top of page

Fiverr aandelen bijna op laagste koers ooit, is het meer waard?

In het kort:

  • Fiverr rapporteerde een omzetstijging van 10% in het vierde kwartaal van 2023 tot $91,5 miljoen, maar zag het aantal actieve kopers dalen van 4,3 naar 4,1 miljoen.

  • Voor 2024 verwacht Fiverr een omzetgroei tot $387 miljoen, wat neerkomt op een stijging van slechts 7%.

  • Ondanks een bescheiden stijging in de nabeurs handel, blijft de aandeelprijs ver onder de piek van $335, wat vragen oproept over de groeivooruitzichten van het bedrijf.


Fiverr (Ticker: FVRR), de digitale marktplaats die een revolutie teweegbracht in de gig-economie door freelancers en klanten samen te brengen, heeft recentelijk zijn kwartaalcijfers gepubliceerd. En wat blijkt? De resultaten zijn een mix van lichte vooruitgang en zorgwekkende signalen, een beetje zoals het weer in Nederland: onvoorspelbaar en vaak niet zoals je hoopt.


Inkomstenstijging: Een Zilveren Randje?

Laten we beginnen met het goede nieuws. De omzet in het vierde kwartaal van 2023 steeg met 10% tot $91,5 miljoen, precies binnen de verwachtingen van het management. Dit is op het eerste gezicht een positieve ontwikkeling. Maar laten we wel wezen, in de wereld van snelgroeiende tech-bedrijven is een groei van 10% niet echt iets om over naar huis te schrijven.


Daling van Actieve Kopers: Een Reden tot Zorg

Het aantal actieve kopers op het platform is echter gedaald van 4,3 miljoen in 2022 naar 4,1 miljoen in 2023. Dit is zorgwekkend, want een daling van het klantenbestand is nooit een goed teken, zeker niet voor een bedrijf dat afhankelijk is van een actieve gemeenschap, zoals bij Fiverr zeker het geval is.


Bescheiden Groeiverwachtingen voor 2024

Voor 2024 projecteert Fiverr een omzet tot $387 miljoen, wat neerkomt op een groei van ongeveer 7%. Laten we dat even in perspectief plaatsen: voor een techbedrijf dat ooit werd gezien als een pijler van de gig-economie, is een groeipercentage van 7% tamelijk teleurstellend.


Fiverr Business Solutions en Neo

Sinds augustus 2023 is Fiverr een nieuwe richting ingeslagen. Met de lancering van Fiverr Business Solutions en de innovatieve Fiverr Neo-technologie, zet het bedrijf stappen om de groeiende en veranderende behoeften van zowel middelgrote als grote bedrijven aan te pakken.


Met Business Solutions markeert Fiverr een duidelijke verschuiving in focus. Waar het platform ooit vooral kleinere bedrijven en individuele ondernemers bediende, richt het zich nu op de 'grote jongens'. En dat is geen kleine stap. Micha Kaufman, de oprichter en CEO, ziet het als een noodzaak in de veranderende arbeidsmarkt. Zijn redenering is helder: bedrijven die niet meegaan in de trend van flexibel talent, lopen het risico achter te blijven.


  1. Fiverr Enterprise: Deze SaaS-oplossing is de droom van elke HR-manager. Volledige controle over het inhuren, beheren en betalen van freelancers, plus toegang tot een professioneel talentenpool. Dit klinkt als muziek in de oren voor organisaties die vaak worstelen met het vinden en beheren van freelance talent.

  2. Fiverr Certified: Dit is een interessante zet, vooral voor technologiebedrijven. Het biedt hun klanten toegang tot gecertificeerde freelancers. Dit zou wel eens een gamechanger kunnen zijn voor bedrijven die specifieke, gespecialiseerde vaardigheden nodig hebben, maar niet de middelen hebben om deze zelf te vinden of te certificeren.

  3. Fiverr Pro: Dit zou de crème de la crème van Fiverr's aanbod moeten zijn. Topfreelancers en bureaus, klaar om aan projecten van elke omvang te werken, allemaal binnen een kader dat voldoet aan de verwachtingen van grote organisaties. Dit zou wel eens de troefkaart van Fiverr kunnen zijn in de jacht op grote contracten, als ze de juiste mensen naar hun platform weten te trekken uiteraard.

Fiverr Neo

Dan hebben we nog Fiverr Neo, een technologische innovatie die belooft de juiste match tussen freelancer en opdrachtgever sneller te maken. Kaufman legt de vinger op de zere plek met de paradox van keuze: hoe meer opties, hoe moeilijker het wordt om te kiezen. Neo gebruikt geavanceerde algoritmen om dit probleem aan te pakken, waardoor het voor zowel klanten als freelancers gemakkelijker wordt om de perfecte match te vinden.



De Aandeelprijs: Reflectie van Onzekerheid

De aandeelprijs van Fiverr weerspiegelt deze onzekere toekomst. Na de publicatie van de kwartaalcijfers steeg de prijs licht, maar het blijft ver verwijderd van de piek van $335. Dit is een klassiek voorbeeld van hoe snel het tij kan keren in de wereld van aandelen; rond 2020 en 2021 tijdens Covid nog de lieveling van Wall Street, vandaag de dag een zorgenkind.


De aandelenkoers van Fiverr aandelen sinds de beursgang:


Marketinguitgaven: Een Strategisch Dilemma

Een ander punt van zorg is Fiverr's marketingstrategie. In 2023 spendeerde het bedrijf maar liefst $161 miljoen aan marketing, wat neerkomt op 54% van hun brutowinst. Dat is een enorm bedrag, vooral gezien het feit dat het aantal actieve kopers is gedaald. Het roept de vraag op of Fiverr zijn marketingdollars wel effectief besteedt.


Concurrentie

En dan hebben we het nog niet eens gehad over de concurrentie. Upwork, Fiverr's grootste rivaal, vertoont sterkere groeicijfers. Dit betekent dat Fiverr niet alleen moet vechten tegen interne problemen, maar ook tegen een steeds sterker wordende concurrent.



Conclusie

Aan de ene kant toont het Fiverr tekenen van groei en potentieel, maar aan de andere kant zijn er duidelijke zorgen over het klantenbestand, de groeivooruitzichten en de intensieve concurrentie. Het is alsof je op een feestje bent waar de muziek opzich goed is, maar de gastenlijst laat te wensen over. Wat de toekomst ook brengt, het zal interessant zijn om te zien hoe Fiverr zich aanpast en evolueert in deze snelle, en vooral veranderende markt. Zelf ben ik voor nu voorzichtig met dit aandeel, gezien de hevige concurrentie en het feit dat we toch echt groeiende aantallen gebruikers moeten zien voor duurzame groei.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Comments


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page