top of page

Hebben beleggers het mis over dit aandeel?

In het kort:

  • Qualcomm boekte een omzetgroei van 11% in het derde kwartaal van 2024 en overtrof de verwachtingen van analisten.

  • De aandelenkoers van Qualcomm is sinds juni met bijna 30% gedaald.

  • Qualcomm's diversificatie naar nieuwe groeimarkten, zoals de automotive sector en het Internet of Things (IoT), biedt aanzienlijke kansen voor het bedrijf.


Qualcomm, een belangrijke speler in de halfgeleiderindustrie, heeft recentelijk zijn resultaten voor het derde kwartaal van het fiscale jaar 2024 bekendgemaakt. Het bedrijf behaalde een omzet van $9,39 miljard, een groei van 11% op jaarbasis, en een aangepaste winst per aandeel (EPS) van $2,33, waarmee het de verwachtingen van analisten met $0,07 overtrof. Deze sterke resultaten werden voornamelijk gedreven door een stijging van 12% in de omzet uit handsets, die $5,9 miljard bedroeg, en een indrukwekkende groei van 87% in de automotive divisie, die $811 miljoen aan kwartaalomzet opleverde.


De aandelenkoers van Qualcomm het afgelopen jaar:

Bron: Macrotrends


Ondanks deze solide cijfers werd de aandelenkoers van Qualcomm zwaar getroffen, met een daling van bijna 9% na de bekendmaking van de resultaten. Sinds juni is de aandelenkoers met bijna 30% gedaald, voornamelijk als gevolg van toenemende zorgen over de geopolitieke spanningen tussen de VS en China en de mogelijke impact van Apple’s ontwikkeling van in-house 5G-chips. Apple, dat momenteel ongeveer 20% van Qualcomm's totale omzet genereert, heeft plannen aangekondigd om tegen 2025 geleidelijk over te stappen op eigen 5G-chips voor sommige iPhone-modellen, wat een aanzienlijk risico vormt voor Qualcomm.


Het income statement van Qualcomm in Q3 van FY 2024:

Bron: Economy insights


Een van de grootste zorgen die de markt op dit moment lijkt te hebben, is de geopolitieke situatie tussen de VS en China. In mei 2024 trok het Amerikaanse Ministerie van Handel exportlicenties in die Qualcomm in staat stelden om chips te leveren aan Huawei, een van de grootste telecombedrijven in China. Dit was een strategische zet van de Amerikaanse overheid om China’s toegang tot geavanceerde technologie te beperken, met name in sectoren zoals telecommunicatie, defensie en kunstmatige intelligentie (AI).


Hoewel het verlies van Huawei als klant zeker een negatieve impact kan hebben op de kortetermijninkomsten van Qualcomm, moet worden opgemerkt dat dit niet de eerste keer is dat het bedrijf wordt geconfronteerd met dergelijke beperkingen. Tijdens de Trump-administratie onderging Qualcomm vergelijkbare beperkingen, maar het bedrijf toonde toen veerkracht en wist uiteindelijk weer te groeien. Het is ook belangrijk om te benadrukken dat Huawei niet de enige Chinese klant is van Qualcomm; andere Chinese smartphonefabrikanten zoals Xiaomi en Oppo blijven belangrijke afnemers van Qualcomm’s Snapdragon-chips.


In het tweede kwartaal van 2024 zag Qualcomm zijn omzet uit Chinese smartphonefabrikanten met maar liefst 50% op jaarbasis groeien, gedreven door de toenemende vraag naar AI-geschikte smartphones. Deze cijfers tonen aan dat de Chinese markt nog steeds van vitaal belang is voor Qualcomm en dat het bedrijf, ondanks de uitdagingen, goed gepositioneerd blijft om te profiteren van de groeiende vraag naar geavanceerde technologie in deze regio.


De omzet(groei) van Qualcomm (2010-2024):

Bron: Macrotrends


Naast de geopolitieke risico's, is de andere grote zorg voor beleggers de ontwikkeling van in-house 5G-chips door Apple. Apple heeft al lange tijd een strategische relatie met Qualcomm, waarbij het bedrijf Qualcomm's modemchips gebruikt in zijn iPhones. Echter, recente berichten suggereren dat Apple van plan is om tegen 2025 zijn eigen 5G-chips te introduceren in twee nieuwe iPhone-modellen, wat de omzet van Qualcomm aanzienlijk zou kunnen beïnvloeden.



Hoewel deze ontwikkeling een risico vormt, moet worden opgemerkt dat Qualcomm een contract heeft met Apple dat loopt tot 2026. Bovendien heeft Qualcomm in zijn financiële prognoses geen rekening gehouden met eventuele inkomsten bovenop de huidige contractuele verplichtingen met Apple, wat betekent dat elk extra contract met Apple als een bonus mag worden beschouwd. Desondanks is het voor de midden-lange tot langere termijn wel een belangrijke ontwikkeling om te blijven volgen.


CEO Cristiano Amon van Qualcomm blijft optimistisch over de toekomst, ondanks de mogelijke dreiging van het verliezen van omzet door de eigen productie van Apple. Hij benadrukte tijdens de meest recente earnings call dat de sterke vraag naar AI-geschikte apparaten en de toenemende complexiteit van on-device processing een groot potentieel biedt voor Qualcomm, vooral in sectoren zoals automotive en industriële IoT.


Een van de belangrijkste pijlers van Qualcomm's groeistrategie is de diversificatie naar nieuwe markten, met name de automotive sector en het Internet of Things (IoT). De automotive divisie van Qualcomm heeft een indrukwekkende groei doorgemaakt, met een verwachte omzet van $4 miljard tegen 2026 en $9 miljard tegen het einde van het decennium. Dit maakt de automotive sector een van de snelst groeiende onderdelen van Qualcomm's business.


In de automotive markt richt Qualcomm zich op de ontwikkeling van geavanceerde technologieën voor connected cars, zoals digitale cockpitoplossingen en AI-gestuurde functies. De overgang naar elektrische en autonome voertuigen biedt enorme kansen voor Qualcomm om zijn aanwezigheid in deze sector uit te breiden. CEO Amon benadrukte tijdens de earnings call dat de vraag naar Generative AI in de automotive sector groeit, vooral op het gebied van complexe on-device verwerking en de integratie van AI in de gebruikersinterface.


Naast automotive ziet Qualcomm ook aanzienlijke groeikansen in de IoT-markt. Hoewel de IoT-omzet in het afgelopen kwartaal met 8% daalde tot $1,36 miljard, wordt verwacht dat deze markt in de komende jaren zal herstellen. Volgens onderzoek van IoT Analytics zal de groei in de IoT-markt in 2025 weer versnellen, wat gunstig is voor Qualcomm's IoT-divisie. Dit segment omvat toepassingen zoals slimme steden, industriële automatisering en connected devices, die allemaal profiteren van de opkomst van AI en edge computing.


Ondanks de sterke operationele prestaties van Qualcomm en het groeipotentieel in nieuwe markten, lijkt de markt momenteel te pessimistisch over de vooruitzichten van het bedrijf. De forward price-to-earnings (P/E) ratio van Qualcomm is gedaald tot 16,9, wat aanzienlijk lager is dan de sectormediaan van 23,08. Dit betekent dat Qualcomm momenteel wordt verhandeld tegen een korting van bijna 27% ten opzichte van zijn sectorgenoten.


De FWD P/E ratio van Qualcomm:

Bron: Finbox


Een andere belangrijke financiële indicator is de return on equity (ROE), die voor Qualcomm op 38,92% ligt. Dit toont aan dat het management van Qualcomm zeer efficiënt is in het inzetten van kapitaal en goed presteert op het gebied van waardecreatie voor aandeelhouders.


Daarnaast genereerde Qualcomm in het laatste kwartaal een vrije kasstroom (FCF) van $12,57 miljard op jaarbasis, een stijging van 27% sinds het begin van 2024. Deze sterke kasstroom stelt het bedrijf in staat om zijn schuldpositie te verlagen, aandelen terug te kopen en dividenden te verhogen, wat bijdraagt aan de waardecreatie op lange termijn en het een solide kastroom geeft.


De ROE van Qualcomm (2010-2024):

Bron: Macrotrends


Hoewel Qualcomm goed gepositioneerd is voor toekomstige groei, zijn er nog steeds risico's die beleggers in overweging moeten nemen. De grootste risico's zijn de mogelijke impact van Apple's in-house chipontwikkelingen en de geopolitieke spanningen tussen de VS en China. Als Apple inderdaad besluit om tegen 2025 volledig over te stappen op eigen 5G-chips, kan dit een significante daling in Qualcomm's omzet betekenen. Bovendien blijft de situatie in China onzeker, vooral met de recente beperkingen op de export van geavanceerde technologie naar Chinese bedrijven zoals Huawei.


Daarnaast is de wereldwijde smartphonemarkt aan het herstellen, maar het tempo van dit herstel is nog onzeker. Hoewel de verzendingen van smartphones naar verwachting met 4% zullen groeien in 2024, is het nog maar de vraag of dit voldoende zal zijn om de daling in de omzet uit andere segmenten te compenseren.



Ondanks de recente koersdaling en de zorgen over geopolitieke risico's en concurrentie van Apple, blijft Qualcomm goed gepositioneerd voor toekomstige groei. De sterke kwartaalresultaten, het groeipotentieel in nieuwe markten zoals automotive en IoT, en de solide financiële prestaties maken Qualcomm een aantrekkelijke optie voor beleggers die op zoek zijn naar groei op lange termijn.

Comments


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page