top of page

Goldman Sachs Slaat Alarm over de S&P 500

In het kort:

  • Goldman Sachs voorspelt dat de S&P 500 de komende tien jaar een jaarlijks rendement van slechts 3% zal halen, veel lager dan de afgelopen tien jaar.

  • De bank stelt dat hoge waarderingen en verminderde groeivooruitzichten de dagen van extreme rendementen, vooral voor grote techbedrijven, kunnen beperken.

  • Hoewel ook JPMorgan een matiger rendement van 6% verwacht, blijven langetermijndenken en diversificatie essentieel advies voor beleggers, ondanks sombere voorspellingen.


De toekomst voorspellen is een vak apart – en eentje waarin zelfs de grote jongens vaak de plank misslaan. Dit keer is het Goldman Sachs die een somber toekomstbeeld voor de Amerikaanse beurs schetst. Waar de S&P 500 de afgelopen tien jaar indrukwekkend steeg met gemiddeld 13% per jaar, verwacht de bank dat we de komende tien jaar blij mogen zijn met een magere 3%. Niet bepaald een rendement waar je je pensioen op wil baseren.


Goldman’s voorspelling komt neer op een nogal gedurfde stelling: de dagen van de Magnificent Seven – de techreuzen die de beurs hebben gedomineerd – zijn geteld, althans als het gaat om bovengemiddelde groei. De zogenaamde wonderen van Wall Street, zoals Nvidia en Alphabet, hebben volgens Goldman het punt bereikt waarop hun indrukwekkende dominantie simpelweg niet langer vol te houden is. Volgens hen kan geen enkel bedrijf het tempo van extreme groei en winstgevendheid oneindig blijven aanhouden, en we bevinden ons nu op een “lofty starting valuation” die toekomstige rendementen flink zal drukken.


Goldman Sachs baseert zijn pessimisme op een combinatie van factoren: extreem hoge waarderingen (denk aan de veelbesproken CAPE-ratio), een sterke concentratie van groei in slechts enkele aandelen, en een verwachte daling in het groeipotentieel van de economie. Momenteel staat de CAPE-ratio – de cyclisch aangepaste koers-winstverhouding – op maar liefst 37, wat volgens de bank een niveau is dat historisch gezien in de top 3% valt. Een duidelijke hint dat de boel oververhit is. Kortom, de S&P 500 zou best een beetje kunnen afvallen om weer gezond te worden, maar ja, probeer dat maar eens te verkopen aan een index die dol is op hamburgers en milkshakes van aandelen zoals Tesla en Apple.

Bron: Multipl

Nu is Goldman Sachs niet de enige met een waarschuwende toon. JPMorgan, een andere zwaargewicht op Wall Street, denkt ook dat de komende jaren uitdagend zullen worden voor aandelenbeleggers, zij het iets minder dramatisch dan Goldman voorspelt. JPMorgan schat het jaarlijkse rendement voor de S&P 500 op zo’n 6% – nog steeds een stuk lager dan de prestaties van de afgelopen tien jaar, maar toch een stuk optimistischer dan Goldman’s 3%.


Interessant genoeg zitten we momenteel midden in een bullmarkt. De laatste twee jaar leverden indrukwekkende rendementen op, en de beleggers lijken te denken dat we het ergste achter de rug hebben: de inflatie is eindelijk aan het afkoelen en renteverlagingen van de Federal Reserve liggen weer in het verschiet. Toch denken zowel Goldman als JPMorgan dat deze vreugde van korte duur kan zijn en dat er een terugkeer naar meer bescheiden rendementen op de loer ligt.


Laten we wel wezen: dit soort sombere voorspellingen zijn bijna een jaarlijks ritueel in de financiële wereld. Grote banken en analisten lijken altijd wel redenen te hebben om de markt omlaag te praten, vooral wanneer waarderingen hoog zijn en er sprake is van economische onzekerheid. Herinner je je nog de waarschuwingen na de financiële crisis van 2008/2009? De beurzen zouden nooit meer dezelfde zijn, en beleggers moesten zich opmaken voor een trage, moeizame klim. In plaats daarvan werden we getrakteerd op een van de langste bullmarkten in de geschiedenis.


Hoewel Goldman’s analyse zeker stof tot nadenken biedt, is het belangrijk om niet meteen in paniek te raken. De markt is nu eenmaal een grillige dame, en wat vandaag logisch lijkt, kan morgen alweer achterhaald zijn. Misschien heeft Goldman gelijk, en moeten we ons voorbereiden op een decennium van magere rendementen. Maar het kan net zo goed zo zijn dat technologische innovaties, onverwachte economische ontwikkelingen, of zelfs geopolitieke veranderingen de boel weer flink opschudden.


Of je nu een fervente belegger bent of gewoon iemand die zijn pensioen wat wil opsparen, het belangrijkste advies blijft: diversifieer en denk op de lange termijn. En neem vooral al die sombere voorspellingen van de grote jongens met een gezonde dosis scepticisme. Want zoals de afgelopen decennia keer op keer hebben laten zien: zelfs de slimste koppen op Wall Street weten soms gewoon niet waar ze het over hebben.

Commenti


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page