top of page

Heeft dit chip-aandeel meer potentieel dan Nvidia? Analisten denken van wel

In het kort:

  • Micron Technology heeft in FY2024 een indrukwekkend herstel laten zien met een omzetgroei van bijna 100% op jaarbasis.

  • De groei in AI-gerelateerde producten zoals High Bandwidth Memory (HBM) en DRAM is de belangrijkste drijfveer voor de toekomstige winst.

  • Aantrekkelijke waarderingen en strategische verschuiving naar producten met hogere marges geven Micron een unieke positie in de markt.


De chipsector staat bekend om zijn grillige, cyclische karakter. Bedrijven zoals Micron Technology (NASDAQ: MU), die gespecialiseerd zijn in geheugenchips zoals DRAM en NAND, worden vaak getroffen door de ups en downs van de wereldwijde vraag naar halfgeleiders. Echter, analisten zijn momenteel bijzonder positief over dit bedrijf. Ondanks de volatiliteit in de sector zien zij enorme kansen voor beleggers die in Micron willen stappen. Dit komt door de verwachte groeiversnelling in de komende jaren, aangedreven door de toename van AI-toepassingen en datacenter-investeringen. In dit artikel wil ik verder in gaan op de cijfers achter Micron en waarom je nu veel hoort over de waardering van Micron, wat zeker een interessante is.


De aandelenkoers van Micron, met eenduidelijke stijging van de kwartaalcijfers vorige week:

Bron: Macrotrends

Omzetherstel en winstgroei na een uitdagende periode

Micron beleefde een moeilijk 2023, waarin de omzet en winst sterk onder druk stonden door een combinatie van factoren: een verzadigde smartphonemarkt, zwakke vraag naar pc's en wereldwijde economische onzekerheden. Hierdoor daalden zowel de omzet als de winstgevendheid drastisch. De omzet voor FY2023 daalde naar $17 miljard, een daling van meer dan 40% vergeleken met het jaar ervoor, en het bedrijf leed zelfs een nettoverlies in enkele kwartalen.


De omzet(groei) van Micron )2010-2024):

Bron: Macrotrends

In FY2024 vond echter een omslag plaats. De laatste kwartaalcijfers toonden een omzetgroei van 93,2% op jaarbasis en een verbetering van de brutomarge naar 36,5%, vergeleken met 28,1% in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Dit herstel werd voornamelijk gedreven door de explosieve vraag naar AI-gerelateerde producten, zoals HBM, die essentieel zijn voor de verwerking van complexe AI-algoritmes in datacenters. Met andere woorden, de hernieuwde interesse in Micron komt op een moment dat de markt zich herstelt en de vraag naar chips in groeisegmenten als AI en datacenters toeneemt.


De brutomarge van Micron de afgelopen 5 jaar:

Bron: Ycharts

De invloed van AI en de vraag naar High Bandwidth Memory (HBM)

De huidige interesse in AI, en met name generatieve AI-toepassingen zoals ChatGPT en geavanceerde machine learning-modellen, vereist een enorme hoeveelheid rekencapaciteit en data-opslag. Deze ontwikkelingen hebben geleid tot een ongekende vraag naar geavanceerde geheugenchips, zoals DRAM en NAND, die door Micron worden geproduceerd. De investeringen in AI groeien namelijk hard:

Bron: Sherwood

HBM, een gespecialiseerde geheugenchip die wordt gebruikt in AI-servers, is een van de snelst groeiende segmenten binnen de halfgeleiderindustrie. Nvidia (NASDAQ: NVDA), 's werelds toonaangevende producent van AI-chips, gebruikt Micron's HBM in zijn nieuwe generatie Blackwell AI-chips. Dit geeft Micron een unieke positie in de markt, aangezien de groei in AI naar verwachting nog jaren zal aanhouden. Analisten verwachten dat de markt voor AI-infrastructuur in 2032 maar liefst $92 miljard zal bereiken, met een samengesteld jaarlijks groeipercentage (CAGR) van 26%. De snelle groei van AI zorgt ervoor dat de vraag naar producten zoals HBM en DRAM blijft stijgen, waardoor Micron in een uitstekende positie verkeert om hiervan te profiteren.



Verwachte winstgroei van 583% in FY2025

Een van de belangrijkste redenen waarom analisten momenteel zo positief zijn over Micron, is de indrukwekkende winstprognose voor het komende jaar. In FY2025 wordt verwacht dat Micron's winst per aandeel (EPS) zal stijgen met maar liefst 583% op jaarbasis, gedreven door de toename van de vraag naar AI-gerelateerde producten en een verbetering van de winstmarges. Deze enorme sprong in winstgevendheid is een direct gevolg van de opleving in de geheugenchipmarkt, maar ook van de focus van Micron op het veroveren van marktaandeel in producten met hogere marges, zoals HBM en enterprise Solid State Drives (SSDs).


De EPS forecast voor Micron:

Bron: Seeking Alpha

In het vierde kwartaal van FY2024 groeide de verkoop van SSD's, die worden gebruikt in datacenters, voor het eerst boven de $1 miljard. Verwacht wordt dat deze trend in FY2025 doorzet, vooral nu hyperscalers zoals Amazon Web Services, Google Cloud en Microsoft Azure hun investeringen in AI-infrastructuur versnellen. Deze bedrijven zijn afhankelijk van snelle en betrouwbare opslagoplossingen, en Micron levert met zijn DRAM- en NAND-producten precies wat zij nodig hebben.


Waardering en groeipotentieel: PEG van 0,18x

Een van de belangrijkste factoren die Micron aantrekkelijk maakt voor beleggers, is de huidige waardering van het aandeel. Ondanks de recente rally van 18% na de kwartaalcijfers, is het aandeel nog steeds fors ondergewaardeerd vergeleken met sectorgenoten. De forward PEG-ratio (Price/Earnings to Growth) van Micron ligt op 0,18x, wat extreem laag is in vergelijking met de sectorbenchmark van 1,93x. Dit betekent dat het aandeel momenteel zeer goedkoop is in verhouding tot de verwachte winstgroei, uiteraard door de winstexplosie die er verwacht wordt bij Micron (procentueel gezien).


Ter vergelijking: Nvidia, dat een winstgroei van 321% heeft geboekt, heeft dezelfde PEG-ratio van 0,18x. Dit suggereert dat Micron, gezien zijn winstpotentieel in FY2025, minstens evenveel waarderingspotentieel heeft als Nvidia. Bovendien ligt de koers/winstverhouding (P/E) van Micron voor FY2025 op 12,1, ver onder het sectorgemiddelde van 24,48x. Dit geeft aan dat er nog veel ruimte is voor waardestijging, vooral nu de winstgevendheid naar verwachting sterk zal toenemen.


De fwd P/E van Micron:

Bron: Finbox

Ook lijken analisten enthousiaster over Micron in vergelijking tot bijvoorbeeld Nvidia als we kijken naar de koersdoelen (huidige aandelenprijs Micron=$104/Nvidia=$119):

Bron: TipRanks
Bron: TipRanks

Risico's: Marktoveraanbod en concurrentie

Hoewel de vooruitzichten voor Micron positief zijn, moeten je als belegger ook rekening houden met de risico's. Een van de grootste zorgen is een mogelijk overaanbod van DRAM en HBM-geheugen. Samsung en SK Hynix, de twee grootste concurrenten van Micron in de geheugenchipmarkt, zijn van plan om hun productiecapaciteit voor HBM te vergroten. Dit kan leiden tot prijserosie als de vraag naar AI-geheugen niet snel genoeg blijft groeien om het aanbod bij te houden. Analisten verwachten echter dat dit risico pas in FY2026 een serieuze bedreiging vormt, tegen die tijd kan de markt weer in balans zijn door verdere uitbreiding van AI-infrastructuur.


Een ander risico is de oplopende schuldpositie van Micron. Door forse investeringen in nieuwe productiefaciliteiten in de VS is de nettoschuld van het bedrijf gestegen tot $5,29 miljard. Deze uitbreidingen zijn nodig om te kunnen voldoen aan de toekomstige vraag naar geavanceerde geheugenchips, maar kunnen op korte termijn druk uitoefenen op de vrije kasstroom.


De lange termijn schuld van Micron (2010-2024):

Bron: Macrotrends

Micron biedt beleggers volgens velen een unieke kans om te profiteren van de opkomende AI-revolutie. Met een sterke omzetgroei, een verwachte winstexplosie in FY2025 en een extreem aantrekkelijke waardering, zijn de vooruitzichten voor het aandeel zeer gunstig.



Echter zijn er ook zeker enkele risico's zoals marktoveraanbod en toenemende concurrentie, zijn analisten ervan overtuigd dat Micron goed gepositioneerd is om te profiteren van de groeiende vraag naar AI-infrastructuur en geheugenchips. Voor beleggers die op zoek zijn naar een koopkans in de halfgeleidersector, biedt Micron een aantrekkelijke mix om te onderzoeken, welke er eentje is van groeipotentieel tegen een relatief lage waardering.

תגובות


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page