top of page
Rens Boukema

Hier koop je de goedkoopste huizen in Nederland

Bijgewerkt op: 6 dagen geleden

In het kort:

  • De huizenprijzen in Nederland lopen in 2024 sterk uiteen, met Amsterdam als duurste gemeente (€ 7.187 per m²) en Pekela als goedkoopste (€ 1.995 per m²).

  • De duurste gemeenten bevinden zich vooral in Noord-Holland, met bekende namen uit het Gooi, zoals Laren en Bloemendaal.

  • De goedkoopste gemeenten zijn grotendeels te vinden in Groningen en Limburg, waar je aanzienlijk meer huis voor je geld krijgt.


De huizenprijzen in Nederland blijven in 2024 grote verschillen vertonen. Waar je in Amsterdam gemiddeld € 7.187 per vierkante meter betaalt, kost eenzelfde vierkante meter in de Groningse gemeente Pekela slechts € 1.995. Het prijsverschil tussen de duurste en goedkoopste gemeenten bedraagt daarmee bijna 3,6 keer. Dit betekent dat je voor eenzelfde budget in Amsterdam een bescheiden appartement koopt, terwijl je in een goedkopere regio zoals Groningen een ruime vrijstaande woning kunt bemachtigen.


Het zal niemand verbazen dat Amsterdam de duurste gemeente blijft, met een vierkantemeterprijs van € 7.187. De hoofdstad blijft, ondanks een lichte vertraging in de prijsstijgingen, veruit het duurst. Wat wel opvalt, is de sterke vertegenwoordiging van kleinere gemeenten in het Gooi en in Noord-Holland. Laren (€ 6.327 per m²) en Bloemendaal (€ 6.053 per m²) volgen op afstand. Ook andere gemeenten zoals Heemstede, Amstelveen en Blaricum staan hoog op de lijst, met prijzen tussen de € 5.000 en € 5.500 per m².


Top 5 duurste gemeenten:

1. Amsterdam - € 7.187

2. Laren - € 6.327

3. Bloemendaal - € 6.053

4. Heemstede - € 5.583

5. Amstelveen - € 5.299


Aan de andere kant van het spectrum bevinden zich de gemeenten in Groningen en Limburg. Pekela, met een vierkantemeterprijs van € 1.995, is de goedkoopste gemeente van Nederland. Ook in gemeenten als Kerkrade (€ 2.040 per m²) en Eemsdelta (€ 2.119 per m²) liggen de prijzen ver onder het landelijk gemiddelde. Dit betekent dat kopers hier aanzienlijk meer ruimte kunnen kopen voor hun geld, wat vooral interessant is voor starters of mensen met een beperkt budget.


Top 5 goedkoopste gemeenten:

1. Pekela - € 1.995

2. Kerkrade - € 2.040

3. Eemsdelta - € 2.119

4. Het Hogeland - € 2.151

5. Brunssum - € 2.160



De prijs per vierkante meter is sterk afhankelijk van de locatie en de vraag naar woningen. Gemeenten zoals Amsterdam en Laren blijven populair vanwege hun centrale ligging, voorzieningen en status. Tegelijkertijd worden in minder dichtbevolkte gebieden, zoals Groningen en Limburg, de prijzen gedrukt door een lagere vraag en meer beschikbare ruimte. Vooral de Randstad drijft de prijzen omhoog door de beperkte bouwgrond en de grote vraag naar woningen in economisch sterke regio’s.


Een blik op de absolute top van de vastgoedmarkt laat zien dat er ook zeker nog steeds exorbitant dure woningen te vinden zijn. Het duurste huis van Nederland in 2024 is deze luxe villa in Laren, met een vraagprijs van naar schatting € 40 miljoen. Deze villa is eigendom geweest van Willem Willemstein, die het pand na aankoop volledig liet herbouwen. Het landgoed omvat onder andere 28.305 m² grond, 22 kamers, een privébioscoop, binnen- en buitenzwembaden, en een eigen tennisbaan. Dit paleis staat symbool voor het uiterste van de Nederlandse woningmarkt, waar luxe overduidelijk geen grenzen kent:

Bron: Christie´s International Real Estate

Voor beleggers biedt de vastgoedmarkt echter nog steeds kansen. Het is mogelijk om via vastgoedfondsen te profiteren van de stabiele huurinkomsten en waardestijgingen van professioneel beheerd vastgoed. Dit kan een aantrekkelijk alternatief zijn voor directe vastgoedinvesteringen, vooral voor beleggers die minder kapitaal beschikbaar hebben.


Wil je meer weten over vastgoedfondsen? Lees dan ons artikel over de beste vastgoedfondsen in 2024.

Comments


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page