top of page

Het succes van Nvidia lijkt nog lang niet te stoppen

In het kort:

  • Nvidia's omzet verdubbelde ten opzichte van vorig jaar met een verbluffende groei van 429% in de nettowinst.

  • De recent onthulde GH200 Grace Hopper Superchip kan een echte game-changer zijn in de AI-sector.

  • Ondanks de harde stijgingen het afgelopen jaar kan Nvidia's aandeel in de komende jaren nog aanzienlijke groei zien.


Toen Nvidia onlangs haar kwartaalcijfers voor het tweede kwartaal van het fiscale jaar 2024 onthulde, was het moeilijk om het enthousiasme en de hype op de beurs te negeren. Deze cijfers lieten niet zomaar een stijgende lijn zien, maar een ronduit indrukwekkende prestatie: een verdubbeling van hun omzet op jaarbasis. En alsof dat nog niet genoeg was, rapporteerde het bedrijf een bijna verbluffende winsttoename van 429%. Dit suggereert sterk dat Nvidia's avontuur in de wereld van Artificial Intelligence misschien nog maar aan het begin is.


Maar wat deze cijfers nog opmerkelijker maakte, is het achterliggende verhaal van een bizar hoge vraag. Stel je eens voor: er is een product op de markt waarvoor klanten bereid zijn om zes maanden voor te wachten en daarbij ook nog eens $40.000 per stuk te betalen. Dat is precies wat er gebeurt met Nvidia's H100 datacenter GPU's. Een dergelijke vraag naar een product, vooral in de snel veranderende tech-industrie, is echt buitengewoon goed. Een analist merkte op: "In een wereld waar technologieproducten snel komen en gaan, is een dergelijke consistente en hoge vraag een zeldzaamheid."


Gezien deze vraag zou je kunnen denken dat Nvidia comfortabel achterover zou leunen. Maar dat is zeker niet het geval. Ze hebben actief stappen ondernomen om hun aanbod te vergroten en tegelijkertijd enkele van de uitdagingen in hun supply chain aan te pakken. Een van de meest interessante aspecten was de introductie van de GH200 Grace Hopper Superchip, een echt state-of-the-art stukje technologie speciaal ontworpen voor versnelde computertaken en hoge kwaliteit generatieve AI.


Als we deze chip vergelijken met zijn naaste concurrenten, zoals die van AMD en Intel, dan is de superioriteit van Nvidia niet te ontkennen. Een belangrijke factor hierin is de 282GB HBMe3 - de crème de la crème van high-bandwidth memory. Dit stelt de chip in staat om een indrukwekkende geheugenbandbreedte van 10TB per seconde te bereiken. Concreet betekent dit dat gebruikers AI-modellen kunnen draaien die maar liefst 3,5 keer groter zijn dan voorheen mogelijk was.



Warren Buffet merkte ooit op: "Het is beter om een ​​geweldig bedrijf te kopen tegen een redelijke prijs dan een redelijk bedrijf tegen een geweldige prijs." Deze uitspraak kan men gemakkelijk toepassen op Nvidia. Op het eerste gezicht lijkt de waardering van Nvidia misschien veel te hoog. Echter, als we de vooruitziende blik van analisten volgen, die een jaarlijkse winstgroei van maar liefst 79% projecteren, zien we dat de toekomst voor Nvidia enorm positief is. Als deze projecties uitkomen, zou Nvidia tegen het jaar 2029 een verbluffende winst per aandeel van bijna $198 kunnen rapporteren.

Bron: Reuters

Maar de innovaties van Nvidia beperken zich niet alleen tot hun nieuwste chip. Ze hebben ook hun zinnen gezet op een groeiende niche in de serverprocessor-markt met hun Arm-based Grace server CPU's. Ter illustratie: in 2021 was het marktaandeel van Arm-serverprocessors nog bescheiden met 3,5%, maar hun populariteit is sindsdien verdubbeld. Als Nvidia op dit pad blijft, kan het bedrijf zich snel een nog groter stuk van deze groeiende markt toe-eigenen.


Nvidia's recente ontwikkelingen en hun focus op de AI-markt maken het kortom tot een een echte grote tech-speler om rekening mee te houden. Voor potentiële beleggers zou het verstandig zijn om niet enkel naar de huidige waardering te kijken, maar ook naar het lange termijn potentieel. En zoals de wijze Benjamin Graham, de leermeester van Warren Buffet, ons heeft geleerd: "Op de korte termijn is de markt een stemmachine, maar op de lange termijn een weegmachine." Gezien het potentieel is Nvidia vastbesloten om zwaar te wegen in de wereld van technologische innovatie.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur een e-mail naar Michiel@debelegger.nl

Wil je meer lezen?

Abonneer je op debelegger.nl om deze exclusieve post te kunnen blijven lezen.

Comments


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page