de Sabadell met 0,38% daalde. Dit weerspiegelt de bredere zorgen in de financiële sector over de impact van renteveranderingen en economische vooruitzichten.


De Europese Stoxx 600 index steeg met 0,8%, waarbij technologieaandelen de winsten leidden. ASML sprong naar de top van de index met een indrukwekkende stijging van 7,5%, bijna een recordhoogte bereikend. Deze beweging volgde op een positief analistenrapport van Jefferies, waarin werd vermeld dat ASML mogelijk nieuwe orders van Taiwan's TSMC zou ontvangen in de komende kwartalen.


De detailhandel zag ook positieve bewegingen, met Inditex, het moederbedrijf van Zara, dat met 4,8% steeg na het rapporteren van een omzetgroei van 7% in het eerste kwartaal. De verkopen bereikten 8,2 miljard euro in de drie maanden tot april, wat in lijn was met de verwachtingen. Deze cijfers tonen aan dat, ondanks economische onzekerheden, bepaalde sectoren blijven groeien en investeerdersvertrouwen behouden.



De Europese markten blijven zoeken naar een richting met belangrijke ontwikkelingen in zowel de financiële als de technologische sectoren. De renteverlaging door de ECB markeert een belangrijk moment voor de eurozone, terwijl investeerders blijven letten op toekomstige beleidsbewegingen en hun impact op de markten. Tegelijkertijd blijven specifieke sectoren zoals technologie en detailhandel positieve signalen vertonen, wat hoop biedt op verdere groei in deze markten en bedrijven.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

コメント


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page