top of page

Goldman Sachs voorziet super cycle voor de aandelenbeurs en wereldeconomie in 2024

Bijgewerkt op: 12 jan.

In het kort:

  • Goldman Sachs Research voorspelt dat de wereldeconomie in 2024 beter zal presteren dan veel analisten verwachten. Dit optimisme is gebaseerd op sterke inkomensgroei, een afkoelende inflatie, een robuuste arbeidsmarkt en de verwachting dat de grootste effecten van renteverhogingen op het BBP achter de rug zijn.

  • Wereldwijd wordt een BBP-groei van 2,6% voorspeld, wat hoger is dan de consensusvoorspelling van 2,1%. Opvallend is dat de groeivoorspellingen voor 2024 van

  • Goldman Sachs optimistischer zijn dan de consensus voor acht van de negen grootste economieën ter wereld


Een Nieuwe Economische Super Cyclus

De wereld staat aan de vooravond van een nieuwe economische super cyclus, gekenmerkt door een significante expansie en technologische vooruitgang. Dit is de visie van Peter Oppenheimer, hoofd macro onderzoek in Europa bij Goldman Sachs. Hij wijst op twee cruciale drijfveren voor deze verandering: kunstmatige intelligentie (AI) en decarbonisatie.



Het Belang van AI en Decarbonisatie

AI, hoewel nog in de kinderschoenen, wordt steeds meer de basis voor nieuwe producten en diensten. Dit zou een positief effect kunnen hebben op de aandelenmarkten en de algehele economische groei. AI's potentieel om de productiviteit te verbeteren wordt gezien als een belangrijke factor voor economische groei en winstmarges.


Decarbonisatie, het proces van het verminderen van koolstofemissies, speelt ook een sleutelrol in deze nieuwe cyclus, waarbij economieën zich herstructureren om duurzamer te worden.


Lessen uit het Verleden

Opmerkelijk is dat Oppenheimer parallellen trekt tussen de huidige economische ontwikkelingen en eerdere periodes van modernisering en industrialisatie, zoals de late 19e eeuw.


Deze periodes werden gekenmerkt door significante toenames in productiviteit, aangedreven door technologische en infrastructurele ontwikkelingen. Hij benadrukt het belang van het leren van historische patronen om ons beter te positioneren voor de toekomstige economische omgeving.



Economische Vooruitzichten voor 2024

Goldman Sachs Research voorspelt dat de wereldeconomie in 2024 beter zal presteren dan veel analisten verwachten. Dit optimisme is gebaseerd op sterke inkomensgroei, een afkoelende inflatie, een robuuste arbeidsmarkt en de verwachting dat de grootste effecten van renteverhogingen op het BBP achter de rug zijn. Wereldwijd wordt een BBP-groei van 2,6% voorspeld, wat hoger is dan de consensusvoorspelling van 2,1%.


Opvallend is dat de groeivoorspellingen voor 2024 van Goldman Sachs optimistischer zijn dan de consensus voor acht van de negen grootste economieën ter wereld.


Conclusie

Deze nieuwe super cyclus belooft aanzienlijke veranderingen in de wereldeconomie, met AI en decarbonisatie als belangrijke drijfveren, aldus Goldman Sachs. Het valt te bezien in hoeverre dit beeld uitkomt, echter lijken de economische vooruitzichten voor 2024 momenteel positief. Echter zijn er ook belangrijke punten die genoemd mogen worden, neem bijvoorbeeld de huidige verslechterende economische situatie in China. Wel is het positief om te horen dat een bank als Goldman Sachs een groen jaar verwacht.


Dat als beslissende groeifactor AI genoemd wordt is begrijpelijk en te verwachten, het punt decarbonisatie is echter nieuw. Waar we uiteraard al wisten dat decarbonisatie een belangrijk, zo niet het belangrijkste thema is op het wereldtoneel zal het interessant zijn in hoeverre dat dit jaar echt al een bepalende rol zal spelen in de bredere economie, aangezien we nogsteeds aan het begin van een grote transitie staan.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Comments


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page