Gaat Roku na de kwartaalcijfers door het dak?
- Rens Boukema
- 7 uur geleden
- 5 minuten om te lezen
In het kort:
Analisten verwachten dat Roku zijn omzet in Q1 2025 met 14% verhoogt naar ongeveer $1 miljard, en het verlies per aandeel verkleint naar $0,25.
De kans op een positieve verrassende winst is groot volgens analistne, mede doordat recente schattingen 15,85% boven het gemiddelde liggen.
Nieuwe productlanceringen en internationale uitbreiding zorgen voor optimisme rond Roku’s groeipotentieel.
Op 1 mei 2025 opent Roku (NASDAQ: ROKU) zijn boeken over het eerste kwartaal van het jaar, en de verwachtingen onder analisten zijn duidelijk: een hogere omzet en een kleiner verlies dan een jaar geleden. Volgens de gemiddelde schattingen wordt gerekend op een omzet van $1,01 miljard, een stijging van 14% vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Het verlies per aandeel zou uitkomen op ongeveer $0,25, wat een verbetering van 22,9% betekent ten opzichte van vorig jaar.
De omzetgroei (verwachting) van Roku:

Dit optimisme wordt mede gevoed doordat analisten hun winstverwachtingen in de afgelopen 30 dagen licht naar boven hebben bijgesteld met 0,47%. Dat lijkt misschien een bescheiden aanpassing, maar het feit dat de zogeheten Most Accurate Estimate momenteel 15,85% hoger ligt dan het gemiddelde, wijst op een reële kans op een positieve winstverrassing, als het aan analisten ligt dan.
Het bedrijf wordt vanaf volgend jaar verwacht winstgevend te zijn:

Voor Q1 2025 rekent Roku op een omzet van $1,005 miljoen, wat een stijging van ongeveer 14% betekent ten opzichte van een jaar eerder. De brutowinst wordt geraamd op $450 miljoen, wat een brutomarge van circa 44,8% betekent. Hoewel het bedrijf nog steeds rekent op een nettoverlies van $40 miljoen, wordt er wel $55 miljoen aan aangepaste EBITDA verwacht — een belangrijke maatstaf omdat deze aangeeft dat de kernactiviteiten winstgevend zijn, gecorrigeerd voor onder andere afschrijvingen en eenmalige lasten.
Over het hele boekjaar 2025 voorziet Roku een omzet van $4,61 miljard, tegenover $4,1 miljard in de laatste twaalf maanden. Ook de totale brutowinst moet flink stijgen naar $2,005 miljard. Belangrijk is dat Roku over het hele jaar uitkomt op een licht negatief nettoresultaat van $40 miljoen, maar tegelijkertijd een veel sterkere aangepaste EBITDA verwacht van $350 miljoen. Daarmee groeit de aangepaste EBITDA-marge naar ongeveer 7,6%, tegenover 6,5% een jaar eerder.
Deze vooruitzichten laten zien dat Roku actief inzet op schaalvergroting en margeverbetering, zelfs terwijl het winstcijfer nog negatief blijft. De nadruk op een sterke EBITDA-groei is voor mij een teken dat het bedrijf zijn operationele hefboom begint te benutten — een belangrijk signaal voor beleggers die verder kijken dan alleen de onderkant van de winst- en verliesrekening.
Roku´s outlook voor Q1 2025:

Roku's groeiverhaal draait niet alleen om cijfers, maar ook om gebruikers: begin januari 2025 had het platform 90 miljoen actieve accounts, goed voor een groei van 12,5% op jaarbasis. Ook de betrokkenheid nam toe; het aantal gestreamde uren steeg met 18% naar 34 miljard uur in het vierde kwartaal van 2024.
Deze combinatie van meer gebruikers en meer schermtijd vertaalt zich direct naar hogere advertentie-inkomsten, traditioneel het belangrijkste inkomstenmodel voor Roku. In de sector van digitale advertenties, die wereldwijd groeit, lijkt Roku hiermee zijn positie verder te verstevigen, dit zagen we ook al terug in Roku´s sterke Q4 cijfers:
Roku´s Q4 cijfers werden positief ontvangen:

Roku’s recente productlancering — waaronder de nieuwe Roku Streaming Stick en een uitbreiding naar slimme thuisproducten zoals de Roku Battery Camera — heeft de markt eveneens positief verrast. Na de aankondiging op 23 april steeg het aandeel direct met 5,8%.
Belangrijker nog is de internationale strategie: Roku gaat nieuwe spelers introduceren in Canada, Mexico, het Verenigd Koninkrijk, Centraal- en Zuid-Amerika, en Brazilië. Gezien de bestaande aanwezigheid in 90 miljoen huishoudens wereldwijd, opent deze uitbreiding de deur naar significante nieuwe marktaandeelwinsten.
De koers van Roku aandelen sinds de beursgang:

Roku laat in 2025 duidelijke signalen zien van structurele versterking. De groei in actieve gebruikers blijft indrukwekkend: in Q4 2024 kwamen er 4,3 miljoen nieuwe huishoudens bij, dubbel zoveel als in het derde kwartaal. Hiermee bereikte het platform bijna 90 miljoen huishoudens wereldwijd. Deze groei vormt de basis voor stijgende platforminkomsten, het meest winstgevende segment van het bedrijf.
Daarnaast weet Roku zijn inkomsten uit platformdiensten – zoals advertenties en abonnementen – versneld te laten groeien. In het vierde kwartaal steeg de platformomzet met 25% jaar-op-jaar, zelfs exclusief het effect van politieke advertentie-uitgaven bleef er nog 19% groei over. Dat toont aan dat de onderliggende vraag naar adverteren op Roku's platform robuust blijft, ondanks een vertragende economie.
Op operationeel vlak bewijst Roku eveneens discipline. Terwijl de omzet in Q4 met 22% toenam, groeiden de operationele kosten slechts met 2%. Dat zorgde voor een stijging van de (aangepaste!) EBITDA-marge met 1,6%, naar 6,5%. Absoluut steeg de EBITDA zelfs met 62% naar $77,5 miljoen. Dat is een duidelijke indicatie dat Roku in staat is schaalvoordelen te realiseren naarmate het bedrijf groeit, een essentieel kenmerk van een bedrijf dat zijn fundament versterkt richting structurele winstgevendheid.
De EPS van Roku:

Toch is niet alles rozengeur en maneschijn. Roku noteert een jaaromzet van $4,1 miljard maar kampte over de laatste twaalf maanden met een operationeel verlies van $218 miljoen en een nettoverlies van $129 miljoen. Met een beurswaarde van $8,5 miljard zijn beleggers dus bereid een premie te betalen voor toekomstige groei, ondanks aanhoudende verliezen.
Dit betekent dat sterke omzetgroei alleen niet voldoende is; beleggers zullen scherp letten op tekenen van kostenbeheersing en stappen richting winstgevendheid. Als Roku echter de huidige lijn voortzet zie ik dit zeker goedkomen, gezien ze het pad richting winstgevendheid al sneller aflopen dan we voorheen dachten.
Historisch gezien levert Roku zeer gemengde resultaten direct na de kwartaalcijfers. Over de laatste vijf jaar waren de koersreacties op de eerste dag na cijfers 45% positief. Interessant is dat dit percentage in de afgelopen drie jaar is gestegen naar 50%. Bovendien is de mediaan van positieve reacties een stevige +12%, tegenover een mediaan van -7,9% bij negatieve reacties.
Wat verder opvalt: er is een redelijke correlatie tussen de koersbeweging op de dag van de cijfers en die over de daaropvolgende vijf dagen. Kortom, als de eerste reactie positief is, dan blijft de trend dat meestal even.
Waar ikzelf vooral scherp op zal letten zijn de signalen rond de advertentiemarkt en de brutomarges van het platformsegment. Een verslechterend macro-economisch klimaat kan adverteerders namelijk dwingen om marketingbudgetten te verlagen, wat direct doorwerkt in Roku’s belangrijkste inkomstenstroom. Daarnaast is de hardwaredivisie bewust verlieslatend om nieuwe gebruikers binnen te halen.
Mocht blijken dat deze strategie steeds hogere kosten met zich meebrengt, zonder dat de platformopbrengsten evenredig meestijgen, dan kan dat druk zetten op de marges. Ten slotte speelt waardering een rol: Roku wordt verhandeld tegen circa 26 keer de verwachte aangepaste EBITDA, een relatief hoge multiple. Teleurstellende groei- of winstcijfers, zelfs als ze licht onder verwachting liggen, kunnen in zo'n geval leiden tot scherpe koersdalingen.
Met een verwachte omzetgroei van 14%, een kleinere kwartaalverlies en recente productinnovaties, staat Roku er goed voor richting zijn resultatenpresentatie. Analisten zien een grote kans op een positieve winstverrassing, maar de hoge waardering en voortdurende verliezen maken het aandeel gevoelig voor tegenvallers. Toch lijkt de huidige combinatie van sterke gebruikersgroei, nieuwe producten en internationale expansie een solide fundament voor optimisme onder beleggers.
Comments