top of page

Goldman Sachs is zeer positief over dit tech aandeel: dit is waarom

In het kort:

  • Amazon bevindt zich in een nieuwe fase waarin efficiëntie en winstgevendheid centraal staan, met een operationele marge die in Q2 2024 9,9% bereikte.

  • De inkomsten van Amazon stegen in Q2 2024 met 10% tot $148 miljard, waarbij AWS een belangrijke rol speelt met een groei van 19% op jaarbasis en een bijdrage van 69,8% aan de operationele winst.

  • Goldman Sachs blijft optimistisch over Amazon, Alphabet, Uber en DraftKings na de Q2 2024 resultaten, en ziet Amazon als een topkeuze dankzij zijn schaalvoordelen en groeiende winstgevendheid.


Amazon.com bevindt zich op een cruciaal punt in haar geschiedenis. Na jarenlang prioriteit te hebben gegeven aan omzetgroei, heeft het bedrijf nu de focus verlegd naar het vergroten van de winstgevendheid. Deze verschuiving wordt aangeduid als het "Efficiëntietijdperk" van Amazon, en de cijfers laten zien dat deze strategie zijn vruchten begint af te werpen. Dit is vergelijkbaar met de winstgroei die we bij andere tech bedrijven zoals Meta zien, waar de efficiëntie een enorme boost geeft aan de winstgevendheid.


In het tweede kwartaal van 2024 rapporteerde Amazon een omzet van $148 miljard, een stijging van 10% ten opzichte van het voorgaande jaar. Belangrijker nog, de operationele marge steeg naar 9,9%, wat aanzienlijk hoger is dan de marges van traditionele detailhandelaars zoals Walmart en Target. Dit is grotendeels te danken aan de sterke prestaties van Amazon Web Services (AWS), dat met een groei van 19% op jaarbasis nu goed is voor bijna 70% van de totale operationele winst van het bedrijf.


De omzet(groei) van Amazon (2010-2024):

Bron: Macrotrends


Goldman Sachs merkte op dat, ondanks uitdagingen zoals de verschuiving van consumentenuitgaven naar goedkopere producten, Amazon goed gepositioneerd is om marktaandeel te winnen. Dit komt door de schaalvoordelen van het bedrijf, het vermogen om lagere prijzen te bieden en de efficiënte distributie. Deze factoren versterken Amazon's positie in een veranderende markt, waarin consumenten meer gefocust zijn op essentiële goederen.


Amazon's totale bedrijfsinkomsten bereikten $14,7 miljard in Q2 2024, bijna een verdubbeling vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Deze stijging werd voornamelijk aangedreven door de voortdurende groei van AWS, maar ook de retail activiteiten van Amazon, die nog steeds goed zijn voor ongeveer $500 miljard aan jaarlijkse omzet, beginnen betere marges te realiseren. Verwacht wordt dat de operationele marge van de Noord-Amerikaanse retail activiteiten tegen 2027 zal stijgen naar 7,5%, wat aanzienlijk hoger is dan die van vergelijkbare fysieke retailers.


De algemene operationele marge van Amazon (2010-2024):

Bron: Macrotrends


Goldman Sachs bevestigde zijn optimisme over Amazon met een koersdoel van $230 per aandeel, wat een potentieel opwaarts rendement van 29% betekent ten opzichte van de huidige prijs van $178,50. De bank benadrukt dat de dagelijkse essentiële goederen van Amazon nog steeds sterk groeien, terwijl de verkoop van luxegoederen en elektronica in een trager tempo toeneemt vanwege de huidige economische omstandigheden.


Hoewel Amazon wordt verhandeld tegen een relatief hoge koers-winstverhouding (P/E) van 42,7x, ligt de focus van beleggers op de prijs ten opzichte van de operationele kasstroom (P/OCF). Op dit moment wordt Amazon verhandeld tegen 17,54x de blended P/OCF, wat 30% lager is dan het 15-jarig gemiddelde. Deze waardering biedt volgens Goldman Sachs een aantrekkelijke kans voor beleggers, vooral gezien de verwachte jaarlijkse groei van de operationele kasstroom van 15-20% in de komende jaren.


De P/E ratio van Amazon (2010-2024):

Bron: Macrotrends

De FWD P/E ratio van Amazon:

Bron: Finbox



Naast Amazon blijft Goldman Sachs ook positief over Alphabet, mede dankzij zijn sterke positie in AI en solide prestaties in de cloudsector. Uber en DraftKings worden eveneens genoemd als sterke keuzes in het huidige investeringsklimaat. De combinatie van groei in de clouddivisie, verbeterde winstgevendheid in de retail, en een steeds belangrijker wordende advertentie tak, maakt Amazon echter tot een van de meer aantrekkelijke beleggingen op de markt.

Comments


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page