top of page

Goldman Sachs ziet enorme kansen in dit AI-aandeel

In het kort:

  • Dell profiteert van de groeiende vraag naar AI-serverinfrastructuur en datacenters, wat een verwacht rendement van 40% kan opleveren.

  • De backlog van $3,8 miljard aan AI-servers wijst op sterke toekomstige omzetgroei, ondersteund door stijgende AI-adoptie.

  • Naast AI-marktgroei verwacht Dell te profiteren van pc-vervangingscycli vanwege het einde van Windows 10-ondersteuning in 2025.


Dell, een van de grootste spelers in de hardwaresector, staat op het punt te profiteren van de groeiende vraag naar kunstmatige intelligentie, datacenters en een verwachte opleving van de PC-markt. Volgens analisten van Goldman Sachs heeft Dell een aanzienlijk groeipotentieel in het verschiet, met een verwacht rendement van bijna 40%, gedreven door de toenemende vraag naar AI-serverinfrastructuur en de noodzaak van PC-upgrades in de komende jaren. In dit artikel nemen we je mee in het rapport van Goldman.


Goldman Sachs hanteert in het rapport een koopadvies voor Dell en stelt het koersdoel op $155 per aandeel, wat neerkomt op een stijging van ongeveer 37% ten opzichte van de huidige koers. Deze positieve vooruitzichten zijn gebaseerd op het groeiende belang van AI en de cruciale rol die Dell speelt in de ontwikkeling van datacenters voor AI-toepassingen. In 2024 is het aandeel Dell al met meer dan 50% gestegen, maar Goldman Sachs gelooft dat er nog veel meer te verwachten valt.


Een belangrijke factor achter deze optimistische voorspellingen is de backlog in Dell’s AI-servers, die momenteel $3,8 miljard bedraagt. Dit zijn de openstaande orders die nog geleverd / betaald zullen worden, waardoor de omzet in de aankomende kwartalen waarschijnlijk fors hoger zal zijn. Dit geeft aan hoe groot de vraag naar AI is, vooral vanuit bedrijven en overheden die steeds meer investeren in AI-infrastructuren. En Dell is zo ingericht dat het bedrijf effectief kan inspelen op de stijgende vraag naar AI-servers voor klanten in verschillende landen.

Zoals we waarschijnlijk allemaal wel zien wordt AI steeds belangrijker in allerlei industrieën, en om deze technologie te ondersteunen, zijn krachtige datacenters en hardware nodig. Dell heeft een sterke positie op deze markt vanwege hun aanbod van AI-servers en cloud-oplossingen. Volgens analisten van Goldman Sachs ligt de sleutel tot Dell's toekomstige groei in de vraag naar AI-infrastructuur van zowel overheden als bedrijven. Veel van deze klanten bevinden zich nog in een vroeg stadium van AI-adoptie, maar de verwachting is dat hun vraag naar AI-oplossingen de komende jaren fors zal toenemen.


Bovendien bied Dell een volledig ecosysteem voor bedrijven die AI-oplossingen willen implementeren. Dit gaat verder dan alleen hardware; het omvat een breed scala aan diensten en infrastructuur die de hele AI-supply chain ondersteunen. Dell's aanpak begint bij de kern: data. AI heeft enorme hoeveelheden gegevens nodig, en Dell biedt de infrastructuur om deze data efficiënt te verzamelen, op te slaan en te verwerken, van lokale apparaten (edge) tot datacenters en de cloud.


Dell levert daarnaast de essentiële hardware voor AI, zoals krachtige servers, opslagoplossingen en netwerken. Deze infrastructuur is de basis voor AI-modellen, die vaak intensieve rekencapaciteit vereisen. Naast hardware biedt Dell ook beveiligingsoplossingen, wat vooral belangrijk is in gereguleerde sectoren zoals gezondheidszorg en financiën, waar de bescherming van gegevens een prioriteit is.

Een ander belangrijk aspect van Dell's AI-strategie is het open ecosysteem. Dit betekent dat bedrijven toegang hebben tot een breed scala aan toepassingen, modellen en oplossingen. Ze zijn niet gebonden aan één softwarepakket, wat hen de flexibiliteit geeft om de beste AI-tools te kiezen die aansluiten bij hun behoeften. Dit maakt het eenvoudiger voor bedrijven om AI-oplossingen te integreren, ongeacht hun technische achtergrond.


Tot slot biedt Dell uitgebreide services, zoals strategisch advies en hulp bij het opschalen van AI-oplossingen. Deze ondersteuning zorgt ervoor dat bedrijven niet alleen AI kunnen implementeren, maar dit ook effectief kunnen doen op lange termijn. Dell helpt bijvoorbeeld met het identificeren van de juiste AI-use cases en het integreren van AI in bestaande bedrijfsprocessen.


Maar er is meer dan alleen kunstmatige intelligentie. Naast de AI-markt verwacht Dell ook nog te profiteren van een golf aan nieuwe pc-aankopen, omdat veel huidige hardware verouderd is. Van de ongeveer 1,5 miljard geïnstalleerde pc's wereldwijd, draaien er 400 tot 450 miljoen op Windows 10, waarvan veel systemen niet krachtig genoeg zijn om het nieuwere Windows 11 te ondersteunen. Dell ziet dit als een kans om nieuwe pc's te verkopen, vooral aan bedrijven die overstappen naar modernere systemen. Volgens onderzoek zal de wereldwijde pc-markt groeien met ongeveer 6% per jaar.

Deze verfrissingscyclus wordt verder gestimuleerd door het einde van de ondersteuning van Windows 10 in 2025. Dit betekent dat veel bedrijven en consumenten hun systemen moeten upgraden om compatibel te blijven met nieuwe software en beveiligingsupdates. Dell is goed gepositioneerd om van deze trend te profiteren, vooral omdat ze ook AI-ondersteunde pc’s aanbieden, die steeds vaker worden gebruikt en dus ook verkocht.


De toekomst ziet er dus waarschijnlijk rooskleurig uit voor Dell, met groei in zowel de AI-servermarkt als de PC-verfrissingscyclus. Door de positie van het bedrijf in deze snelgroeiende sectoren heeft Dell sterke fundamenten om zijn marktpositie te versterken en zijn omzet & winst mogelijk verder te laten groeien. Met AI als een belangrijke motor achter technologische vooruitgang, is Dell volgens Goldman goed gepositioneerd om een belangrijke rol te spelen in de infrastructuur die nodig is om AI-toepassingen te ondersteunen.

Comments


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page