top of page

Goldman Sachs waarschuwt beleggers voor deze aandelen

In het kort:

  • Franse aandelen ondervinden druk door politieke risico's, met een daling van meer dan 6% op de CAC 40-index.

  • Goldman Sachs adviseert voorzichtigheid in sectoren zoals gezondheidszorg vanwege de politieke onzekerheid.

  • Verwachtingen van wijdere spreads tussen Franse en Duitse obligatierendementen kunnen de druk op binnenlandse Franse aandelen verhogen.


Franse aandelen ondervinden momenteel aanzienlijke druk als gevolg van politieke risico's. De blue-chip aandelen op de CAC 40-index in Parijs registreerden vorige week hun slechtste prestaties sinds maart 2022, met een daling van meer dan 6%. Deze daling werd veroorzaakt door de onverwachte aankondiging van een vervroegde verkiezing, wat de markten onmiddellijk schokte.


De koers van de CAC 40-index de afgelopen 6 maanden:

BRON: Yahoo Finance


De aankondiging van de vervroegde verkiezing heeft geleid tot bezorgdheid over een mogelijke overwinning van de extreemrechtse National Rally bij de verkiezingen op 30 juni en 7 juli. De markten vrezen dat een overwinning van deze partij zou kunnen leiden tot populistische fiscale maatregelen en een mogelijke financiële crisis in de stijl van Liz Truss. De uitverkoop van Franse staatsobligaties vorige week was aanzienlijk, waarbij de risicopremie ten opzichte van Duitse obligaties sterk toenam. Deze stijging was de hoogste sinds de schuldencrisis van de eurozone in 2011.


De ECB heeft echter niet overwogen om het transmissiebeschermingsinstrument (TPI) te activeren, dat de aankoop van obligaties van een land onder druk van de markt mogelijk maakt, zolang dat land zich houdt aan de begrotingsregels van de Europese Unie. De leenlasten stegen dus fors, hierdoor werd het verschil tussen de Franse en Duitse 10-jaars obligatierendementen met 0,25% groter.


Beleidsmakers van de Europese Centrale Bank (ECB) hebben voor nu dus besloten om af te zien van het initiëren van noodaankopen van Franse obligaties, ondanks de recente marktonrust veroorzaakt door de politieke situatie in Frankrijk.


De 10 jaar obligatierente van Frankrijk sinds 1987:


De Franse minister van Financiën, Bruno Le Maire, heeft zijn bezorgdheid geuit dat de op één na grootste economie van de eurozone een financiële crisis tegemoet kan zien als de extreemrechtse National Rally de komende verkiezingen wint. De partij stelt beleid voor zoals het verlagen van de pensioenleeftijd, het verlagen van de energieprijzen en het verhogen van de overheidsuitgaven, wat tot onrust heeft geleid onder beleggers.


De situatie in Frankrijk wordt door sommige ECB-presidenten vergeleken met de ervaring in Italië in de zomer van 2022, toen een centrumrechtse coalitie onder leiding van Giorgia Meloni de algemene verkiezingen won. Na haar overwinning matigde Meloni haar houding ten opzichte van Europese instellingen, een verschuiving waarvan ECB-presidenten hopen dat Le Pen die zal volgen als haar partij slaagt.


Zowel Italië als Frankrijk overschrijden momenteel de EU-tekortlimieten, wat waarschijnlijk zal leiden tot strengere budgettaire beperkingen door de Europese Unie. ECB-president Christine Lagarde heeft eerder dit jaar echter het belang van de begrotingsregel bij het bepalen of een land in aanmerking komt voor TPI-steun gebagatelliseerd.


Bij het sluiten van de markt op vrijdag vroegen beleggers een premie van 0,80% om te lenen aan Frankrijk met een AA-rating boven Duitsland met een triple-A rating voor een periode van 10 jaar. De spread tussen Italië en Duitsland met een BBB-rating is onlangs ook groter geworden, maar blijft onder het piekniveau dat in 2022 werd bereikt.



Goldman Sachs verwacht dat deze spread de komende weken breed zal blijven, wat de druk op Franse binnenlandse aandelen, vooral banken, zou kunnen handhaven. Goldman Sachs adviseert beleggers om zich te richten op defensieve sectoren zoals de gezondheidszorg te midden van deze verhoogde politieke onzekerheid. Franse binnenlandse grootmachten zoals Carrefour, Vinci en Engie staan onder druk, terwijl internationaal georiënteerde reuzen zoals LVMH, L’Oreal en Remy Cointreau mogelijk minder direct worden getroffen.


Een mogelijke overwinning van de National Rally zou Franse binnenlandse aandelen verder kunnen schaden, hoewel de partij op de lange termijn misschien bedrijfsvriendelijker is dan verwacht, vooral als ze gericht blijft op het winnen van de presidentsverkiezingen van 2027. Er is ook een kans op een hung parliament en politieke impasse, wat de kans op een gewelddadige marktreactie zeker zou verminderen, maar nog steeds consistent zou zijn met bredere spreads, wat een blijvende tol zou eisen van specifieke binnenlandse aandelen.


Volgens Sharon Bell, senior equity strategist bij Goldman, heeft de CAC 40-index als geheel slechts ongeveer 20% Franse blootstelling. Dit betekent dat hoewel de markt enige Franse blootstelling heeft, een groot deel van de bedrijven inkomsten buiten Frankrijk genereert, wat de impact van binnenlandse politieke risico's kan verminderen.


Het hogere waargenomen politieke risico in Europa draagt bij aan de waarderingskloof tussen de regio en de VS. Bell merkt op dat politieke risico's vaak naar voren komen in gesprekken met wereldwijde klanten over beleggen in Europa. Hoewel deze kloof mogelijk enigszins kan verkleinen, zal het verschil naar verwachting blijven bestaan vanwege de aanhoudende risico's.


De huidige politieke onzekerheid in Frankrijk zet druk op de binnenlandse aandelenmarkt, vooral in sectoren die gevoelig zijn voor binnenlandse economische omstandigheden. Volgens Goldman Sachs moeten beleggers voorzichtig zijn en overwegen om te investeren in defensieve sectoren zoals de gezondheidszorg.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Comments


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page