top of page

Heeft Warren Buffett gebruik gemaakt van deze koopkans?

In het kort:

  • Warren Buffett's Japanse investeringen werden getroffen door een wereldwijde marktrout, maar herstelden zich gedeeltelijk tegen het einde van de week.

  • Berkshire Hathaway, het investeringsvehikel van Buffett, bezit 8% van vijf grote Japanse handelshuizen, waarvan de aandelen aanvankelijk tot 30% daalden op het dieptepunt.

  • Door de recente uitgave van 1,7 miljard


Warren Buffett zag een aanzienlijk verlies van $6,7 miljard (¥980 miljard) op zijn Japanse beleggingen tijdens de recente marktdaling, waarbij de aandelenkoersen van de vijf grote Japanse handelshuizen waarin hij investeert, sterk daalden. Dit verlies werd echter gedeeltelijk gecompenseerd toen de markt herstelde, waardoor het verlies werd teruggebracht tot ongeveer ¥550 miljard ($3,79 miljard) tegen het einde van woensdag.


De wereldwijde financiële markten werden vorige week opgeschrikt door een forse correctie die begon in Japan. De Nikkei 225, een belangrijke graadmeter voor de Japanse aandelenmarkt, zakte op maandag met 12,4%, de grootste daling sinds "Black Monday" in 1987. De trigger voor deze uitverkoop was een kleine renteverhoging door de Bank of Japan, wat leidde tot een opschudding van de yen "carry trade." Dit effect zorgde voor een kettingreactie wereldwijd, maar uiteindelijk wist de Japanse markt het verlies te beperken tot een weekdaling van slechts 2,5%.


Warren Buffett, via zijn bedrijf Berkshire Hathaway, heeft aanzienlijke belangen in Japan. In 2020 kondigde hij aan dat hij een belang van 5% had verworven in vijf van Japan's grootste handelshuizen—Itochu, Marubeni, Mitsubishi, Mitsui en Sumitomo. Deze bedrijven, bekend als *sogo shosha*, spelen een cruciale rol in de Japanse economie door het importeren van essentiële grondstoffen zoals energie, metalen, voedsel en textiel.


Tijdens de recente marktdaling kelderden de aandelen van deze bedrijven aanvankelijk met wel 30%, maar tegen het einde van de week was het verlies grotendeels goedgemaakt. Mitsui was de grootste verliezer met een daling van 6,2%, terwijl Mitsubishi het minst werd getroffen, met een daling van slechts 1,7%.


Interessant genoeg maakten veel Japanse bedrijven eerder deze week hun resultaten over het tweede kwartaal bekend, die over het algemeen beter waren dan verwacht. Ondanks de marktonrust behielden de bedrijven hun winstverwachtingen voor het volledige jaar. De aandelen van Itochu en Mitsubishi zijn jaar-op-jaar met meer dan 10% gestegen, terwijl Marubeni, Mitsui en Sumitomo een bescheidener stijging van minder dan 10% lieten zien.


Buffett heeft een enorme cashpositie opgebouwd, met een recordbedrag van $276,9 miljard aan het einde van het tweede kwartaal van 2024, deels dankzij de verkoop van een deel van zijn Apple-aandelen. Dit geeft hem de financiële ruimte om meer aandelen te verwerven als de waarderingen aantrekkelijk blijven.



Hoewel er speculatie is dat Buffett zich mogelijk zal richten op andere sectoren, zoals Japanse verzekeraars en banken, wordt verwacht dat hij zijn focus op de handelshuizen zal behouden vanwege hun diversificatie en gelijkenissen met Berkshire Hathaway.

Buffett's strategie om Japanse yen-obligaties uit te geven om zo valutarisico's te beperken bij het kopen van buitenlandse aandelen, heeft goed uitgepakt. Ondanks de recente waardestijging van de yen, is de dollar sinds 2019 met meer dan 30% gestegen ten opzichte van de Japanse munt, wat Buffett extra voordelen heeft opgeleverd. Tot het einde van 2023 had Berkshire Hathaway ongerealiseerde winsten van meer dan $8 miljard opgebouwd op deze Japanse investeringen.


Het lijkt erop dat Buffett mogelijk gebruik heeft gemaakt van de recente koersdalingen om zijn posities verder uit te breiden. In april bracht Berkshire Hathaway nog extra yen-obligaties uit ter waarde van $1,7 miljard, wat erop kan wijzen dat Buffett zich voorbereidt om meer kapitaal in Japan te investeren. Later dit jaar zullen we weten of Buffett extra aankopen heeft gedaan op de Japanse markt. Hoewel Buffett eerder heeft aangegeven dat hij niet meer dan 9,9% van de aandelen in elk van deze eerder genoemde bedrijven wil bezitten zonder goedkeuring van hun raden van bestuur, zou de huidige marktsituatie hem ertoe kunnen brengen om toch meer te kopen.


Ondanks de wereldwijde marktdaling wist Warren Buffett zijn Japanse investeringen overigens relatief goed door de storm te loodsen, waarbij hij mogelijk zelfs nieuwe koopkansen heeft benut. Met nog steeds een forse ongerealiseerde winst en een strategische benadering van valuta- en marktrisico's blijft de 'Oracle of Omaha' zijn investeringsvaardigheden demonstreren, zelfs in deze turbulente tijden.

Commentaires


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page