top of page

Google gaat revolutionaire AI-modellen ontwikkelen

In het kort:

  • DeepMind, Google's AI-divisie, ontwikkelt 21 tools voor onder andere levensadvies, planning en bijles, volgens een rapport van The New York Times.

  • De technologiegigant Google werkt hiervoor samen met het miljardenbedrijf Scale AI om deze tools te testen.

  • De AI-tools onderzoeken of ze kunnen helpen bij het geven van relatieadvies of het beantwoorden van heel persoonlijke vragen.

Tijdens de Google I/O Developers Conference op 10 mei in 2023 in Californië, introduceerde Sundar Pichai, CEO van Alphabet, een nieuw taalmodel voor het trainen van AI-tools, genaamd PaLM 2. Dit model is al geïntegreerd in veel prominente producten van het bedrijf.


Volgens The New York Times gebruikt een van Google's AI-divisies, DeepMind, generatieve AI om ten minste 21 verschillende tools te ontwikkelen voor bijvoorbeeld levensadvies, planning en bijles. DeepMind is in de loop der jaren een grote speler geworden op het gebied van AI-ontwikkeling voor Google en is het voortouw gaan nemen in deze recente inspanningen.


Het is niet zonder enige controverse. In december waarschuwden Google's eigen AI-veiligheidsexperts dat gebruikers die levensadvies van AI-tools krijgen, te maken kunnen krijgen met "verminderd welzijn" en een "verlies van eigen inbreng". Dit brengt de ethische overwegingen van dergelijke technologieën onder de aandacht.

Om de tools te testen, heeft Google de handen ineengeslagen met Scale AI, een startup met een waarde van $7,3 miljard die zich richt op het trainen en valideren van AI-software. Meer dan 100 mensen, waarvan vele met een PhD, zijn betrokken bij dit grote project. Een interessant aspect van de tests is om te zien of deze tools ook echt daadwerkelijk relatieadvies zou kunnen geven of kunnen helpen bij het beantwoorden van persoonlijke vragen. Een voorbeeldprompt, zoals gerapporteerd door de Times, vroeg om advies over het afwijzen van een uitnodiging voor een bruiloft vanwege financiële problemen. De resultaten waren vrij positief.

Maar deze tools zijn niet bedoeld als vervanging voor professioneel therapeutische werk. Toen gebruikers de chatbot van Google, Bard, om therapeutisch advies vroegen, verstrekte het alleen informatie over geestelijke gezondheidsbronnen. Dit is met name van belang gezien eerdere incidenten, zoals toen de National Eating Disorder Association haar Tessa chatbot moest opschorten nadat deze schadelijk advies had gegeven over eetstoornissen.


De consensus lijkt te zijn dat, hoewel AI mogelijk voordelen biedt op korte termijn, de introductie van AI-tools die advies geven of ondersteunen zorgvuldige overweging vereist. Zoals een woordvoerder van Google DeepMind opmerkte: "We werken al lang samen met verschillende partners om ons onderzoek en onze producten te evalueren. Dit is een essentiële stap in het bouwen van veilige en nuttige technologie." Tegelijkertijd, mocht de ontwikkeling succesvol zijn, zal er een hele nieuwe wereld opengaan voor AI-technologie.

Het is duidelijk dat Google, met zijn AI-ambities, zich tot nu toe op onbekend terrein begeeft. Wat de toekomst ook in petto heeft, één ding is zeker: de technologiegigant zal blijven streven naar innovatie, zelfs als dat betekent dat het soms moeilijke ethische vragen moet beantwoorden.

Heb je vragen of opmerkingen? Stuur een e-mail naar Michiel@debelegger.nl

Wil je meer lezen?

Abonneer je op debelegger.nl om deze exclusieve post te kunnen blijven lezen.

Comments


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page